Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Cūkgaļas cena Latvijā gada laikā sarukusi vidēji par 23,3%

Cūkgaļas cena Latvijā maijā bija vidēji par 23,3% zemāka nekā pirms gada attiecīgajā mēnesī, liecina Zemkopības ministrijas (ZM) Tirgus un tiešā atbalsta departamenta dati.

Eiropas Savienībā (ES) cūkgaļas cena maijā bija vidēji par 18,6% zemāka nekā 2017.gada attiecīgajā mēnesī. Dānijā cūkgaļas cena šā gada maijā bija par 21,3% zemāka, Vācijā - par 20,6% zemāka nekā pirms gada attiecīgajā mēnesī, Polijā - par 21,6% zemāka, Lietuvā - par 13,1%, bet Igaunijā - par 11,3% zemāka nekā pirms gada attiecīgajā mēnesī.

Cūkas liemeņa tirgus cena ES vidēji maijā bija 141,59 eiro par 100 kilogramiem, savukārt Latvijā - 140,86 eiro par 100 kilogramiem. Lietuvā cūkas liemeņa tirgus cena maijā vidēji bija 154,91 eiro par 100 kilogramiem, Vācijā - 144,97 eiro par 100 kilogramiem, Igaunijā - 143,59 eiro par 100 kilogramiem, Polijā - 137,94 eiro par 100 kilogramiem, bet Dānijā - 127,14 eiro par 100 kilogramiem.

Pasaules tendences liecina, ka cūkgaļas cenas ES joprojām pazeminās, un maijā tās bija ne tikai zem pagājušā gada cenu līmeņa, bet arī zem piecu gadu vidējā cenu līmeņa. Šā gada maijā par 9% salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi un par 20% salīdzinājumā ar attiecīgo mēnesi pirms gada ir kritušās arī sivēnu cenas. Tomēr tās bija augstākas nekā piecu gadu vidējā cena.

ZM Tirgus un tiešā atbalsta departamentā atzīmē, ka ES importa apmēri šā gada pirmajā ceturksnī auguši par 4,2% un pieaugusi arī importa vērtība. Būtiski - par 62% - audzis imports no Šveices. Pasaules mērogā Ķīna un Honkonga saglabā lielākā importētāja statusu, taču turpina samazināt importa apmērus.

ES eksports 2018.gada pirmajā ceturksnī palielinājies par 0,2%. Par 6% samazinājušies eksporta apmēri uz Ķīnu, par 27% - uz Honkongu, par 2% - uz Austrāliju, bet par 16% samazinājušies ES cūkgaļas eksporta apmēri uz Vjetnamu. Savukārt ES cūkgaļas eksports uz citiem Āzijas tirgiem kopumā ir palielinājies. ES galvenais konkurents pasaules tirgū ir ASV.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas