Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Cimdars: Deputātu kandidāti kļūst izglītotāki

Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars intervijā LTV Rīta Panorāmai atzina, ka pēc viņa rīcībā esošās informācijas visiem partiju pieteiktajos sarakstos esošajiem deputātu kandidātiem 12.Saeimas vēlēšanās ir augstākā vai vidējā izglītība, kas vismaz statistiski liecinot, ka kandidāti kļuvuši izglītotāki.

Salīdzinot 11.Saeimas kandidātu izglītību, var novērot, ka uz 12.Saeimas vēlēšanām pieaudzis kandidātu skaits, kam ir augstākā izglītība. Proti, uz iepriekšējo Saeimu kandidēja 917 deputāti ar augstāko izglītību, bet uz 12.Saeimu augstāko izglītību ieguvušo deputātu kandidātu skaits pieaudzis līdz 957, kas ir 82,8% no visiem 1156 kandidātiem.

Pieaudzis arī kandidātu skaits, kam ir tikai vidējā izglītība. Proti, uz 11.Saeimu kandidēja 172 kandidāti ar vidējo izglītību, bet uz 12.Saeimu šis skaits sasniedz 199, kas ir 17,2% no kandidātu kopskaita.

Cimdars pēdējos gados laikā nav saskāries ar tādu fenomenu, ka partiju pārstāvji deputātu kandidātu sarakstu vēlēšanām iesniedz vien 15 minūtes pirms noteikta termiņa beigām. Tieši tā otrdien notika ar partijas Brīvība. Brīvs no bailēm, naida un dusmām sarakstu, kas tika iesniegts vien neilgi pirms plkst.18.

"Kādreiz mums bija tāda, teiksim, tradīcija, deviņdesmito gadu beigās un 21.gadsimta sākumā, kad ap pulksten sešiem pie komisijas gaidīja televīzijas - nāks vai nenāks," atminas Cimdars. Viņš atturējās minēt, vai sarakstu vēla iesniegšana varētu liecināt par kāda politiska spēka grūtībām ar kandidātu sapulcēšanu.

Šoreiz saraksti tikuši sagatavoti labā kvalitātē, iesniegti gan papīra formātā, gan procesam bijis iespējams sekot attālināti CVK lietojumprogrammā. Piektdien tiks izlozēti sarakstu numuri startam 12.Saeimas vēlēšanām, bet paralēli turpināsies arī darbs pie kandidātu vētīšanas. Tas varētu aizņemt aptuveni divas nedēļas, norādīja CVK priekšsēdētājs.

Pirmo reizi tiek ieviests papildus balsošanas veids - balss nodošana glabāšanā. Šis ir viens no pirmajiem mēģinājumiem, kā rast iespēju vēlēšanas nobalsot tiem, kuri objektīvu iemeslu dēļ sestdienā līdz iecirknim netiek. Tas nozīmē, ka cilvēks jau iepriekš dodas uz iecirkni (iepriekš strādās 61 iecirknis), aploksni ar sevis izvēlēto sarakstu nevis iemetot vēlēšanu urnā, bet ieliekot citā aploksnē ar savu vārdu un nododot glabāšanā līdz sestdienai. Ja īstajā vēlēšanu dienā cilvēks nedodas uz to pašu iecirkni un nemaina savu gribu, tiek uzskatīts, ka viņš nobalsojis sestdien. Līdz ar to tiek ievērota konstitūcijas prasība, uzsver Cimdars.

Sākot ar 22.septembrī, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes nodaļās sāks izsniegt arī vēlētāju apliecības tiem vēlētājiem, kuriem pases vietā ir elektroniskā identifikācijas (eID) karte. Cimdars min, ka šī ir pirmā un, visticamāk, arī pēdējā reize, kad šādas apliecības tiek izgatavotas. Līdz nākamajām vēlēšanām šis jautājums jāsakārto, lai balsošanā varētu lietot gan pases, gan eID kartes, uzskata CVK vadītājs. Tehniski šāda iespēja gan esot arī šobrīd.

Sapīgs jautājums ir CVK finansējums, kas nav mainījies kopš krīzes gadiem. Cimdars norāda, ka vēlēšanas sarīkot ar šo naudu ir iespējams, bet atalgojums, kas tiek piedāvāts, nosaka to, kādi cilvēki piesakās strādāt iecirkņos. Ja finansējumu palielinātu, iespējams, varētu sagaidīt labāku darba organizāciju iecirkņos.

12.Saeimas vēlēšanas notiks 4.oktobrī. Tām iesniegti 13 partiju deputātu kandidātu saraksti.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas