Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Dažas saimniecība plāno izmantot iespēju barot bioloģisko saimniecību dzīvniekus ar nebioloģisku pārtiku

Minimāls skaits bioloģisko saimnieku plāno izmantot iespēju barības trūkuma dēļ bioloģisko saimniecību dzīvniekus uz laiku barot ar nebioloģisku pārtiku, aģentūrai LETA pastāstīja Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas (LBLA) valdes priekšsēdētājs Gustavs Norkārklis.

Viņš teica, ka saistībā ar ārkārtas klimatiskajiem apstākļiem plašā Latvijas teritorijā pērn, kas liedza pietiekamā daudzumā sagatavot dzīvnieku barību bioloģiskajās saimniecībās, ir iespējamas atkāpes no Eiropas Savienības (ES) normatīvajiem aktiem par bioloģiskās lauksaimniecības prasībām attiecībā uz dzīvnieku barošanu. "Atbilstoši bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzības regulai saimniecības var prasīt atļauju Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD) lietot saimniecībā nebioloģiskas izcelsmes lopbarību, bet ir jāpamato, kāpēc nav pieejama bioloģiskā barība," sacīja Norkārklis, norādot, ka no 4000 bioloģiskajām saimniecībām Latvijā ar šādu prasību PVD vērsušās mazāk nekā desmit.

LBLA valdes priekšsēdētājs piebilda, ka attiecīgajam nelielajam skaitam saimniecību tiks piešķirta atļauja uz noteiktu laiku lietot nebioloģisko lopbarību, jo nav pieejama bioloģiskā. Lielākoties tās ir ir piena lopkopības saimniecības, kurām trūkst pupas, zirņi un proteīnaugi. Barojot bioloģiskus dzīvniekus ar nebioloģisku pārtiku, ir jārēķinās, ka saimniecībai atkarībā no darbības jomas tiks dots pārejas periods, kurā šo dzīvnieku izcelsmes produktus nevar realizēt kā bioloģiskos. "Tas, ka noteiktu laiku atkarībā no nozares savā saimniecībā ražoto produkciju nevari realizēt kā bioloģisku, īstenībā, ļoti būtiski ietekmē saimniecības ieņēmumus un apgrozījumu. Piemēram, piena lopkopībā pienu šādā gadījumā nevar realizēt bioloģiskā pārstrādei un tad arī nevar iegūt attiecīgo samaksu par to un var zaudēt partneri, kam piens tiek piegādāts," skaidroja asociācijas vadītājs.

Viņš piebilda, ka iepriekš minētā iemesla dēļ katrai bioloģiskajai saimniecībai ir nopietni jāizvērtē, vai tiešām nav iespēju, kā sagādāt bioloģisko barību. Viena no iespējām ir pārskatīt barības bāzes devu tā vietā lai atteiktos no bioloģiskās produkcijas marķējuma. "Ir jāmeklē varianti, kur var iegādāties bioloģisko lopbarību Latvijā. Tādas vietas, kur to var iegādāties Latvijā ir, jo krīze nav iestājusies šajā jomā," atzina asociācijas vadītājs.

LBLA apkopotā informācija par pieejamo bioloģisko lopbarību un tās trūkstošajiem apmēriem, liecina, ka patlaban nav izteikti daudz tādu saimniecību, kurām trūktu bioloģiskās lopbarības. Vienlaikus ir tādas saimniecības, kas piedāvā iegādāties bioloģisko barību. Papildu bioloģiskās lopbarības var trūkt, tuvojoties vasarai. "Pavasarī lopkopības nozarē bioloģiskajām saimniecībām varētu rasties problēmas saistībā ar siena un skābsiena sagādi.

Jau vēstīts, ka, ņemot vērā 2017.gada ārkārtas klimatiskos apstākļus plašā Latvijas teritorijā, kas liedza pietiekamā daudzumā sagatavot dzīvnieku barību bioloģiskajās saimniecībās, ir iespējamas atkāpes no Eiropas Savienības (ES) normatīvajiem aktiem par bioloģiskās lauksaimniecības prasībām attiecībā uz dzīvnieku barošanu un atsevišķas saimniecības kādu laiku bioloģiskos dzīvniekus varēs barot arī ar nebioloģisku pārtiku.

ZM iepriekš informēja - katastrofas gadījumos, piemēram, plūdos, kompetentā iestāde, kas Latvijā ir PVD, uz laiku drīkst atļaut atsevišķiem uzņēmējiem ierobežotā laikposmā un konkrētā teritorijā izmantot nebioloģisku barību dzīvniekiem, ja dzīvnieku barības ražošana tiek pārtraukta vai ierobežota, jo īpaši ārkārtēju meteoroloģisko apstākļu, infekcijas slimību uzliesmojuma, toksisku vielu izraisīta piesārņojuma vai ugunsgrēku rezultātā.

Vienlaikus ministrijā uzsvēra, ja bioloģisko dzīvnieku audzētājs izlemj par šādas atkāpes nepieciešamību, viņam jāiesniedz iesniegumu attiecīgajai kontroles institūcijai un jāinformē par šādas atkāpes nepieciešamību, iesniedzot atbilstošu pamatojumu, atzīmējot laika periodu, kādā attiecīgā atkāpe nepieciešama, norādot, kura barības sastāvdaļa un cik lielā daudzumā tiks aizstāta ar nebioloģisko barību. Kontroles institūcija lems par iespējamā pārejas perioda noteikšanu dzīvniekiem, kuri ir ēdināti ar nebioloģisko barību. Dzīvnieku izcelsmes produktus, kas iegūti laika periodā, kurā dzīvnieki tiek baroti ar nebioloģisko barību, nedrīkst realizēt kā bioloģiskus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas