Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

CVK: Visiem, kas vēlas izveidot Saeimas vēlēšanu iecirkni ārvalstīs, kārtība ir vienāda

Visiem, kas vēlas izveidot Saeimas vēlēšanu iecirkni ārvalstīs, kārtība ir vienāda, komentējot latviešu kopienas Anglijas pilsētā Bostonā vadītāja neapmierinātību iepriekšējā sadarbība ar Centrālo vēlēšanu komisiju (CVK) un lēmumu šogad Saeimas vēlēšanu iecirkni vairs neveidot, sacīja CVK pārstāve Kristīne Bērziņa.

Vietējā latviešu kopiena Anglijas pilsētā Bostonā, kur dzīvo relatīvi daudz Latvijas pilsoņu, šogad Saeimas vēlēšanu iecirkni vairs neveidos, jo kopienas vadītāju neapmierina iepriekšējā sadarbība ar CVK, ceturtdien vēstīja LNT raidījums 900 sekundes. Latviešu kopienas Bostonā aktīvists Ziedonis Barbaks "900 sekundēm" skaidroja, ka vēlēšanu iecirkni šajā pilsētā ir ļoti grūti noorganizēt, jo finansējuma saņemšanai jāaizpilda daudz formalitāšu, turklāt beigās nauda no Latvijas tiek ieskaitīta vēlu.

CVK skaidroja, ka Saeimas vēlēšanu iecirkņi tiek izveidoti sadarbībā ar Ārlietu ministriju (ĀM) un pieteikumi par iecirkņu izveidi ārvalstīs bija jāiesniedz jau aprīlī. Viņa apstiprināja, ka neviens nav iesniedzis pieteikumu par vēlmi Bostonā izveidot vēlēšanu iecirkni.

"Iecirkni var izveidot jebkurš aktīvs sabiedrības pārstāvis. Ja runājam konkrēti par Bostonu, tad iepriekš, kad notika 12.Saeimas vēlēšanas, līdzekļu atmaksa par izdevumiem no mūsu puses bija jāgaida līdz mēnesim pēc vēlēšanām. Tomēr tāda kārtība ir visiem, jo kā valsts iestāde nevaram veikt priekšapmaksu pakalpojumiem. Sagaidām no iecirkņiem maksājumu apliecinošus dokumentus un tad, izvērtējot izdevumu pamatotību, atmaksājam līdzekļus," teica Bērziņa

Viņa norādīja, ka formalitāšu kārtošana aizņem laiku un "tas nenotiek tik ātri kā biznesā". "Ņemot vērā, ka tā ir valsts nauda un visiem dokumentiem jābūt kārtībā, formalitāšu aizpildīšana aizņem laiku," sacīja CVK pārstāve, piebilstot, ka sadarbībā ar Bostonas pilsētu pirms 12.Saeimas vēlēšanām no iecirkņa pieteicējiem sākotnēji ticis norādīts nepieciešamais maksājums 203 Lielbritānijas mārciņu apmērā, bet vēlāk ticis atsūtīts lielāks rēķins, ko organizētāji vēlējušies atgūt. Šī iemesla dēļ nācies vērtēt, cik pamatots bijis nesaskaņotais maksājums.

"Visiem ir vienāda kārtība un nekas Bostonā nav bijis citādāk. Ja tiešām ir kāds pārpratums vietējā sabiedrībā un tomēr ir vēlēšanās iecirkni izveidot, tad teorētiski to var vēl izdarīt," norādīja Bērziņa.

Savukārt ĀM aģentūru LETA informēja, ka vēlēšanu iecirkņa izveide iespējama tikai tad, ja var tikt nodrošināta iecirkņa komisijas izveide no vismaz trīs Latvijas pilsoņiem, kuri apliecina, ka iecelšanas gadījumā komisijas locekļa pienākumus pildīs atbilstoši CVK instrukcijām, lēmumiem, rīkojumiem un citiem spēkā esošiem normatīvajiem aktiem. Tāpat iecirkņiem jādarbojas atbilstošās telpās, kuru prasības nosaka Saeimas vēlēšanu likums un citi normatīvie akti.

Tādēļ iecirkņu izveide apliecina ārvalstīs dzīvojošo Latvijas pilsoņu gatavību pašiem iesaistīties vēlēšanu organizēšanā. Šī gada februārī - aprīlī Latvijas vēstniecības aktīvi uzrunāja diasporas organizācijas, aicinot sniegt priekšlikumus par vēlēšanu iecirkņu izveidi saskaņā ar minētajiem kritērijiem. ĀM paudusi gandarījumu par tautiešu lielo atsaucību, kas nodrošina iespēju izveidot jaunus iecirkņus tur, kur 2014.gada Saeimas vēlēšanām tādu nebija.

Pamatojoties uz Latvijas diplomātisko un konsulāro pārstāvniecību, goda konsulātu un diasporas pārstāvju sniegtajiem priekšlikumiem, CVK 14.maijā pieņēma lēmumu izveidot 115 vēlēšanu iecirkņus ārzemēs, kas ir par 17 iecirkņiem vairāk nekā 2014.gadā, kad tika izveidoti 98 vēlēšanu iecirkņi.

"Pateicoties Lielbritānijā dzīvojošo tautiešu iniciatīvai, CVK jau lēmusi par 15 iecirkņu izveidi šai valstī. Bostonas un Liverpūles tautiešiem diemžēl nebija iespēja atsaukties aicinājumam izveidot iecirkņus. Birmingema CVK noteiktajā termiņa neapstiprināja iecirkņa organizēšanu, tomēr šobrīd tiek meklēts risinājums iecirkņa izveidei," skaidroja ĀM.

Šobrīd, sadarbojoties CVK, ministrijai un ārvalstu iecirkņiem, norit organizatoriskais darbs, lai veiksmīgi sagatavotos vēlēšanu norisei. Ja vismaz trīs Latvijas pilsoņi vēlas organizēt vēl kādu iecirkni papildu jau CVK apstiprinātajiem, un viņiem ir pieejamas atbilstošas telpas, ministrija aicina sazināties ar Latvijas vēstniecību attiecīgajā valstī vai ĀM.

Lai izveidotu iespējami plašāku vēlēšanu iecirkņu tīklu ārpus Latvijas diplomātisko un konsulāro pārstāvniecību telpām un dotu iespēju nobalsot lielākam vēlētāju skaitam, 19 iecirkņi darbosies īrētās telpās, un desmit no tiem būs tieši Lielbritānijā. Lai segtu šos, kā arī citus ar vēlēšanu sagatavošanu un norisi saistītus izdevumus gan Latvijā, gan ārvalstīs, CVK ir sagatavojusi papildu finansējuma pieprasījumu valdībai, norādīja ĀM.

Jau vēstīts, ka Lielbritānijā ir skaitliski lielākā Latvijas valstspiederīgo kopiena ārvalstīs, kas lielas vēlētāju aktivitātes gadījumā Saeimā var ievēlēt pat vairākus deputātus. Bostonas latviešu kopiena iepriekš divas reizes šajā pilsētā veidoja vēlēšanu iecirkni Latvijas pilsoņiem.

Vēlētāji, kuriem nav iespēju vēlēt 6.oktobrī kādā no izveidotajiem iecirkņiem Lielbritānijā, tiek aicināti pieteikties balsošanai pa pastu. Balsošanai pa pastu var pieteikties līdz 14.septembrim. Pilsoņus, kuri vēlas pieteikties balsošanai pa pastu, Latvijas vēstniecība Lielbritānijā aicina ierasties vēstniecības Konsulārajā nodaļā.

Vēlēt var tikai ar derīgu personu apliecinošu dokumentu, tādēļ vēlētāji arī aicināti atjaunot pasi, ja tai ir beidzies vai drīzumā beigsies derīguma termiņš. Balsot ar derīgu personas apliecību (ID karti) ir iespējams tikai tad, ja persona vienlaikus uzrāda arī vēlētāja apliecību.

Top komentāri

Seniors
S
Domaju , kad CIMDARS ir parak ilgi , pielipis , pie si kresla ! Ta, ka , butu laiks nomainit ??? Saeima , kadas ir Jusu domas ???
GoodMan&ParexK&K
G
Pilnīgi visiem nabazdzīgās Latvijas pilsoņiem ir jārada iespēja nobalsot par komūnistiem, naclopiem un svoločiem. Tas ir stipri vajadzīgs LPSR čekistiem un PSKP boļševikiem siles izšņukurēšanai.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas