Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Deputāts rosina arī Latvijā ieviest vienādu iepakojumu cigarešu paciņām

Latvijai jāseko Austrālijas piemēram, nosakot cigarešu tirdzniecību vienādos iepakojumos, uzskata Saeimas neatkarīgais deputāts Jānis Upenieks.

No sestdienas cigaretes Austrālijā tiek pārdotas vienkāršās, standartizētās cigarešu paciņās, tādējādi Austrālija kļūst par pirmo valsti pasaulē, kas īsteno šādu iniciatīvu. "Es neredzu nevienu iemeslu, kāpēc Latvija nevarētu sekot šādas iniciatīvas īstenošanai," norāda Upenieks.

"Apskatot jaunākos datus par smēķētāju skaitu Latvijā un aizvien pieaugošo smēķētāju skaitu tieši jauniešu un sieviešu vidū, ir skaidrs, ka cigarešu izplatība Latvijā ir krasi jāierobežo. Austrālijas realizētā iniciatīva varētu būt viens no veiksmīgiem, netiešiem risinājumiem smēķētāju skaita samazināšanai Latvijā," uzskata deputāts.

Austrālijas valdības izstrādātais likums nosaka, ka sākot ar 2012.gada 1.decembri cigaretes tiek tirgotas standartizētās paciņās, uz kurām tiks attēloti uzkrītoši grafiski brīdinājumi par smēķēšanas kaitīgumu un zīmola nosaukums nelielā drukā.

"Smēķēšanas radīto slimību dēļ, Latvijā, skaita ziņā, katru gadu izmirst pa vienai vidēja mēroga Latvijas mazpilsētai, tai pat laikā cigarešu tirgotāju makus ik gadu latvieši papildina par miljoniem latu, kas ir pilnīgs absurds," skaidro Upenieks.

Deputāts nolēmis jau tuvākajā laikā sagatavot nepieciešamos likumu grozījumus iniciatīvas iesniegšanai Saeimā.

Jau ziņots, ka lielās tabakas kompānijas vērsās tiesā pret Austrālijas valdību, apstrīdot tās lēmumu valstī ieviest standartizētas cigarešu paciņas, taču Austrālijas Augstākā tiesa noraidījusi to prasību un nolēmusi, ka šis likumprojekts nav pretrunā ar valsts konstitūciju.

Austrālija veselības ministre norāda, ka pēc Otrā pasaules kara smēķētāju skaits Austrālijā veidoja aptuveni 50% no visiem iedzīvotājiem, taču tagad tas ir samazinājies līdz 15% un valdība plāno šo skaitu līdz 2018.gadam samazināt līdz 10%.

Aplēses liecina, ka Austrālijā ik gadu no slimībām, kas saistītas ar smēķēšanu, mirst 15 000 cilvēku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas