Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +1 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Deputāti neapmierināti par vienotā dzimumšūnu donoru reģistra nedarbošanos

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti šodien pauda neapmierinātību ar to, ka nedarbojas vienotais dzimumšūnu donoru reģistrs, un par šo jautājumu plāno vērsties Veselības ministrijā.

Saeimas komisijā vairāki deputāti vaicāja, kāpēc ārstniecības iestādes, kas veic neauglības ārstēšanu, var uzkrāt šādu informāciju, tomēr vienotais valsts reģistrs nav izveidots. Komisijas vadītāja Aija Barča (ZZS) norādīja, ka šāds reģistrs būtu nepieciešams, lai liegtu iespēju ziedot olšūnas pārāk bieži, radot iespējamus riskus veselībai.

Savukārt Veselības ministrija pārstāve Anita Jurševica skaidroja, ka informācija par dzimumšūnu donoriem ir sensitīvie dati, bet Eiropas regula paredz minimizēt šādas informācijas apstrādi.

Komisijas sēdē šodien bija plašas diskusijas par šo jautājumu. Līdz ar to deputāti vēl nelēma par priekšlikumiem grozījumiem Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā, kas paredzēja izmaiņas olšūnu ziedošanā nedzemdējušām sievietēm.

Saeimā iepriekš ticis atbalstīts bijušā veselības ministra Gunta Belēviča priekšlikums, kas paredz aizliegt olšūnas ziedot nedzemdējušām sievietēm. Savukārt veselības ministre Anda Čakša, līdzšinējā Labklājības ministrijas parlamentārā sekretāre Karina Korna (Vienotība) un Saeimas deputāts Edvards Smiltēns (Vienotība) iesnieguši priekšlikumus, kas rosina atteikties no šāda aizlieguma. Deputātiem vēl būs jālemj par šiem ierosinājumiem.

Kā ziņots, Saeima pērn vairākas reizes izslēdza šo likumprojektu no sēdes darba kārtības, kā arī lēma pagarināt priekšlikumu iesniegšanas termiņu.

Par ierosinājumu liegt nedzemdējušām sievietēm ziedot olšūnas bija iebildumi, tostarp pērn 16.jūnijā pret ierobežojumiem nedzemdējušām sievietēm veikt olšūnu ziedošanu pie Saeimas protestēja nedaudz vairāk par 100 cilvēkiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas