Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Daimler lietā kopējā kukuļu summa ir vairāk nekā pieci miljoni eiro

Prokuratūra apstiprina, ka tiesai nodotajā tā dēvētajā "Daimler" kukuļošanas lietā kopējā saņemto kukuļu summa ir vairāk nekā pieci miljoni eiro.

Par lietas nodošanu tiesai prokuratūra paziņoja vakar, taču līdz šim neatklāja, kāda ir kopējā kukuļu summa. Tagad prokuratūras preses sekretāre Aiga Šēnberga aģentūrai LETA apstiprināja, ka pēc prokuratūras domām nodošanai amatpersonām kukuļos saņemti vairāk nekā 5 miljoni eiro (3,5 miljoni latu). Savukārt viens no apsūdzētajiem piesavinājies gandrīz miljonu eiro (aptuveni 700 000 latu), kas kā kukulis bija paredzēts nodošanai tālāk citai valsts amatpersonai.

Kopējā saņemto kukuļu summa faktiski nedaudz atšķiras ar šogad februārī KNAB priekšnieka Jaroslava Streļčenoka žurnālistiem atklāto summu preses konferencē par "Daimler" lietas nodošanu kriminālvajāšanas sākšanai prokuratūrā.

Jau ziņots, ka prokuratūra ir pabeigusi pirmstiesas kriminālprocesu par kukuļņemšanu lielā apmērā no Ungārijas autobusu ražotāja "Ikarus special Coach factory Ltd.", Ungārijas trolejbusu ražotāja - uzņēmuma "Ganz Transelektro Traction Electric", Polijas autobusu ražotāja "Neoplan Polska Sp.z o.o." un kukuļa izspiešanu no "Daimler AG" grupā ietilpstošā uzņēmuma "EvoBus GmbH".

Viena persona apsūdzēta par kukuļņemšanu lielā apmērā un kukuļa izspiešanu lielā apmērā, uzkūdīšanu dot kukuli, par starpniecību kukuļošanā, kukuļa piesavināšanos, kā arī par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā.

Otra persona apsūdzēta par kukuļņemšanas lielā apmērā atbalstīšanu, kukuļa izspiešanu lielā apmērā atbalstīšanu un noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanas lielā apmērā atbalstīšanu.

Savukārt četras personas apsūdzētas un tiesai nodotas par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanas lielā apmērā atbalstīšanu.

Apsūdzētie ir bijušais Rīgas mēra Gundara Bojāra tā laika padomnieks un bijušais SIA "Rīgas satiksme" (RS) padomes priekšsēdtāja vietnieks Leonards Tenis, Zviedrijā reģistrēta uzņēmuma direktors Raimonds Krastiņš, Agris Koroševskis, Bojāra tā laika padomnieks, uzņēmējs Armands Zeihmanis un viņa sieva Vita Zeihmane. Vēl viens apsūdzētais ir uzņēmējs Sergejs Zambers.

Prokuratūra lietas citas nianses pagaidām neatklāj. Ņemot vērā iepriekšminēto, pagaidām nav zināms, vai apsūdzības ir pilnībā balstītas uz lietas izmeklētāja - Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja - iepriekš publiski sniegto informāciju.

Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurore Velta Zaļūksne aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja, ka saskaņā ar sākotnējām apsūdzībām, pēc prokuratūras domām, uzņēmējs Zambers atbalstīja aptuveni 540 000 eiro (379 000 latu) atmazgāšanu. Naudas atmazgāšana un tās pārskaitīšana notika caur vairāku uzņēmumu kontiem.

Tenim sākotnēji apsūdzība bija uzrādīta par atkārtotu kukuļņemšanu lielā apmērā un kukuļa izspiešanu. Kukuļi, pēc prokuratūras domām, ņemti ne tikai no "Daimler AG" grupas uzņēmuma "Evo Bus", bet arī no citiem autobusu un trolejbusu ražotājiem - "Ikarus Special Coach Factory Ltd.", "Neoplan Polska" (pašreizējais "Solaris Bus&Coach") un "Ganz Transelektro Traction Electrics". Tāpat Tenim sākotnēji bija uzrādīta apsūdzība par to, ka viņš uzkūdīja uz kukuļdošanu Lielbritānijas uzņēmuma "De La Rue" pārstāvi, par starpniecību kukuļošanā un kukuļa piesavināšanos. Bijusī amatpersona, pēc prokuratūras domām, ir atbildīga arī par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu atkārtoti personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās.

Teņa epizodē kukuļošana notikusi dažādās valūtās, piemēram, no "Evo Bus", iespējams, pieņemti kukuļi 1 092 000 latu apmērā.

Pēc prokuratūras sākotnējām domām, Krastiņš atbalstījis kukuļa izspiešanu no "Daimler AG" grupas uzņēmuma "Evo Bus", bet kukuļa pieņemšanu no citiem autobusu un trolejbusu ražotājiem - "Ikarus Special Coach Factory Ltd.", "Neoplan Polska" (pašreizējais "Solaris Bus&Coach") un "Ganz Transelektro Traction Electrics". Tā, piemēram, "Evo Bus" epizodē kukuļi figurē aptuveni pusotra miljona latu apmērā.

Koroševskim iepriekš apsūdzība uzrādīta par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanas lielā apmērā atbalstīšanu. Zeihmanim apsūdzība uzrādīta par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanas lielā apmērā atbalstīšanu. Pašam Zeihmanim par kukuļošanu apsūdzība nav celta.

Zeihmaņa sievu Vitu prokuratūra iepriekš apsūdzēja par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanas lielā apmērā atbalstīšanu.

"Daimler" kukuļošanas lieta ir viens no apjomīgākajiem KNAB sāktajiem kriminālprocesiem. Turklāt saistībā ar KNAB atklātajiem noziegumiem tika sākti kriminālprocesi arī vairākās ārvalstīs.

Ziņots arī, ka "Daimler" starptautiskās kukuļošanas lietā ASV izmeklētāji 2010.gada sākumā publiskoja materiālus, kas liecināja, ka Rīgas amatpersonas savulaik piekukuļotas, lai pašvaldības sabiedriskā transporta uzņēmumi iegādātos "Daimler" ražotos "Mercedes Benz" autobusus, kurus pasažieru pārvadāšanai "Rīgas satiksme" izmanto joprojām.

Toreiz Latvijas gadījumā kriminālprocess tika sākts uz aizdomu pamata par to, ka autoražotāja "Daimler" meitasuzņēmuma "Evo Bus" amatpersonas laikā no 2002.gada jūlija līdz 2006.gada decembrim par 117 "Mercedes Benz" autobusu iegādes nodrošināšanu, izmantojot personu un firmu starpniecību, nepamatoti paaugstinājušas iepirkuma cenu un nelikumīgi ieguvušas līdzekļus kukuļu došanai valsts amatpersonām.

KNAB veica arī personu aizturēšanas un saistībā ar dotajiem kukuļiem Rīgas domes amatpersonām veica kratīšanu RS telpās un citur.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas