Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Diskutēs par okupācijas datuma atrašanos atceres un atzīmējamo dienu sarakstā

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā šodien tika aktualizēts jautājums par atsevišķu datumu atrašanos atceres un atzīmējamo dienu sarakstā, tajā skaitā par 17.jūniju kā Latvijas okupācijas dienu.

Deputāte Dagmāra Beitnere-Le Galla (JKP) aģentūrai LETA norādīja, ka nav daudz valstu, kuras atzīmē valsts okupācijas dienu. Vaicāta, vai neradīsies iebildumi pret šādām izmaiņām, politiķe skaidroja, ka diskusijā par šo jautājumu, datumi, kas tiktu izņemti no saraksta, reizē iezīmētos nācijas atmiņā.

Saeimas Juridiskā biroja pārstāve Lilita Vilsone, kura jau ilglaicīgi ir strādājusi saistībā ar likumprojektā iepriekšējos gados virzītajiem priekšlikumiem, komisijas sēdē norādīja, ka iepriekš politisku apsvērumu dēļ likumā ir veikti vairāki papildinājumi, nesniedzot pamatojumu, bet tikai balsojot par izmaiņām.

Vilsone skaidroja, ka ir sēru dienas, kuras tauta atzīmē, bet attiecībā uz tādiem datumiem kā 17.jūnijs, 23.augusts un decembra pirmā svētdiena deputātiem daļa iedzīvotāju varētu neatbildēt, kāpēc ir šāds sadalījums. Tāpēc attiecībā uz šiem datumiem politiķiem būtu jāsniedz pamatojums par to atrašanos šajā sarakstā.

Atsevišķi deputāti, tajā skaitā Māris Kučinskis (ZZS) norādīja, ka atsevišķi no minētajiem datumiem atceres dienu sarakstā ir iekļauti pirms kādām no vēlēšanām. Viņš norādīja, ka jāizvērtē, vai politiski ir iespējas veikt kādas izmaiņas, kā arī vērsa uzmanību, ka nav pareizi, ka atceres un atzīmējamo dienu sarakstā ir tik liels skaits sēru dienu, kas nonivelē tiešām svarīgas dienas, kad tiek pieminētas izsūtīšanas uz Sibīriju. Līdzīgi Beitneres-Le Galla norādīja, ka Latvijai vajadzētu iet projām "mūžīgā upura tēla".

Kučinskis un Linda Liepiņa (KPV LV) norādīja, ka 23.augustu varētu noteikt kā Baltijas ceļa atzīmēšanas gada dienu. Arī Beitnere-Le Galla aģentūrai LETA novērtēja to kā labu rosinājumu.

Beitnere-Le Galla norādīja, ka JKP varētu rosināt noteikt atzīmējamo dienu Latvijas Centrālās padomes (LCP) darbībai Latvijas okupācijas laikā. LCP, kas iestājās pret abām okupācijas varām, 1944.gada 8.septembrī pieņēma "Deklarāciju par Latvijas valsts atjaunošanu".

Par to, par kuriem jautājumiem varētu notikt debates, varētu sīkāk iezīmēties, kad būs saņemti priekšlikumi likuma "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām" grozījumiem otrajā lasījumā. Attiecīgie grozījumi Saeimā iesniegti saistībā ar citām, ar augstāk minēto diskusiju tieši nesaistītām izmaiņām.

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka vēl kādas desmit sēru dienas mums nenāktu par ļaunu, sevišķi, ja tās būtu brīvdienas. Mēs kļūtu slaveni Eiropā un Pasaulē - ļaudis bariem lauztos šurp paskatīties, kā daudzcietusī latvju tauta sēro. Varētu no šiem noplēst par skatīšanos...!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas