Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

BVKB četru gadu laikā pārbaudījis 40% biroja pārziņā esošu publisko ēku

Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) pārziņā ir ap 10 000 publisku ēku, no tām līdz šim četru gadu laikā biroja būvinspektori ir pārbaudījuši 40%, aģentūru LETA informēja BVKB.

Četru gadu laikā kopš BVKB izveides ir veiktas 4367 dažādu objektu ekspluatācijas pārbaudes un sagatavots 3681 atzinums. 2018.gadā prioritāte publisku ēku ekspluatācijas kontrolē bija izglītības iestāžu ēkas. Ekspluatācijas pārbaužu rezultāti liecina, ka apmēram 40% objektu ir nepieciešami papildu pasākumi tehniskā stāvokļa uzlabošanai.

"Drošība nav stāsts par ēkām, drošība ir stāsts par cilvēkiem. Ēkas īpašniekam ir būtiska loma drošas ēkas ekspluatācijas nodrošināšanā. Savlaicīgi un sistemātiski uzturēšanas pasākumi ne vien pagarinās ēkas mūža ilgumu, bet arī prasīs mazākus finanšu ieguldījumus," norādīja BVKB direktore Svetlana Mjakuškina.

Savukārt būvdarbu kontroles jomā šo gadu laikā ir veiktas 1910 būvdarbu kontroles un ekspluatācijā pieņemti 328 objekti. Vidēji 45% atzinumu būvdarbu kontroles ietvaros nav konstatēti pārkāpumi, un šo gadu laikā atzinumu skaits, kuros nav pārkāpumu, kļūst lielāks.

Tāpat BVKB, īstenojot "konsultē vispirms" principu, īsteno vairākas aktivitātes, tai skaitā pirms būvdarbu kontroles uzsākšanas būvniecības procesa dalībnieki ir aicināti uz sanāksmēm, kurās ir iespēja ne tikai saņemt aktuālu informāciju par normatīvo aktu prasībām un BVKB uzraudzības procesu, bet arī saņemt atbildes uz citiem jautājumiem.

BVKB tika izveidots 2014.gada 1.oktobrī ar mērķi īstenot valsts uzraudzību būvniecības jomā. Valsts uzraudzības funkcijas atjaunošana līdzās pašvaldību būvvalžu lomai bija solis uz mērķtiecīgāku un skrupulozāku uzraudzību, lai būvniecībā nepieļautu tādas kļūdas, kas radītu ievērojamus zaudējumus sabiedrībai. Svarīgi arī, ka pašvaldību un biroja funkcijas nedublējas, katrai institūcijai ir sava atbildības joma un objekti.

Biroja kompetencē ir publisku ēku ekspluatācijas uzraudzība, būvdarbu kontrole un pieņemšana ekspluatācijā, būvvaldes funkcija (atsevišķos gadījumos), būvspeciālistu sertifikācija būvekspertīzes specialitātē, Būvniecības informācijas sistēmas attīstība un atbalsts būvniecības procesa dalībniekiem.

Raugoties uz būvniecības jomas uzraudzībā paveikto valstī kopumā, BVKB kā būtiskākos notikumus akcentē normatīvo aktu pilnveidi (Būvniecības likums, būvnormatīvi u.c.) un pakāpenisku pāreju uz būvniecības procesa pārvaldību digitālā vidē. BVKB norādīja, ka digitāla būvniecības procesa pārvaldība ļaus ievērojami mazināt administratīvo slogu, taupīt laiku un citus resursus, kā arī nodrošināt procesa caurspīdīgumu. 2018.gadā ir digitalizēts būvniecības ieceres saskaņošanas process no idejas līdz būvdarbiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas