Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Daudz darbinieku ar nekonkurētspējīgām algām

Latvija nav starp valstīm ar lielāko valsts iestādēs nodarbināto cilvēku skaitu. Eiropas Savienībā kopumā 6,9% nodarbināto iedzīvotāju strādā valsts pārvaldē, bet Latvijā – 6,6%. Tomēr, kā stāsta Valsts kancelejas direktors Mārtiņš Krieviņš, tas neliecina, ka valsts pārvaldē viss ir kārtībā ar funkciju izpildi, un, viņaprāt, kopējais darbinieku skaits būtu jāmazina par vairākiem tūkstošiem, lai darbs kļūtu efektīvāks. Par šādu vajadzību liecinot sarūkošais iedzīvotāju skaits, tiesiskā jaunrade, kur valsts izdod pārāk daudz normatīvo aktu, mēģinot regulēt katru niansi, kā arī sabiedrības spiediens, ceturtdien lasāms avīzē Diena.

Par šādas reformas lietderīgumu gan šaubās Providus labas pārvaldības un sabiedrības līdzdalības pētniece Iveta Kažoka. Viņasprāt, diskusija par valsts pārvaldes darba efektivizēšanu šobrīd ieņēmusi nepareizu kursu, koncentrējoties uz darbinieku skaita samazināšanu, nevis problēmu aplūkošanu konkrētu iestāžu ietvaros un labu vadītāju meklējumiem.

Valsts budžeta iestādēs nodarbināto skaits no visiem nodarbinātajiem iedzīvotājiem par apmēram 2% saruka ekonomiskās krīzes laikā, un Krieviņš uzskata, ka šis kurss ir jāturpina. To paudusi arī Finanšu ministrija, kuras ieskatā jāturpina virzība uz mazu un efektīvu valsts pārvaldi. Valsts kancelejas pārstāve Lita Juberte-Krūmiņa gan atgādina, ka gandrīz puse no valsts pārvaldē nodarbinātajiem ir policisti, karavīri, pedagogi, mediķi, prokurori, tiesneši, kurus ar valsts pārvaldi bieži neasociē.

Kažoka uzskata, ka efektivitāte un darbinieku skaits ne vienmēr ir saistītas lietas. "Latvijā ir pietiekami daudz valsts iestāžu, kas šobrīd strādā kvalitatīvi, bet tas, kas būtu jādara, – jāuzlabo darbs tajās iestādēs, kurās tas ir neapmierinošs. Taču mēs to nevaram atrisināt, ja visu laiku turpinām diskutēt vispārējās līnijās par to, vai kaut kāds kopējais abstraktais darbinieku skaits ir pārāk liels vai mazs," skaidro eksperte.

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 2. februāra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas