Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Daļa ārvalstu klientus apkalpojošās bankas gada pārskatus noteiktajā termiņā publicēs bez revidenta atzinuma

Daļa no ārvalstu klientus apkalpojošajām Latvijas bankām 2017. gada pārskatus likumā noteiktajā termiņā - līdz 31. martam, publicēs bez revidenta atzinuma, aģentūrai LETA apstiprināja Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK).

"FKTK ir informēta, ka daļa ārvalstu klientus apkalpojošo banku šogad minētajā termiņā savus finanšu pārskatus uz laiku publiskos bez zvērinātu revidentu ziņojumiem, jo dialogs ar revidentiem sadaļā par nākotnes darbības izvērtējumu vēl turpinās," sacīja FKTK Komunikācijas daļas vadītāja Ieva Upleja.

Viņa skaidroja, ka šī kavēšanās ir saistīta ar objektīviem ārējiem apstākļiem, kas ietekmējuši Latvijas banku sektoru - šobrīd ārvalstu klientus apkalpojošās bankas aktīvi strādā pie jaunajiem biznesa modeļiem, un notiek to izvērtēšana nākotnes darbības kontekstā.

"Ņemot vērā sagaidāmās izmaiņas banku sektora normatīvajā regulējumā, bankām uz tām ir proaktīvi jāreaģē, tāpēc bankas intensīvi strādā, lai pārskatītu savus darbības modeļus un turpmākās darbības attīstības stratēģijas, un šī informācija ir iekļaujama 2017.gada pārskata revidentu ziņojumā," piebilda Upleja.

Pēc viņas teiktā, FKTK ir aicinājusi revidentus iepazīties ar revidējamo banku plāniem stratēģiju pārskatīšanā un plānotajiem pasākumiem pārmaiņu vadībā un izmantot šo informāciju atzinumā par 2017.gada finanšu pārskatiem.

"Bankas ir aktīvā dialogā ar zvērinātiem revidentiem par šo nākotnes redzējumu un notiek viedokļu saskaņošana. Katrai bankai ir savs sarunu grafiks," piebilda FKTK pārstāve, atzīmējot, ka FKTK ir informēta par sarunu gaitu un termiņiem.

Upleja arī uzsvēra, ka kopumā Latvijas kredītiestādēs darbs pie 2017.gada finanšu pārskatiem ir pabeigts, un bankas tos plāno publiskot, kā paredzēts līdz 31.martam. "Apkopotā informācija liecina, ka lielākā daļa banku revidētos finanšu pārskatus ar zvērinātu revidentu ziņojumiem publiskos tuvākajā laikā," viņa sacīja.

Jautāta, vai komisija šajā gadījumā bankām piemēros sodu, piemēram, brīdinājuma veidā, Upleja sacīja, ka pagaidām šāda veida sankcijas nav plānotas. "Sekojam, kā bankām veicas, izpildot sarunu grafikus ar zvērinātajiem revidentiem un vienojoties par revidēto pārskatu un revidentu ziņojumu publiskošanu, ņemot vērā to, ka jaunās situācijas izvērtējums Latvijas finanšu sektorā prasa zināmu laiku," viņa sacīja.

Tostarp PrivatBank paziņojumā mājaslapā informē, ka banka auditēto finanšu pārskatu publicēs vēlāk par likumā noteikto laiku, proti, pēc 31.marta.

Bankas pārstāvji norāda, ka pēdējos 17 gadus PrivatBank gada pārskatus auditēja SIA KPMG Baltics, taču 2017.gada sākumā, lai sekotu labākajai starptautiskajai praksei un Eiropas Centrālās bankas vadlīnijām, bankas akcionāri nolēma mainīt auditoru, izvēloties SIA PricewaterhouseCoopers (PwC).

"Diemžēl neilgi pirms finanšu audita uzsākšanas, kompānija PwC mūs informēja par interešu konflikta, kas saistīts ar tiesas procesu, kurā ir iesaistīts viens no bankas akcionāriem Ukrainā (Ukrainas Finanšu ministrija), esamību, kā arī par to, ka nespēs veikt bankas finanšu auditu," teikts PrivatBank publiskotajā informācijā.

Pēc bankas pārstāvju vēstītā, KPMG Baltics ir apņēmusies veikt PrivatBank finanšu pārskata auditu līdz 2018.gada aprīļa beigām.

Savukārt Baltic International Bank informējusi biržu Nasdaq Riga, ka auditētais konsolidētais gada pārskats tiks publiskots līdz 6.aprīlim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas