Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Čakšai būs "aizmugure"

Pēdējā laikā bieži tā nav noticis, bet attiecībā uz obligāto veselības apdrošināšanu Veselības ministrija spējusi rast kopīgu valodu ar nozares organizācijām. Līdz ar to veselības ministrei Andai Čakšai, valdībā aizstāvot piedāvājuma pirmo variantu, kas paredz sociālo iemaksu pārdali par labu medicīnai, būs savā ziņā "aizmugure".

Darbs gan nav noslēdzies, jo par iecerēm jāpārliecina valdība, piektdien vēsta laikraksts Diena.Kā skaidro Čakša, ar Veselības nozares stratēģisko padomi, kurā ietilpst virkne sociālo partneru, panākta vienošanās, ka apdrošināšanas pirmais modelis ir labākais šobrīd iespējamais pacientiem. Tas paredz valsts finansējumu no kopējā budžeta un daļas no sociālā vai kāda cita nodokļa novirzīšanu veselībai. Tas izslēdz iespējamību, ka iedzīvotājiem pašiem katru mēnesi noteikta summa būtu jāatvēl obligātajai apdrošināšanai, kā bija plānots iepriekš.Lai gan modelis ir izstrādāts, diskusijas tik ātri nebeigsies, jo nav vēl skaidrs, kur ņemt vajadzīgo finansējumu. Čakša piebilst, ka naudas meklēšana nav VM uzdevums. Ministrija šobrīd strādā pie plāna, lai parādītu, kā ar iegūto finansējumu varēs veikt uzlabojumus pacientiem, mazināt rindas un palielināt medicīnas personāla atalgojumu. Viņa atklāj, ka runāts ir gan par jau minēto sociālo iemaksu pārvirzīšanu, gan daļu no citiem nodokļiem, bet tam ir jābūt kopīgam valdības lēmumam, ne ministrijas izvēlei. Viens procents no sociālā budžeta veselībai dotu aptuveni 70 miljonus eiro, kas gan nebūs pietiekami. Šobrīd valsts par vienu iedzīvotāju samaksā 300 eiro, bet par efektīvu veselības aprūpi var runāt tad, ja šī summa ir 1300 eiro. Mērķis ir panākt pieaugumu vismaz līdz 600 eiro par iedzīvotāju. Čakša uzskata, ka ar šiem 70 miljoniem eiro varētu procesu vismaz iekustināt un parādīt jau pirmos rezultātus."Mums bija izvēle tikai no trīs modeļiem. No trim piedāvājumiem šis bija vispieņemamākais un visrealizējamākais, jo piespiest pēkšņi visus Latvijā strādājošos maksāt no 20 līdz 70 eiro katru mēnesi veselības apdrošināšanai ir daudz grūtāk, un līdz ar to nav paredzams rezultāts," Dienai Latvijas Slimnīcu biedrības nostāju komentē tās vadītājs Jevgēnijs Kalējs.Visu rakstu lasiet laikraksta Diena piektdienas, 22.jūlija, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai ticēt skaļiem virsrakstiem par slavenībām?

Ziņa par slavenības nāvi, aicinājums izlasīt rakstu par nepatikšanām, kas skārušas vienu vai otru sabiedrībā pazīstamu cilvēku, jau ilgstošu laiku ir neatņemama krāpniecisku kampaņu sastāvdaļa. Iemes...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas