Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Čakša onkoloģijas pacientu organizāciju vēršanos EK neuzskata par pamatotu

Veselības ministre Anda Čakša onkoloģijas pacientu organizāciju vēršanos Eiropas Komisijā (EK) saistībā ar naudas sadali vēža ārstēšanai neuzskata par pamatotu.

Ministre aģentūrai LETA norādīja, ka onkoloģijas pacientu organizāciju paustajā ir daudz "saputrotas informācijas". Onkoloģijas plānu VM rakstīja, balstoties uz vajadzībām un ministrijas redzējumu, kā būtu jāattīstās onkoloģijas ārstēšanai, diagnostikai un visam, kas saistīts ar onkoloģiju Latvijā. Plāns ir viens, bet cits ir reālais finansējums, ko var izmantot pacientu ārstēšanai, teica ministre.

Vienlaikus Čakša uzsvēra, ka Eiropas Komisijas (EK) pieļautā deficīta atkāpe 12 miljonu eiro apmērā tika pilnībā novirzīta onkoloģijas pacientiem. VM lielāko akcentu, sadalot finansējumu, lika uz agrīnu diagnostiku un agrīnu nosūtīšanu pie speciālista, lai pēc iespējas ātrāk sāktu pacientu ārstēt.

Ministre informēja, ka nākamgad 12 miljoniem eiro nāks klāt vēl 13 miljoni, respektīvi, kopumā 25 miljoni eiro tiks novirzīti onkoloģijas pacientiem. Turklāt VM turpinās neatkāpties no tā, ka primāra ir diagnostika, pēc tam sekundārā diagnostika un tad ārstēšana, protams, papildu finansējums tiks paredzēts arī medikamentiem.

Čakša uzsvēra, ka patlaban plaši tiek popularizēts mīts, ka onkoloģijā ir "jaunie" medikamenti. "Onkoloģijā ir medikamenti, kuri ir pierādīti un kuriem nāk klāt papildu medikamenti, bet neviens no "vecajiem" netiek ņemts ārā. Šiem medikamentiem pievieno adjuvantus, kuri ir ar daudz agresīvāku iedarbību, bet ar ļoti specifisku nozoloģiju, tāpēc ļoti precīzi jānosaka, kurai diagnozei ir kuri medikamenti," skaidroja ministre.

Viņa piebilda, ka VM ļoti precīzi izvērtē, kuriem medikamentiem būtu vislielākais ieguvums un kuri varētu nākt klāt zāļu sarakstam.

Čakša norādīja, ka patlaban vērojams ļoti spēcīgs zāļu lobijs, bet VM mērķis nav investēt tikai medikamentos, jo jāsaprot, ka agrīna diagnostika ir primāra. "Nevar iztikt bez medikamentiem, bet jāsaprot, ka ārstēšana nesastāv tikai no medikamentiem," skaidro ministre.

Kā ziņots, onkoloģisko pacientu organizāciju alianse vērsusies EK ar vēstuli, kurā pauž bažas par onkoloģisko slimību ārstēšanai piešķirtā finansējuma izlietojumu, kā arī aicina EK pievērst uzmanību tās doto rekomendāciju un valdības apņemšanos izpildei, aģentūru LETA informēja Krūts vēža pacientu biedrības VITA vadītāja Irīna Januma.

Vēstulē pacientu aizstāvji cita starpā uzsver, ka no EK atļautās budžeta atkāpes 4,1 miljons eiro šogad piešķirts onkoloģisko medikamentu kompensācijai, taču šie līdzekļi izlietoti, lai nosegtu pacientu skaita pieaugumu, nevis iekļautu zāļu kompensācijas sistēmā jaunus, inovatīvus mērķterapijas medikamentus, kas pēdējo gadu laikā iekļauti valsts apmaksāto medikamentu sarakstos vairākās Eiropas Savienības valstīs.

 

Top komentāri

Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
Anda ! Ja gribi lai mēs tev ticam >esi maksimāli godīga !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas