Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Deputāti skeptiski vērtē ierosinājumu uz VK vadību kandidēt trīs reizes

Saeimas neatkarīgo deputātu grupas ierosinājumu grozīt Valsts kontroles likumu, nosakot, ka viena un tā pati persona par Valsts kontrolieri var būt trīs termiņus pēc kārtas, portāla Diena.lv aptaujātie Saeimas frakciju deputāti vērtē skeptiski.

Kā zināms, šobrīd Valsts kontroles likumā Valsts kontroliera pilnvaru termiņš ir noteikts līdz četriem gadiem un kontrolieru var ievēlēt ne vairāk kā uz diviem termiņiem.

Apvienības Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK deputāts Dzintars Rasnačs portālam Diena.lv uzsvēra, ka šāds priekšlikums jānodod komisijām un rūpīgi jāvērtē, norobežojoties no konkrēta cilvēka faktora. "Noteikti ir jāveic salīdzinošais vērtējums, kā galvenais finanšu kontroles amats atkārtoti tiek vēlēts citās valstīs, jo ne velti kandidēšanas ierobežojums attiecas tikai uz dažiem amatiem, tostarp arī Valsts prezidenta amatu. Ja arī citās valstīs uz šo amatu drīkst kandidēt divas reizes, tad domāju, ka mums nav jālec ārpus rāmjiem un jārīkojas līdzīgi," sacīja Dz.Rasnačs.

Vienotības pārstāve Inguna Rībena norādīja uz iespējamo risku, ka šādi termiņa pagarinājumi varētu "izplatīties" arī citās profesijās. "Tas, protams, ir pārrunājams jautājums, taču jāņēm vērā, ka šādi termiņa pagarinājumi varētu izplatīties uz citām profesijām – tikko vienā vietā radām precedentu, viļņojas līdzi viss lauks. Šis jautājums noteikti jāvērtē, abstrahējoties no konkrētā cilvēka, izvērtējot, vai tas nāks par labu visai sistēmai," sacīja Saeimas deputāte.

Kritiskāk noskaņota ir Zatlera reformu partijas (ZRP) pārstāve Inese Lībiņa-Egnere. "No tiesiskuma un demokrātiskā viedokļa labot likumu, zinot, ka grozījumu mērķis ir pieskaņot termiņu vienai personai, nav atbalstāms. Tā kā tika lūgts šo jautājumu frakcijā izvērtēt, mēs to darīsim un paziņosim par savu nostāju," sacīja ZRP deputāte. Viņa gan vienlaikus uzsvēra – I.Sudrabas darba vērtējums nav saistīts ar Saeimas neatkarīgo deputātu grupas ierosinājumu. Deputāte norādīja, ka pašreizējā Valsts kontroliere sabiedrības acīs ieguvusi labas pārvaldības un efektīva darba vadītāja reputāciju.

Arī Saskaņas centra (SC) Saeimas frakcijas deputāts Jānis Ādamsons neredz jēgu grozīt esošo likumdošanu. "Es domāju, ja vienreiz ir pieņemts lēmums par diviem termiņiem, tad es neredzu, kādēļ tas jāpārskata," sacīja deputāts. SC biedrs atzina, ka augsti vērtē pašreizējās Valsts kontrolieres darbu, tomēr, viņaprāt, diez vai vajadzētu mainīt termiņu sistēmu viena cilvēka dēļ. "Ja man būtu izvēle balsot par Sudrabas kundzi, es to darītu. Tas, ka nezinu piemērotu cilvēku, nenozīmē, ka tāds, kurš veiksmīgi varētu pildīt pienākumus, neatrastos," teica J.Ādamsons.

"Sudrabas kundze ir daudz laba darījusi, tomēr cita lieta ir, ka sistēma pati par sevi nedarbojas – Valsts kontrole kaut ko atklāj, materiālus nodod prokuratūrai, bet nekas nedarbojas. Tas ir nepatīkami," sacīja deputāts.

Arī Zaļo un zemnieku savienības frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis ir strikts - likumus nedrīkst rakstīt konkrētiem cilvēkiem. "Šis jautājums nav apspriešanas vērts, jo Valsts kontroliere Inguna Sudraba ir skaidri pateikusi, ka tas nav pieņemams un ka viņa nekandidēs. Mēs vienmēr esam pret to, ka kāda konkrēta cilvēka dēļ groza likumu. Neaizstājamu cilvēku nav, likumus nevar rakstīt konkrētiem cilvēkiem," teica A.Brigmanis.

Pati pašreizējā Valsts kontroliere par šo priekšlikumu medijiem izteikusies, ka "jebkādu likuma grozījumu virzīšana ar mērķi likumu pielāgot konkrētai personai nevar būt pamatota un pieņemama". I.Sudraba Valsts kontrolieres amatā būs līdz šī gada beigām vai laikam, kad ievēlēs jauno kontrolieri.

Jau vēstīts, ka šādas likuma izmaiņas pavērtu iespējas pašreizējai Valsts kontrolierei I.Sudrabai ieņemt šo posteni vēl četrus gadus. Deputātu grupa uzskata, ka I.Sudraba ir "valsts amatpersona ar izcilu reputāciju, kas devusi neatsveramu ieguldījumu gan valsts pārvaldes darbības pilnveidošanā, gan Valsts kontroles kā valsts augstākās kontrolējošās institūcijas attīstībā", teikts neatkarīgo deputātu grupas paziņojumā.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas