Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte
Pasaules notikumi kāpina investoru interesi par Lietuvas piena sektoru

Dārgais piens vilina ieguldīt

Sociālajos tīklos rezonansi ieguvusī sviesta sadārdzināšanās vidēja mēroga strādājošajam gan īpašu robu makā necērt, vienlaikus apķērīgākajiem ļāvusi tikt pie papildu peļņas iespējām. Šajā gadījumā runa ir par kaimiņvalsts Lietuvas piena pārstrādes uzņēmumu akciju pirkšanu un pārdošanu biržā, otrdien lasāms avīzē Diena.

Swedbank Finanšu tirgus daļas investīciju jomas vadītājs Jānis Spriņģis stāsta, ka Lietuvas piena pārstrādes uzņēmumi pēdējā gada laikā guvuši labumu no piena produktu cenu kāpuma. Tas ļāvis pieaugt šo uzņēmumu peļņai un attiecīgi pieaugušas to akciju cenas. Ar straujo akcijas cenas kāpumu, ko piedzīvojuši Lietuvas piena pārstrādes uzņēmumi, pie neliela ieguvuma varējis tikt pat ieguldītājs, kurš gada pirmajos mēnešos šim mērķim būtu atvēlējis kaut pāris simtu eiro. Piemēram, kompānijas Žemaitijos pienas akcijas cena pēdējā pusgada laikā pakāpusies vairāk nekā par 70%, bet cita nozares uzņēmuma – Vilkyškių pieninė – akcionāru ieguldījumu vērtība šajā laika posmā palielinājusies apmēram par 60%. Veiksminieku vidū ir arī Lietuvas lielākā siera ražotāja Rokiškio sūris akcionāri, viņu ieguldījuma vērtībai pusgada laikā augot apmēram par trešdaļu. Pie vēl lielāka guvuma potenciālais investors būtu varējis tikt, ja šo akciju iegādi būtu veicis pirms gada.

Kopš tā laika Žemaitijos pienas un Vilkyškių pieninė akcijas cena pieaugusi vairāk nekā par 120%, bet Rokiškio sūris akciju īpašnieks būtu varējis tikt vairāk nekā pie 60% kapitāla atdeves. Tiesa, ne visi Lietuvas piena nozares uzņēmumi biržā guvuši tik lielu investoru atsaucību. Piemēram, Pieno žvaigždės akcijas cena pēdējā gada laikā palielinājusies tikai par 7–8%, bet pusgada laikā ieguldītājam nāktos palikt bez peļņas. Tomēr, tā kā piena produktu cenas lielā pasaules tirgus pieprasījuma dēļ pēdējos mēnešos aizvien uzrādījušas tendenci palielināties, kas rada teorētiskas iespējas vairāk nopelnīt arī pārstrādes uzņēmumiem, interesants varētu šķist jautājums, vai arī turpmāk uzņēmumu akciju cenas turpinās kāpt vai potenciālie ieguvumi jau nokavēti.

"Runājot par Lietuvas piena pārstrādātājiem, skaidrs, ka viņi ir spiesti iepirkt pienu par dārgāku cenu, pārstrādāt un produkciju tirgot tālāk par augstāku cenu. No šāda aspekta zaudē tie, kas orientējas uz mazumtirdzniecības klientiem, jo konkurence tirdzniecības tīklos ir liela un pircēji ir ļoti jūtīgi pret cenas kāpumu. Tāpēc ražotājiem, lai izpildītu saistības par cenas necelšanu pret tirdzniecības ķēdēm, jādara tas uz savas maržas rēķina," skaidro Ieguldījumu pārvaldes sabiedrības INVL Asset Management valdes priekšsēdētājs Andrejs Martinovs. Viņš zina teikt, ka šādā ziņā zaudētājs ir Pieno žvaigždės, kura produktu portfelī ir daudz tā dēvēto svaigo piena produktu.

"Savukārt Rokiškio sūris iegūst no piena cenas pieauguma, jo ir lielākais industriālā siera ražotājs Lietuvā, kas galvenokārt orientējas uz eksportu Eiropā. Esot pat tāds joks, ka visas picas Itālijā tiek ražotas, izmantojot Rokiškio sūris sieru. Arī Žemaitijos pienas kā lielākais cietā siera ražotājs un eksportētājs gūst labumu no piena cenas kāpuma. Citiem vārdiem, eksportētājiem cenas kāpums palīdz gūt labumu, bet tiem, kas tirgo produkciju vietējā tirgū, tas nenāk par labu,» norāda INVL speciālists. Kā galvenos trūkumus ieguldījumu veikšanai Lietuvas piena pārstrādes uzņēmumos viņš min to, ka piena ražošana Baltijā nepalielinās, līdz ar to nav iespējams izteikti kāpināt ražošanas apjomus, un vienīgais veids, kā palielināt apgrozījumu, ir ražot produkciju ar lielāku pievienoto vērtību. Turklāt Lietuvas piena ražotājiem piena iepirkuma tirgū jākonkurē ar lielu spēlētāju – Food Union, kurš Baltijā kļūst arvien spēcīgāks.

Visu rakstu lasiet otrdien, 29. augusta, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas