Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Cauri parkam par maksu

Daļai rīdzinieku neapmierinājumu arī šogad izraisījis fakts, ka no 23. līdz 27. maijam Rīgā, Vērmanes dārzā notiek pasākums Latvianbeerfest. Lai gan šis pasākums notiek jau astoto reizi un piesaista gan vietējos iedzīvotājus, gan tūristus, īslaicīga ieejas maksas pieprasīšana par ieeju Vērmanes dārzā ir radījusi arī zināmu neizpratni.

Vērmanes kundzes vēlējumam neatbilst

Lai gan festivālam ir plašs atbalstītāju loks, Rīgas domes opozīcijas deputāts Jurģis Klotiņs (NA) un biedrība Pilsēta cilvēkiem, nenoliedzot pasākuma pozitīvos aspektus, norāda, ka festivālam daudz piemērotāka vieta būtu, piemēram, Lucavsala vai Vidzemes tirgus placis. Deputāts Klotiņš portālam Diena.lv pauda sašutumu par to, ka Rīgas dome atbalsta šo pasākumu, slēdzot brīvu pieeju parkam uz vairākām dienām, proti, laika posmā no 23. līdz 27. maijam ieejas maksa Vērmanes dārzā ir divi eiro.

Neapmierinātību ar parka slēgšanu pauduši arī sociālo tīklu lietotāji, gan atsaucoties uz alkohola reklamēšanu, gan norādot uz parka vēsturisko nozīmi. 

1816. un 1817. gadā mecenāte Anna Ģertrūde Vērmane finansiāli atbalstīja Vērmanes dārza tapšanu un toreizējai Rīgas rātes Priekšpilsētas apstādījumu komisijai norādīja, ka “šis parks paredzēts vispārējam labumam un nekad neviens to nedrīkst iegūt savā īpašumā”. Arī biedrības Pilsēta cilvēkiem pārstāvis Mihails Simvulidi atbalsta festivālu kā tūrisma piesaistes pasākumu, tomēr uzskata, ka tā norises vieta kaut kādā mērā ir pretrunā ar Vērmanes kundzes noteikumu – nodrošināt brīvu pieeju pilsētniekiem šajā teritorijā.

Lai gan Rīgas dome festivāla interneta mājas lapā ir norādīta kā atbalstītājs, sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Uģis Vidauskis informē, ka šādu pasākumu rīkošanu regulē Publisku svētku un izklaides pasākumu drošības likums, proti, ja organizators izpildījis visas likumā noteiktās prasības, tad pašvaldībai nemaz nav tiesību neizsniegt atļauju pieteiktā pasākuma rīkošanai. Lai pilsēta rīkotu publisku pasākumu, ir jāizpilda vairākas prasības, piemēram, jānodrošina par sabiedrisko kārtību un drošību atbildīgās personas.

Neizpratni gan rada tieši pilsētas centra parka aizslēgšana, “ik dienas šajā parkā uzturas neskaitāmi cilvēki, baudot pastaigas, atpūšoties vai pa tā galvenajiem ceļiem dodoties darba gaitās”, saīdzis ir deputāts Klotiņš. Tāpat deputāts izsaka savas aizdomas, ka Rīgas Tūrisma attīstības birojs ir piešķīris alus festivālam 25 000 eiro. Portālam Diena.lv dienas laikā neizdevās sazināties ar Rīgas Tūrisma Attīstības biroju, lai noskaidrotu, vai deputāta aizdomas ir pamatotas.

Rīgas domes pārstāvis Vidauskis arī apliecina, ka parkā esošajam rotaļu laukuma brīvā pieeja joprojām ir nodrošināta un piebilst, ka pārējā parka teritorija nav tik liela, lai to bez ievērojamām pūlēm nepieciešamības gadījumā viegli nevarētu apiet.
 

Samaksa drošībai

Festivāla atbalstītāji apliecina, ka ieejas maksa sekmē lielāku drošību festivāla apmeklētājiem, piebilstot, ka Vērmanes dārzs ir ļoti piemērota vieta šāda veida pasākumiem.

Pasākuma veidotāji piekrīt, ka brīvas ieejas nodrošināšana būtu arī viņiem labvēlīga – veicinātu lielāku apmeklētāju skaitu, tomēr simboliskā ieejas maksa veicina drošību, “Teritorijas ierobežošana un kontrole vispirms ir apmeklētāju drošības un labsajūtas jautājums”, informē biedrība Alusbrālība, piebilstot, ka pasākuma organizators uzņemas gan morālu, gan juridisku atbildību par to, lai apmeklētājs pasākuma vietā justos droši – nenotiktu likumpārkāpumi vai netraucētu “deklasēti elementi”.

Iepriekšējos gadus festivāla norises laikā nav novēroti milzīgi sabiedriskās kārtības jautājumi, informē Rīgas domes pārstāvis.

“Tur ir daudz rotaļas bērniem un jauki smaržo cukurvate, man netraucē fakts, ka Vērmanes dārzam ir noteikta ieejas maksa”, portālam Diena.lv min kāda garāmgājēja, piebilstot, ka teritorija nav tik liela, lai tās slēgšana ļoti traucētu un kavētu pārvietošanos. “Nedaudz pamainīta ierastā rutīna ceļā uz darbu, bet īpašas raizes man tas nesagādāja”, piebilst kāds cits Vērmanes dārza garāmgājējs.

Top komentāri

po
p
Tur, kur ir bērnu rotaļu laukums, gan nevajadzētu rīkot alus festivālus.
Jurate
J
Katru dienu festivāla laikā, ejot pa Kr.Barona ielu, nevis smaržo, bet gan smird lielais kvantums pārvietojamo tualešu un pret ielu pavērsto vaļējo pisuāru. Tāpat nepatīkamu gaisotni dienas vidū rada policistu skaidrošanās ar apšaubāma izskata pilsoņiem uz ietves pie parka sētas un vārtiem. Tiešām absurds - pilsētas centrā, publiskā parkā ar bērnu rotaļu laukumiem rīkot alkohola dzeršanas festivāla maratonu!
tas jau
t
Šikoru ģimenes bizness...........
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas