Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Ceļus uztur diennakts režīmā

Piesnigušos autoceļus sāk tīrīt un apstrādāt ar pretslīdes materiāliem jau agrās rītas stundās.

Va/s Latvijas Autoceļu uzturētājs (LAU) Ziemas dienests darbību sāka 1. novembrī, un visu diennakti strādā 28 dežuranti, pieņemot lēmumus par nepieciešamo uzturēšanas darbu veikšanu uz valsts autoceļiem, sākot no sniega tīrīšanas intensīvas snigšanas gadījumos un beidzot ar apledojuma radītas slīdamības samazināšanu.

LAU valdes priekšsēdētājs Raitis Nešpors atgādina, ka šogad uzņēmums autoceļu ziemas uzturēšanas darbā ieviesis divus jauninājumus – mobilos sensorus, kas sniegs informāciju par ceļu virsmas stāvokli (ledus biezumu, saķeri, autoceļa virsmas temperatūru), kā arī mainīta kaisīšanas tehnoloģija, proti, sāls uz autoceļiem tiek kaisīts septiņu, nevis deviņu metru platumā, kā tas tika darīts līdz šim. Kaisīšanas gadījumā tiek iegūts otrs būtisks efekts – mazināsies negatīvā ietekme uz apkārtējo vidi, jo daudz mazāk sāls nonāks ceļa nomalēs.

"Līdz ar sensoru izmantošanu dežuranti iegūst papildu operatīvos datus par ceļu stāvokli, kas palīdz lēmumu pieņemšanā par tehnikas sūtīšanu kaisīšanas un tīrīšanas darbu veikšanai. Pilotprojekta ietvaros šoziem ar sensoriem aprīkotas 10 transporta vienības. Sākotnēji iekārtas izmantos, lai noteiktu ceļu stāvokli uz galvenajiem valsts autoceļiem. Šogad sensorus nomājam, taču, ja tie uzrādīs labus rezultātus un ļaus efektivizēt lēmumu pieņemšanu, iespējams, sensori tiks nopirkti," skaidro R. Nešpors. 

Ziemas uzturēšanas darbu veikšanai ir pilnībā sagatavotas vairāk nekā 600 dažādas tehnikas vienības – 203 ar kaisīšanas iekārtām un sniega lāpstām aprīkotas kravas mašīnas, 171 greiders, 126 ekskavatori, 107 traktori un 12 buldozeri. Valsts autoceļi ir sadalīti dažādās uzturēšanas klasēs un tiek uzturēti prioritārā secībā – kopumā ir noteiktas piecas ziemas uzturēšanas klases – A, A1, B, C un D. Atbilstoši normatīvos noteiktajam LAU veic arī autoceļu preventīvo kaisīšanu ar pretslīdes materiāliem ar mērķi mazināt apledojuma veidošanās iespējamību. 

R. Nešpors uzsver, ka autoceļu uzturēšanas tehnika pārsvarā strādā naktīs vai agri no rīta, tāpēc autobraucēji reti redz LAU tehniku darbībā. "Mašīnas no bāzes izbrauc ap četriem no rīta, un neilgi pirms sešiem viņi jau ir pabeiguši gan tīrīšanas, gan kaisīšanas darbus. Mūsu uzdevums ir notīrīt autoceļus pirms satiksmes intensitātes palielināšanās. Protams, ja snigšana turpinājusies jau pēc ceļu notīrīšanas, autobraucējam ap astoņiem rītā rodas sajūta, ka ceļš nav tīrīts. Tomēr Ziemas dienesta dežuranti turpina monitorēt brauktuves stāvokli un nepieciešamības gadījumā organizē tīrīšanu un kaisīšanu atkārtoti," viņš skaidro.

Lai uzlabotu satiksmes drošību un informētu ceļu lietotājus par posmiem, kur konkrētajā brīdī tiek veikti ceļu uzturēšanas darbi, ziemas tehnikas vienības ir aprīkotas ar GPS un tām līdzi var sekot tiešsaistes režīmā aplikācijā Waze un va/s Latvijas Valsts ceļi (LVC) mājas lapā. Informācija par nodarbinātās ziemas tehnikas vienību skaitu visu cauru diennakti ir pieejama arī LAU mājaslapā www.lau.lv. Tāpat LAU aicina informēt par ceļu stāvokli arī autovadītājus, zvanot pa LVC Satiksmes informācijas centra diennakts tālruni 8000 5555. 

"Tomēr gribu atgādināt autobraucējiem – ziemā pat A klases ceļi var būt slideni, līdz ar to ir jāizvēlas autoceļa stāvoklim, kā arī savām prasmēm atbilstošs braukšanas ātrums un maniere, un automašīna obligāti jāaprīko ar kvalitatīvām ziemas riepām," uzsver R. Nešpors. 

Infografiku iespējams apskatīt pietuvinātā formātā, uzklikšķinot uz tās:

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas