Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Centīsies palielināt lāču populāciju Latvijā

Latvijā tapis jauns brūno lāču aizsardzības plāns, kura galvenais mērķis ir panākt, lai lāči Latvijā sāktu vairoties un to populācija palielinātos, trešdien vēstīja telekanāls LNT.

Dati nav precīzi, bet tiek lēsts, ka Latvijā esot no 30 līdz 50 lāčiem, tomēr reti kurš no tiem izveido šeit migu, turklāt mātītes ar lācēniem tiek manītas pavisam reti. Visbiežāk uz Latviju atceļo vientuļi lāču tēviņi no Krievijas un no Igaunijas, kur lāču ir daudz - Igaunijā pat vairāk nekā 600 -, un tur lāčus ir atļauts arī medīt.

Visticamāk, lāči apiet Latviju ar līkumu jau kopš zviedru un vācu laikiem, kad šie dzīvnieki tika izmedīti, skaidro pētnieki, tomēr kaimiņvalstīs lāču paliek arvien vairāk, tāpēc dzīvnieki spiesti apgūt jaunas teritorijas. Lai veicinātu lāču pārcelšanos uz Latviju, Igaunijas pierobežā tos aizliegts medīt. Savukārt ķepaiņu ienākšana no Krievijas var izrādīties diezgan problemātiska pēc valsts robežas žoga izbūves.

"Viņš jau nezina, ka tur ir robeža. Viņš vadās pēc kaut kādiem saviem ieskatiem. Viņa dzīves iecirknis - tā vieta, kur viens lācis uzturas - var būt trešdaļa Latvijas, vēl trešdaļa Igaunijas un vēl viens gabals Krievijas. Viņš to uztver kā savu dzīves telpu," skaidro Dabas aizsardzības pārvaldes vecākais eksperts Valdis Pilāts.

Jaunais lāču aizsardzības plāns paredz uzlabot lāču monitoringu, izmantojot automātiskas fotokameras un DNS paraugus, piemēram, no izpostītajiem bišu stropiem. "Postījumu vietās lāči atstāj aiz sevis savu apmatojumu, kas pielīp pie vaska rāmīšiem un tiek izrauts. Matu saknīte satur DNS. Ievācot šo materiālu, mēs varam pateikt, vai dravā ir ciemojies viens, divi vai vairāk lāču," skaidro Latvijas valsts mežzinātnes institūta Silava vadošais pētnieks Jānis Ozoliņš.

Dzīve Latvijā lāčiem gan varētu būt pārāk trokšņaina. Jaunajā plānā speciālisti ir apzinājuši vairākus lāču nemiera cēlājus - tie ir mežcirtēji, automašīnas un mednieki. Lai netraucētu lāčus, iespējams, varētu ierobežot dzinējmedības migu tuvumā. Pret to gan iebilst mednieki.

"Mēs būsim pret. Protams, jāskatās, kādā laika periodā tas ir. Bet, ja tas ir decembris, janvāris, februāris, marts, faktiski divi mēneši no tiem - decembris un janvāris - ir aktīva dzinējmedību sezona. Šāds te ierobežojums medniekiem būtu ļoti būtisks," satraukts ir Latvijas Mednieku savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Baumanis.

Ir apzināti arī lāču populācijas palielināšanās draudi - varētu samazināties lūšu skaits, kā arī var ciest biškopji, kuru dravās var viesoties lāči. Daži šādus nepatīkamus uzbrukumus jau ir piedzīvojuši. "Man ir tāds labs zviedru aļņu suns. Viņš lāci bija patriecis pie kaimiņa, kaimiņam tā suņa nebija. Un tad viņš iesāka to savu lielo maršrutu cauri četriem pagastiem un iznīcināja 26 stropus tajā gadā," atminas Latvijas Biškopības biedrības pārstāvis Antons Mikoss.

Plāns paredz pilnveidot lāču izpostīto bišu stropu kompensāciju sistēmu. Tiek arī apspriesta saimniecību apžogošana ar elektrisko ganu. Pēc apstiprināšanas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā lāču aizsardzības plāns kļūs par pamatu citu dokumentu izstrādei.
 

Top komentāri

Ornitologs
O
Jā - tas atkal mums zaļajiem ienesis kādu Eiro kabatās... Plāns jau nevar būt lēts, jo to gatavo ļoti vērtīgi eksperti! Paldies valstij par šo naudiņu! Paldies muļķa nodokļu maksātājiem...
welcome!
w
"Ievācot šo materiālu, mēs varam pateikt, vai dravā ir ciemojies viens, divi vai vairāk lāču," - pareizi, bishkopiibu arii vajag izniicinaat
vai
v
tie būs savējie neuzpērkamie kuri sargās austrumu robežu ?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas