Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis
Covid-19 infekcija nopietni iespaido arī jaunus un veselīgus cilvēkus

Cer uz lielāku izpratni

Daudz tiek spriests, kā pārliecināt iedzīvotājus vakcinēties pret Covid-19, un daudzi joprojām netic, ka tā ir nopietna infekcijas slimība, ja paši nav ar to sasirguši. Sabīne Utināne pērn oktobrī nosvinēja 30 gadu jubileju. Svētku reize nelielā radinieku pulkā izrādījās liktenīga visai viņas ģimenei, jo Covid-19 kļuva par realitāti gan lieliem, gan maziem. Ar Covid-19 saslima trīs ģimenes paaudzes.

Cerībā, ka daudziem mainīsies attieksme un notikumu uztvere, Sabīne Dienai piekrita pastāstīt par pārdzīvoto un sekām, kas joprojām neļauj atgriezties ierastajā ikdienas ritmā. 


Var pielipt nezinot

Ne mazums dzirdēti apgalvojumi, ka ar Covid-19 inficējas cilvēki ar vāju imunitāti, taču Sabīne Dienai stāsta, ka pirms tam ne reizi nav nopietni slimojusi. Darba gaitas pārtraukusi tikai tad, kad piedzimuši abi dēli. Emīlam ir trīs gadi, Jurģim – divi. 

"Jā, ir ļoti grūti nesatikties, nesvinēt kopā telpās. Ir ļoti viegli izvēlēties būt neapmierinātam un nelaimīgam ar esošajiem noteikumiem. Grūtāk ir izlemt, ka būsim laimīgi un radīsim sev prieku svētkos jebkuros apstākļos," atzīst Sabīne. Viņa savu apaļo jubileju izvēlējās nosvinēt ļoti tuvā – 10 cilvēku – ģimenes lokā un ārā svaigā gaisā. Toreiz vēl nebija ne obligāto masku, ne strikto ierobežojumu. "Brīnišķīgi svētki rudens saulē," sieviete piebilst. Taču trīs dienas vēlāk vīramātei sākās slimības simptomi, kas līdzinājās saslimšanai ar gripu: temperatūra, galvassāpes, lauza kaulus, bija drudzis. Sešas dienas vēlāk uzzinājuši, ka radiniecei darbā bijis kontakts ar Covid-19 pozitīvu kolēģi. Pārņēmušas paniskas bailes, kā slimību pārcietīs gados vecākie, arī vīratēvs, kuram ir vairākas hroniskas slimības. Taču abi sešdesmitgadnieki Covid-19 pārslimojuši samērā viegli, jo raksturīgo nogurumu nav pavadījis klepus.

Sabīnes vīrs Artis kopā ar brāli un vecākiem izveidojis nelielu maizes ceptuvi, un, vēl nezinot, ka viņi bijuši slimnieka kontaktpersonas, pēc svinībām turpinājuši darbu. Artis ar mammu bieži kopā braucis automašīnā. Pēc pāris dienām  saslimusi Sabīne un viņas vīrs, bet vīrabrāļa ģimene nav inficējusies.

"Uzzinājuši, ka vīramātes kolēģei apstiprināta saslimšana ar Covid-19, pārtraucām strādāt, bērnus vairs nevedām uz bērnudārzu. Abiem ar vīru pazuda oža un garša, sāpēja acis, lauza kaulus un sāpēja muskuļi. Man tā sāpēja galva, ka pat vēmu. Vīram uzreiz bija augsta temperatūra – ap 38, bet man tikai neliela – 37,3–37,4, taču piektajā dienā uzkāpa līdz 38. Uztaisījām analīzes, un rezultāts bija Covid-19 negatīvs. Visi bija priecīgi, ka tad jau būs parastā saaukstēšanās, bet man sākās klepus un kļuva grūti elpot. Augstā temperatūra turējās vairāk nekā nedēļu, ģimenes ārste ieteica sākt lietot antibiotikas," notikumus atminas Sabīne. Negatīvais tests zināmā mērā samulsinājis arī ģimenes ārsti, jo simptomi liecināja par koronavīrusa izraisītu slimību. Karantīnas desmitajā dienā, kad analīzes veiktas atkārtoti, tās uzrādīja Covid-19 gan Sabīnei un Artim, gan abiem dēlēniem.


Sekas jūtamas ilgi

Emīlam un Jurģim vienu vakaru parādījusies temperatūra, puikas kļuvuši čīkstīgi un noguruši, lai gan ikdienā abi esot aktīvi kā ūdenszāles. «Vecākais dēls sūdzējās, ka viņam ir auksti, bet mazākais klepoja gandrīz līdz vemšanai. Klepus neatlaidās vairāk nekā mēnesi. Pašai no piektās līdz piecpadsmitajai dienai kļuva arvien sliktāk. Nespēju neko ieēst, strauji zaudēju piecus kilogramus. Vienu nakti gāju pēc ūdens, sagriezās galva, un noģību,» pārdzīvoto atklāj Sabīne.

Tikai pēc mēneša, novembrī, bijusi iespēja ambulatoriski veikt plaušu rentgenu, jo pirms tam Jēkabpilī Covid-19 slimnieki nav pieņemti, ārstēti vien pa tālruni vai stacionārā. Grūti bijis pieejams arī kardiologs. Tieši pēc mēneša – 6. novembrī – atkārtotās analīzes liecināja, ka testam ir negatīvs rezultāts.

Tomēr vairākus mēnešus pēc Covid-19 izslimošanas Sabīni pārņēmis nogurums un novērota neliela temperatūra. «Mans darbs ir saistīts ar finanšu kontroli ražošanas uzņēmumā, varu to veikt mājās pie datora, bet joprojām ir grūti koncentrēties. Slimojot un ilgi pēc tam ir ļoti paātrināta pulsa darbība. Ja ir kaut mazākā slodze, tie ir 150–160 sitieni minūtē, pa kāpnēm uzkāpjot vienu stāvu, rodas aizdusa. Vēl aizvien nejūtos iepriekšējā fiziskajā formā,» atzīst Sabīne. 


Novēros divus gadus

Ārsti turpina sievietes veselības stāvokļa izpēti, jo pašiem nav bijusi šāda pieredze. Arī abi dēli ir iesaistīti pētījumā par bērnu slimošanu ar Covid-19, un drīz būs nākamā vizīte Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā. Novērošana turpināsies vēl divus gadus. "Mazākajam dēlam pasliktinājās aknu rādītāji, bet pēdējās analīzes liecina, ka stāvoklis ir uzlabojies. Abiem organismā ir radušās antivielas. Tas mani kā mammu nomierina, jo viņu veselībai visu laiku arī sekos," stāsta Sabīne. "Pati vairs nesaprotu, vai izmaiņas organismā jāuztver saistībā ar inficēšanos ar Covid-19, jo, piemēram, pēdējā laikā strauji izkrīt mati. Tā nebija pat pēc abām grūtniecībām, kas sekoja viena aiz otras. Esmu pieteikusies vizītē pie ārsta, lai noskaidrotu, vai nepietrūkst kādu vitamīnu vai minerālvielu."

Jaunā sieviete pauž neizpratni par lasītajiem komentāriem sociālajos tīklos, cilvēkiem izsakot viedokli par lietām, par kurām paši īsti nezina, un noliedzot situācijas nopietnību. "Mani morāli ļoti iespaidoja ziņa par jaunas sievietes, kura bija saslimusi ar Covid-19, nāvi. Tad apzinājos, ka no šā vīrusa mirst arī gados jauni cilvēki. Vīram, kuram ir 33 gadi un pirms tam slimojis reti, pēc triju nedēļu slimošanas nebija spēka darīt fizisku darbu. Tikai tagad atguvies, taču darbu maizes ceptuvē neturpina, jo Covid-19 iespaidojis arī mājražotāju ikdienu," atklāj Sabīne un uzsver, ka uzticas ārstiem un izmantos iespēju vakcinēties, kad būs tāda iespēja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ar likumu garantēs skaidras naudas pieejamību

Valdība otrdien atbalstīja grozījumus Kredītiestāžu likumā, kuru mērķis ir nodrošināt skaidrās naudas pieejamību iedzīvotājiem visā Latvijas teritorijā, nosakot minimālās prasības pakalpojumam, kura r...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas