Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Daudzviet ārvalstīs svinēs Latvijas proklamēšanas 94.gadadienu

Arī sestdien daudzviet ārvalstīs tiek rīkoti dažādi pasākumi par godu Latvijas proklamēšanas 94.gadadienai, liecina Ārlietu ministrijas apkopotā informācija par Latvijas valsts svētkiem veltītajiem pasākumiem Latvijas pārstāvniecībās.

Šodien dažādus pasākumus par godu valsts svētkiem rīko Latvijas vēstniecības Austrijā, Ēģiptē un Īrijā, Kanādas Latviešu centrs Toronto, Latvijas goda konsulāts Halifaksā, Edmontonas latviešu biedrība Imanta, Monreālas Latviešu sabiedriskais centrs, Latviešu apvienība Gēteborgā, Latviešu-dāņu biedrība, Latvijas-Norvēģijas kultūras biedrība, biedrība Limerikas aktivitāšu centrs, Latviešu apvienība Francijā un Latviešu biedrība Beļģijā.

Svinīgo pasākumu Vīnē kopīgi organizē vietējā Latviešu biedrība un Latvijas vēstniecība Austrijā un to ar uzrunu atklās Latvijas vēstnieks Indulis Bērziņš. Austrijas Latviešu skolas skolotājām vēstnieks pasniegs izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa Atzinības rakstus par nozīmīgu ieguldījumu latviskās izglītības veicināšanā un teicamu pedagoģisko darbu. Pasākuma dalībniekiem būs iespēja iepazīties ar Valsts prezidenta Andra Bērziņa svētku uzrunu tautiešiem ārzemēs un kopīgi nodziedāt Latvijas himnu.

Svētku turpinājumā sekos klasiskās mūzikas koncerts, kurā uzstāsies talantīgie latviešu mūziķi, kuri absolvējuši vai studē Vīnes Mūzikas un mākslas universitātē un Vīnes Konservatorijā - Baiba Ošiņa (pianiste), Kristaps Bergs (čellists), Klāvs Liepiņš (pianists), Anete Liepiņa (soprāns), Inese Fedorovska (vijolniece) un Juliāna Indrika (soprāns). Tāpat pasākumā debitēs Vīnes latviešu koris, kurš dibināts šā gada 16.maijā un darbojas Latviešu biedrības paspārnē. Latviešu diriģenta Andra Rasmaņa vadībā tajā dzied Austrijā dzīvojošie tautieši, kā arī daži Vīnē strādājošie latviešu diplomāti.

Ēģiptē dzīvojošo latviešu sabiedrību ar ģimenēm pirmo reizi uz svinībām aicinājusi Latvijas vēstniece Ēģiptē Iveta Šulca. Kā sveicienu no mājām vēstniecība svētku galdā liks Latvijas rupjmaizi, ķimeņu sieru un zivju izstrādājumus. Vēstniecība saviem tautiešiem ir sarūpējusi arī svētku veltes - no dabiskām izejvielām gatavotas ziepes, kuras īpaši šim notikumam gatavojusi Kairā dzīvojošā Sarma Kviesīte, kā arī Latvijas žurnāla "Ieva" numuru, "Laimas" šokolādi un rupjmaizes klaipu. Vēstniecība izsaka cerību, ka tikšanās ar Latvijas valstspiederīgajiem Ēģiptē un viņu ģimenēm kļūs par ierastu tradīciju un veidos ciešāku sadarbību ar šeit dzīvojošo diasporu. Līdz šim vēstniecība ir apzinājusi vairāk nekā 30 Ēģiptē dzīvojošo Latvijas valstspiederīgo.

Savukārt Latvijas vēstniecība Īrijā rīkos pieņemšanu Dublinas mēra rezidencē, kurā uzstāsies pianists Andrejs Osokins. Balli Limerikā ar grupas Credo uzstāšanos rīko Limerikas aktivitāšu centrs.

Valsts svētki tiks svinēti arī dažādās vietās Kanādā. Monreālas Latviešu sabiedriskajā centrā koncertu sniegs muzikanti Tērvetes trubadūri un tiks atklāta Staņislava un Vijas Jerumaņu mākslas darbu izstāde. Pasākumos piedalīsies arī Latvijas goda konsuls Kvebekas provincē Roberts Klaiše. Edmontonas latviešu biedrība Imanta ar svinīgu pasākumu Edmontonas Lietuviešu namā svinēs Latvijas valsts dzimšanas dienu. Vakarā ar muzikālo programmu uzstāsies Albertas Universitātes koris Madrigal Singers.

Halifaksā svinīgi tiks atklāts Latvijas goda konsulāts, kura atklāšanā piedalīsies Latvijas goda konsule Jaunskotijas provincē Ingrīda Šķetris, Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Teikmanis un vēstnieks Juris Audriņš. Kanādas Latviešu centrā Toronto svētki tiks svinēti šodien un rīt, 18.novembrī. Pasākumos tiks rādītas latviešu filmas, lasīti referāti un atklātas vairākas mākslas izstādes, tostarp arī ceļojošās fotoizstādes Sibīrijā rakstītās vēstules uz bērza tāss un Latvieša stāja svešumā.

Latviešu apvienība Gēteborgā, Zviedrijā, šodien rīko koncertu Annedalsgordenas zālē ar Pāvila Juhansona piedalīšanos. Koncerts veltīts šā gada jubilāriem - dzejniekiem Andrejam Eglītim un Veronikai Strēlertei. Latvijas dzimšanas diena sestdien tiks svinēta arī Dānijas pilsētā Veljē. Pasākumu rīko Latviešu-dāņu biedrība, un tas sāksies ar biedrības vadītājas Inetas Sokolovski uzrunu un Valsts prezidenta video uzrunu tautiešiem. Vēlāk plānots pašdarbnieku koncerts un grupas Henrix uzstāšanās. Savukārt Oslo šodien notiks Latvijas-Norvēģijas kultūras biedrības rīkots svinīgs svētku pasākums.

Latviešu apvienība Francijā sestdien Parīzē organizē valsts svētku svinības latviešu diasporai un latviešu draugiem. Savukārt Latviešu biedrība Beļģijā rīko svētku koncertu Beļģijā dzīvojošajiem latviešiem. Tautiešus Beļģijā uzrunās Latvijas vēstniece Beļģijā Lelde Līce-Līcīte, koncertā uzstāsies Briseles pašdarbības kolektīvi - latviešu koris, deju kopa, bērnu ansamblis un teātra trupa. Tautiešiem būs iespēja kopīgi noskatīties Valsts prezidenta svētku uzrunu. Svētku oficiālajai sekos saviesīgs pasākums ar mūziķa Igo koncertu.

Jāatgādina, ka, tuvojoties Latvijas Republikas neatkarības proklamēšanas 94.gadadienai, Latvijas diplomātiskās pārstāvniecības ārvalstīs rīko svinīgus valsts svētku gadadienas pasākumus ārvalstīs dzīvojošajiem valstspiederīgajiem, ārvalstu diplomātiskā korpusa pārstāvjiem un Latvijas sadarbības partneriem. Šogad valsts svētku noskaņās tiek organizēti arī dažādi kultūras un mākslas pasākumi, tādējādi nodrošinot svētku un kopības sajūtu ārvalstīs esošajiem Latvijas diasporas pārstāvjiem un Latvijas draugiem.

ĀM piedāvā iespēju tās mājaslapā iepazīties ar Latvijas valsts svētku 94.gadadienai veltīto pasākumu kalendāru ārvalstīs, kā arī aplūkot jaunākos fotoattēlus no Latvijas pārstāvniecību ārvalstīs rīkotajiem svētku norises pasākumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas