Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Delna: Primārais solis korupcijas mazināšanā - Vilnīša atlaišana

Sabiedrība par atklātību Delna kā primāro soli korupcijas mazināšanā min Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka Normunda Vilnīša atbrīvošanu no amata.Kā nformēja Delnas padomes priekšsēdētāja Inese Voika, biedrība izstrādājusi programmu "Pirmie 10 soļi, lai atgūtu nozagto Latviju", kurā apkopotas pamata lietas, kuras nepieciešams izdarīt korupcijas mazināšanai.

Voika uzskata, ka Vilnītis ir diskreditējis sevi kā KNAB vadītāju un būtu nepieciešams pilnveidot KNAB priekšnieka atlases kārtību un kritērijus.Otrajā programmas punktā _ Delna norādījusi nepieciešamību partiju finanšu jomā samazināt atkarību no partiju sponsoriem, nosakot ievērojamus tēriņu ierobežojumus vai pilnībā aizliedzot politiskās reklāmas, kā arī samazinot no privātpersonām atļauto ziedojumu un biedru naudas griestus. Tāpat būtu jānosaka kriminālatbildība par partiju "melnajām kasēm" un citiem finanšu pārkāpumiem.Biedrība uzskata, ka jāatceļ slēgtie balsojumi Saeimā, jo deputātiem jāspēj pamatot savu lēmumu un uzņemties par to atbildību. Arī deputātu imunitāti  Delna minēja kā lieku, pamatojot, ka Latvija uzskatāma par tiesisku valsti, kurā aizsardzību no valsts institūciju patvaļas nodrošina tiesu vara.Voika arī atzīmēja, ka nepieciešama efektīvāka tiesu darba nodrošināšana, mazinot iespēju nepamatoti kavēt tiesu procesu, un augsti standarti Satversmes tiesas tiesnešu kandidēšanai. Delna uzskata, ka mediju īpašnieku atklātība ir viens no soļiem korupcijas mazināšanā. Jāstiprina arī sabiedrisko mediju neatkarība, depolitizējot to pārraudzības modeli un nodrošinot atbilstošu finansējumu.Vienā no programmas punktiem minēts, ka jāpalielina iespēja sabiedrībai iesaistīties lēmumu pieņemšanā, tostarp jāievieš pašvaldību referendumi ar iedzīvotāju iespēju balstot par domes atlaišanu un citiem jautājumiem, un jādod iedzīvotājiem lielākas iespējas piedalīties Saeimas darba kārtības veidošanā.Biedrība arī akcentēja, ka jāmaina pieeja kapitālsabiedrību vadības iecelšanā, virzot skaidrus un augstus profesionalitātes kritērijus valsts un pašvaldību uzņēmumu amatpersonām.Jau ziņots, ka  Delna aicina rīt, 2.jūnijā, no plkst.8.30 pulcēties ikvienu, kurš ir pret oligarhu varu un Latvijas nozagšanu, par tiesisku valsti un stipru KNAB.  Delna plāno ar plakātiem un sarkanajām kartītēm izteikt savu neapmierinātību par oligarhu ietekmi, kā arī iedot deputātiem izstrādāto programmu. Biedrība aicina iedzīvotājus nākt ar savām sarkanajām kartītēm un vēstījumu deputātiem, lai vēlāk tos nodotu Saeimai.Tāpat  Delna_ paziņoja, ka tā neatbalsta nevienu no esošajiem Valsts prezidenta amata kandidātiem, un aicina laikus atklāt citus kandidātus, aģentūru LETA informēja biedrības direktors Kristaps Petermanis. Delna stingri iestājas pret oligarhu virzīto Andri Bērziņu, kā arī neatbalsta prezidentu Valdi Zatleru, jo ar savu līdzšinējo darbību līdz sestdienas paziņojumam par Saeimas atlaišanu viņš nav radījis pārliecību, ka spēs nodrošināt paša izvirzītās tiesiskuma atjaunošanas programmas īstenošanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas