Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Daļu no neveiksmīgā e-veselības projekta veidojis skolas.lv izstrādātājs

Daļu no Veselības ministrijas (VM) e-veselības projekta izstrādājis tas pats uzņēmums, kurš izstrādāja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) neveiksmīgo skolas.lv projektu, liecina Nacionālā veselības dienesta sniegtā informācija.

e-veselības trīs projektu izstrādāšanā šobrīd ieguldīti 6 917 418 eiro, tomēr ceturtā projekta īstenošana izmaksās vēl 4 720 980 eiro.

Kopumā pagājušajā gadā pabeigti trīs no četriem e-veselības projektiem. Pērnajā gadā pabeigts projekts par elektroniskās veselības kartes un integrācijas platformas izveidi, un tas izmaksājis 3 492 178 eiro.

Daļu no šī projekta jeb elektronisko veselības karti izstrādāja SIA Datorzinību centrs. Šī uzņēmuma apvienība kopā ar E-Synergy izstrādāja arī IZM projektu skolas.lv, kura izveidē un uzturēšanā beigās tika pazaudēti 3,5 miljoni eiro.

Savukārt integrācijas platformas informācijas sistēmu izstrādāja SIA ABC Software.

Otrs e-veselības projekts, kurš pabeigts pagājušajā gadā, ir elektroniska apmeklējumu rezervēšanas sistēmas izveide, veselības aprūpes darba plūsmu elektronizēšana un sabiedrības veselības portāla izveide. Šis projekts izmaksājis 2 985 120 eiro. Šo projektu izstrādājis SIA Lattelecom Technology.

Trešo e-veselības projektu par elektronisko recepšu informācijas sistēmas izveidi izstrādāja SIA In-volv. Šī projekta izstrāde izmaksāja 440 118 eiro.

Savukārt ceturtā projekta "e-veselības integrētās informācijas sistēmas attīstība" izstrādes izmaksas veido 4 720 980 eiro. Šo projektu izstrādā SIA Lattelecom. Kā aģentūrai LETA pastāstīja NVD pārstāve Evija Štālberga, atlīdzība par šo projektu vēl nav izmaksāta, jo projekta izstrāde nav noslēgusies.

Šobrīd e-veselības projektu testēšanā ir iesaistījušās 25 ārstniecības iestādes, aptiekas un to apvienības un ģimenes ārstu prakses, stāstīja Štālberga. Ārstniecības iestādes sistēmas testēšanā iesaistās brīvprātīgi. Tāpat dienests aktīvi aicina iestādes iesaistīties testēšanā, jo visām iestādēm e-vidē būs jāsāk strādāt no nākamā gada 1.janvāra.

LETA jau ziņoja, ka NVD ir uzsācis sarunas, lai projekta izstrādes termiņu pagarinātu. Sarunas noris gan ar Finanšu ministriju, gan ar Centrālo finanšu līgumu aģentūru.

Štālberga klāstīja, ka projekta apjoms ir liels, tādēļ, lai visa sistēma funkcionētu kopumā, projekta izstrādes termiņš ir jāpagarina.

Jau ziņots, ka IZM vērsusies Ģenerālprokuratūrā ar lūgumu izvērtēt portāla www.skolas.lv projekta vadītāja darbu, 10.martā valdību informēja IZM.

Ministrijas pārstāve stāstīja, ka ir noslēgusies IZM dienesta pārbaude par portāla skolas.lv projektu, secinot, ka projekts nav izdevies, jo ministrijā trūcis administratīvās kapacitātes, ka arī slikti strādājis projekta vadītājs. IZM pārmetumus projekta vadītājam nosūtījusi Ģenerālprokuratūrai, lai tā izvērtē, vai projekta gaitā ir veiktas kādas kriminālas darbības.

Premjerministre Laimdota Straujuma (Vienotība) pauda sašutumu, ka konstatēta tikai projekta vadītāja atbildība, lai gan projektu uzraudzīja gan IZM valsts sekretārs, gan valsts sekretāra vietnieki un citas atbildīgās amatpersonas. "IZM ir jāpaskatās arī uz saviem ierēdņiem, ne tikai projekta vadītāju," uzsvēra Straujuma.

Arī Valsts kanceleja piekrita premjeres viedoklim, ka IZM bija arī atbildīgie eksperti, tāpēc nevar novelt vainu tikai uz projekta vadītāju. "IZM jāvērtē iekšējās kontroles sistēma, vai tāda tika nodrošināta," uzsvēra Valsts kancelejas pārstāvji.

Savukārt IZM pārstāve aizbildinājās, ka lielākā daļa ar skolas.lv projektu saistīto amatpersonu darbu ministrijā ir pametušas, tāpēc IZM arī vērsusies Ģenerālprokuratūrā.

Kā ziņots, neveiksmīgajā skolas.lv projektā 816 740 eiro nopelnījis uzņēmums Microsoft Latvija, 473 371 eiro - Lattelecom, 116 442 eiro - auditorfirma Ernst and Young, bet visvairāk - aptuveni 2 miljoni eiro - tikuši Datorzinību centra un E-Synergy apvienībai. Abām firmām ir saistība ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) - Datorzinību centra vadītāja Signe Bāliņa Ivara Godmaņa laikā bija kļuvusi par e-lietu ministri no ZZS, savukārt E-Synergy īpašnieks Kirils Kondratovs pēdējās pašvaldību vēlēšanās kandidēja Rīgas sarakstā no Latvijas Zemnieku savienības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas