Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 15. jūnijs
Vilija, Vits, Žermēna, Baņuta

Dabasgāzes tarifu pieaugums skars lielāko daļu Latvijas ģimeņu

Akciju sabiedrība Latvijas Gāze ar šā gada 1.jūliju paaugstinās dabasgāzes tarifus, un tas ietekmēs lielāko daļu Latvijas mājsaimniecību, portālu Diena.lv informēja Swedbank Privātpersonu finanšu institūta direktora vietniece Diāna Krampe.

"Jāņem vērā, ka dabasgāzes tarifu pieaugums skars ne tikai tos iedzīvotājus, kas izmanto dabasgāzi ikdienā, piemēram, plītī, ūdenssildītājā vai apkures katlā, bet arī tos iedzīvotājus, kas izmanto centralizēto siltumapgādi - apkuri un karsto ūdeni. Tas nozīmē, ka lielākajai daļai Latvijas ģimeņu jau šobrīd jārēķinās ar iespējamo ikmēneša maksājumu pieaugumu nākamajā apkures sezonā," saka Swedbank Privātpersonu finanšu institūta direktora vietniece Diāna Krampe.

Dabasgāzes tarifs mājsaimniecībām, kas dabasgāzi izmanto plītīs, palielinājies par septiņiem santīmiem kubikmetrā, bet ģimenēm, kas izmanto dabasgāzi apkurei, - par pieciem santīmiem. Pieaugums galvenokārt saistīts ar nodokļu likumu grozījumiem, kas dabasgāzes piegādēm mājsaimniecībām atceļ pievienotās vērtības nodokļa samazināto likmi un piemēro akcīzes nodokli.

Atbilstoši statistikas datiem ģimenes, kas dabasgāzi izmanto plītīs un ūdenssildītājos - kopā aptuveni 386 000 mājsaimniecību - šobrīd vidēji par dabasgāzi maksā trīs latus mēnesī. Līdz ar nodokļu paaugstināšanu ikmēneša rēķins šādai mājsaimniecībai palielināsies par 44 santīmiem jeb 5,28 latiem gadā, norādīja D.Krampe. Savukārt mājsaimniecībām, kas dabasgāzi izmanto arī apkurei - aptuveni 48 000 mājsaimniecību - un šobrīd par to mēnesī maksā vidēji 62 latus, rēķins palielināsies par aptuveni 11 latiem mēnesī jeb 130 latiem gadā.

"Tomēr šie ir vidējie rādītāji un daudzās mājsaimniecībās rēķins par dabasgāzi ir lielāks. Šīs ģimenes tarifu pieaugumu izjutīs visvairāk," teica D.Krampe.

Akcīzes nodoklis tiks piemērots arī dabasgāzei, ar kuru tiek saražota centralizēti piegādātā siltumenerģija, tāpēc jārēķinās, ka dabasgāzes tarifi pieaugs arī siltumapgādes uzņēmumiem un atbilstiši arī iedzīvotājiem pieaugs izmaksas par centrālo apkuri.

Saskaņā ar Latvijas Pašvaldību savienības sniegtajiem datiem un prognozēm par naftas produktu cenām pasaules biržās, kopējais siltumapgādes pakalpojumu cenu pieaugums nākamajā apkures sezonā varētu būt 15-17% robežās, tajā skaitā 7-9% nodokļu izmaiņu dēļ.

Satistikas dati liecina, ka mājsaimniecību budžetos maksa par siltumenerģiju sastāda lielāko komunālo maksājumu daļu - ziemas mēnešos maksājumi veido 80% no visiem komunālajiem maksājumiem. Tas liecina, ka tarifu pieaugums pat par pāris procentiem ģimenēm var radīt būtisku izmaksu pieaugumu.







Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas