Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Dombravas ieskatā klātienes mācību atsākšanai izvēlēts nepareizais ceļš

Saeimas deputāta Jāņa Dombravas (NA) ieskatā klātienes mācību atsākšanai izvēlēts nepareizais "ceļš", vienu kritēriju attiecinot uz visām pašvaldībām.

Šodien Saeimā diskutē par lēmuma projektu Par Ministru kabineta 2021.gada 19.februāra rīkojumu, ar kuru grozīts 2020.gada 6.novembra rīkojums "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu".

Deputāts atzīmēja, ka šajā rīkojumā viņu neapmierina izvēlētais ceļš, kā atjaunot klātienes mācības vairākās izglītības iestādēs. Lai gan pats princips nav nepareizs, tomēr, viņaprāt, veids, kā to pieņēma un kritēriji bija nepareizi.

Dombrava norādīja, ka lēmuma pieņemšanas process nav bijis labs, ņemot vērā, ka to pieņēma ceturtdien, kad faktiski pirmdien jau to jāsāk īstenot. Pēc viņa paustā, daudzās pašvaldībās tas izsauca milzīgu apjukumu par darba organizāciju, un to, kā klātienē nodrošināt mācības pēc jaunajiem noteikumiem.

Deputāts arī kritizēja izvēlēto kritēriju, proti, noteikto saslimušo skaitu novadā pie kura atļautas klātienes mācības. "Vairākās pašvaldībās, kur šonedēļ mācības klātienē var notikt, nākamnedēļ jau vairs nevarēs. Tā ir bezatbildīga vecāku, skolēnu un skolas personāla raustīšana," teica politiķis.

Viņš minēja piemēru par Saulkrastu novadu, kur pirmdien atsākās mācības klātienē, tomēr jau trešdien esot paziņots, ka no nākamās nedēļas tomēr jāizbeidz klātienes mācības. "Kurš uzņemsies atbildību par šo vienu nedēļu, ja būs pieaugusi saslimstība? Kurš uzņemsies atbildību par to, ka cilvēki pārkārtoja savus darbus, lai atkal atgrieztos pie attālinātajām mācībām?" vaicāja Dombrava.

Viņš pauda neizpratni, kāpēc mazās lauku skolas nevarēja būt kā pirmais solis klātienes mācību atsākšanā. Proti, deputāta ieskatā, secīgi būtu, ja sākumā klātienes mācības notiktu mazās lauku skolās, tad vēlāk tās atjaunot mazāku pilsētu skolās un tad lielajās pilsētās.

Tāpat viņš teica, ka šo lēmumu bija jāsāk pildīt ar nedēļas nobīdi, ne četras dienas pēc lēmuma pieņemšanas.

Dombrava teikto atbalstīja arī deputāts Viktors Valainis (ZZS), atzīmējot, cik slikta ir šī "skolu raustīšana", atverot skolas, tad aizverot.

Valainis atgādināja, ka iepriekš, kad bija solīts, ka 1.-2.klašu skolēni varētu atsākt klātienes mācības, skolas tika "izraustītas" daudz trakāk, tomēr arī tagad "stāsts" nav īpaši uzlabojies.

Deputāts teica, ka izglītības un zinātnes ministrei Ilgai Šuplinskai (JKP) vajag mazāk runāt, izdomāt visu kārtīgi, ar nozari un ekspertiem izrunāt, un tad nākt ar "skaistiem, skaļiem" paziņojumiem.

Kā ziņots, otrdien ministri konceptuāli vienojās, ka Slimību profilakses kontroles centrs (SPKC) būs tiesīgs lemt par klātienes mācības atļaušanu 1.-4.klasei, ja pašvaldībā divu nedēļu saslimstības rādītājs nepārsniegs 220 slieksni uz 100 000 iedzīvotājiem un nebūs novērots straujš Covid-19 saslimstības pieaugums.

Iepriekš valdībā noteica, ka pašvaldībās klātienes mācības 1.-4.klasei var rīkot, ja pašvaldības 14 dienu kumulatīvais saslimstības rādītājs nepārsniedz 200 slieksni uz 100 000 iedzīvotājiem. Taču iepriekšējā valdības diskusijā ministri vienojās, ka pašvaldību 14 dienu kumulatīvajā rādītājā ir pieļaujama neliela nobīde.

Taču, ja SPKC epidemioloģiski drošajā pašvaldībā novēros strauju saslimstības pieaugumu, SPKC būs tiesīgs pašvaldībai noteikt klātienes mācību apturēšanu mazajām klasītēm līdz brīdim, kad situācija atkal būs atbilstoša "drošās skolas" principam.

Vērtējot pašvaldību saslimstības rādītājus, turpmāk SPKC ņems vērā arī tādus papildu faktorus kā uzliesmojums vienā kolektīvā un vai tas var būtiski ietekmēt saslimstības rādītāju kopumā nelielā administratīvajā teritorijā. Vai pašvaldībā kopumā iedzīvotājiem ir veikts pietiekams testēšanas apjoms, lai nodrošinātu saslimstības datu objektivitāti. Tāpat SPKC klātienes mācības ļaus rīkot, ja pašvaldībā nav jauno Covid-19 izraisītāja paveidu klātbūtne, kā arī pašvaldības saslimstības rādītājs neietekmē Covid-19 uzliesmojums slēgtā kolektīvā.

Lai nodrošinātu, ka SPKC publicētā informācija kļūst publiski ticami un saistoši Latvijas iedzīvotājiem, tiek noteikts, ka oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" publicē to pilsētu vai novadu sarakstu, kur, atbilstoši SPKC tīmekļvietnē trešdienā publicētajai informācijai, 14 dienu kumulatīvās saslimstības rādītājs atbilst tādam līmenim, lai rīkotu klātienes mācības 1.-4. klasē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas