Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Cenšoties sasildīties, cilvēki nonāk slimnīcā ar saindēšanos un apdegumiem

Iestājoties aukstākam laikam, mediķiem gandrīz katru dienu jādodas izsaukumos, kuros cilvēki gūst nopietnas traumas, kurinot krāsnis vai darbinot autonomās apsildīšanas ierīces, aģentūru LETA informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Arita Rudzīte.

Sprāgstot apkures katlam, šonedēļ Vidzemē plašus ķermeņa apdegumus un plēstas brūces kājās guva jauna sieviete.

Savukārt Kurzemē NMPD mediķi slimnīcā nogādāja ģimeni trīs cilvēku sastāvā, kuri saindējās ar gāzi, kad pēkšņi naktī no ierindas izgāja sašķidrinātās gāzes apkures sistēma. Visi trīs bija gulējuši un, no rīta pamostoties, sajuta īpatnēju gāzes smaku, mājas iemītniekiem bija slikta pašsajūta, galvas reibonis, elpas trūkums, slikta dūša un spiedošas sāpes krūtīs. Pēc palīdzības sniegšanas, mediķi ģimeni nogādāja slimnīcā ar saindēšanos.

Vidzemē kāds astoņus mēnešus vecs bērns ar aizdomām par saindēšanos ar tvana gāzi nogādāts slimnīcā, jo istabā radās sadūmojums. Māte kurināja krāsni, taču nebija vilkmes, kā rezultātā telpās radās sadūmojums. NMPD skaidroja, ka sieviete rīkojās pareizi, nekavējoties paņemot šūpulī gulošo mazuli un dodoties ārā svaigā gaisā, tā novēršot nelaimi.

Roku, kāju, sejas un plaši ķermeņa apdegumi visbiežāk tiek gūti, kad cilvēki, iekurinot krāsni, neievēro piesardzību vai to dara izmantojot degšķidrumu un benzīnu. Tāpat veselībai bīstamas var būt tvana, kā arī citas apkures sistēmā izmantotās gāzes, atgādina NMPD.

NMPD skaidroja, ka tvana gāze rodas, nepilnīgi sadegot malkai vai citam kurināmajam, bieži tā izplatās telpā, ja par ātru tiek aizvērts dūmvada aizbīdnis. Tvana gāze ir indīga, bez smaržas un to nevar sajust. Ieelpojot to, var rasties ne tikai nopietna saindēšanās, bet arī sirds ritma traucējumi, miokarda infarkts un insults. Sevišķi bīstami, ja saindēšanās notiek naktī, jo cilvēks miegā var aiziet bojā. Savukārt tiem, kuri izmanto autonomās gāzes apkures iekārtas, regulāri tās jāpārbauda, jo noplūdes gadījumā gāzēm ir augsta sprādzienbīstamība.

Lai pasargātu sevi no nelaimes, NMPD mediķi aicina iedzīvotājus rūpīgi izvērtēt savu apkures ierīču tehnisko stāvokli un to lietošanas paradumus. Tāpat dzīvību var izglābt tvana gāzes detektori un dūmu detektori, kuri ar skaņas signālu brīdina mājokļa iemītniekus par draudošajām briesmām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas