Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Circene jaunas iniciatīvas nesāks

Obligātās veselības apdrošināšanas ieviešana būs galvenais veselības ministres Ingrīdas Circenes (Vienotība) uzdevums jaunajā valdībā. Tiks turpināti arī citi iesāktie darbi, bet tieši tas, ka ministre atkārtoti ir amatā tikai uz deviņiem mēnešiem, ir iemesls, kāpēc jaunas iniciatīvas šajā laikā netiks sāktas. Nozares pārstāvji gan ir skeptiski arī pret iesāktajiem darbiem, pirmdien raksta laikraksts Diena

Valdības deklarācijā veselības ministre iekļāvusi četrus punktus, kas paredz turpināt iesāktās lietas. Piemēram, veicināt veselīga dzīvesveida un uztura popularizēšanu sabiedrībā, atjaunot veselības mācību skolās, pakāpeniski palielināt veselības aprūpes kopējo finansējumu, ieviešot obligāto veselības apdrošināšanu, turpināt e-veselības pakalpojumu ieviešanu un citas lietas. Jaunas reformas Circene šajos deviņos mēnešos, kamēr būs ministres amatā, neplāno pieteikt. 

Circene gan vispirms sola ķerties pie obligātās veselības apdrošināšanas, jo līdz 31. janvārim norit priekšlikumu iesniegšana Saeimā likumprojekta otrajam lasījumam. Pēc tam ministrija savus resursus izmantos, lai likumprojektu apstiprinātu arī galīgajā lasījumā, vēlāk tiks sagatavoti normatīvie akti. Tieši šis plāns rada vislielāko skepsi nozares pārstāvju vidū. Piemēram, Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis Dienai sacīja, ka nav optimistisks, jo tam esot pārāk maz laika. Pēc viņa teiktā, darbu vietā notiek "politiska vāvuļošana". Savukārt Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidents Pauls Princis cer, ka likumprojektu apturēs. Viņš uz sadarbību ar ministri skatās ar bažām. "Iepriekšējā pieredze ar Circenes kundzi mums ir bijusi diezgan smaga, mēs neesam apmierināti ar viņas idejām. Ideāli, ja taptu izlabotas vecās kļūdas," Dienai sacīja Princis. Kā būtisku problēmu viņš saskata ieceri nemaksāt ģimenes ārstam kapitācijas naudu par tiem pacientiem, kas triju gadu laikā neieradīsies pie sava ārsta. Viņš uzskata, ka tas ir diskriminējoši gan pret ārstiem, gan pacientiem. Tomēr Circene no šīs domas neplāno atkāpties. Sadarbības paplašināšana starp ģimenes ārstu un pacientu ir iekļauta arī valdības deklarācijā.

Plašāk lasiet Annas Bērziņas rakstā Jauniem darbiem nepietiks laika pirmdienas, 27.janvāra, laikraksta Diena 8.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas