Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Dombrovskis: Gadījums par Zaķa automašīnas iegādi jāizvērtē KNAB

Vienotības Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Dzintara Zaķa (V) automašīnas iegādes gadījums kad, iespējams, nav samaksāts pievienotās vērtības nodoklis ir jāizvērtē Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) un tikai tad varēšot sniegt plašāku skaidrojumu, uzskata Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

Dombrovskis intervijā LNT raidījumam 900 sekundes sacīja, ka šādos gadījumos nevajag steigties notikumiem pa priekšu, tāpēc esot jāsagaida KNAB izvērtējums, lai gan pēc viņa domām, tas nav vienīgais gadījums kad Lato Lapsa publisko skaļus paziņojumus par politiķu pārkāpumiem, kuriem pēc tam nav gūti pierādījumi.

"Pagaidām neesmu ar Zaķi šo jautājumu pārrunājis, bet plānoju to izdarīt," sacīja Dombrovskis un ar piebildi atjokoja "vairāk neko nevaru piebilst, kā tikai to, ka Vilks paziņoja, ka izvērtēs Lapsas iesniegumu par Zaķa pārkāpumiem."

Kā ziņots, portāla Pietiek.com rīcībā nonākušie dokumenti liecina, ka Zaķis gadu mijā ticis pie jaunas automašīnas Volvo XC60, nenomaksājot valstij aptuveni 8800 eiro (6160 latu) pievienotās vērtības nodokļa (PVN).

Savukārt Zaķis aģentūrai LETA sacīja, ka nav pamata apgalvot, ka par automašīnas iegādi nav samaksāts PVN, jo ir ievērotas likuma par PVN normas, bet viss pārējais šajā gadījumā ir tikai naudas plūsmas jautājums.

Pēc Zaķa vārdiem, par mašīnas radīto pievienoto vērtību tiks nomaksāts PVN, taču neprecizēja, kādā veidā ar auto ir iecerēts radīt pievienoto vērtību. Deputāts aicināja iepazīties ar likumu par pievienotās vērtības nodokli, kurā ir paredzēts, ka nodoklis ir jāsamaksā jebkurā gadījumā.

"Pirmkārt, vēlos norādīt, ka dzīvoju Jēkabpilī un strādāju Rīgā, taču esmu atteicies no frakcijas vadītāja automašīnas, tādējādi valstij ieekonomējot 500 latu izdevumus mēnesī. (..) Jebkurā gadījumā automašīna bija jāpērk ārpus Latvijas, jo Latvijā auto neražo," izteicās Zaķis.

Politiķis apgalvoja, ka neesot centies iedziļināties, kādā veidā ir veikts šis darījums, un arī neesot bijis aktīvi iesaistīts tā veikšanā. Vaicāts, vai viņš neplāno iedziļināties darījumā, lai sniegtu sīkākus skaidrojumus par Lapsas minētajiem darījuma aspektiem, Vienotības frakcijas vadītājs norādīja, ka viņš uzskata par pietiekamu sniegto informāciju un cer uz mediju palīdzību viņa viedokļa skaidrošanā. Deputāts nezina, vai Lapsas rīcībā ir nonākusi visa viņa e-pasta vēstuļu sarakste, taču viņš cerot, ka tiks sīkāk atspoguļotas sarunas arī ar citiem auto dīleriem, piemēram, Subaru un Volkswagen auto izplatītājiem.

Zaķis atzīmēja, ka tagad par šo jautājumu pārbaudi veiks Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

Kā ziņots, portāla Pietiek.com pārstāvis Lato Lapsa ir vērsies KNAB, lai tas izvērtētu, kā Zaķis ticis pie jaunas automašīnas Volvo XC60. Kā šodien žurnālistiem pastāstīja Lapsa, 2011.gada nogalē Zaķis nolēmis iegādāties jaunu automašīnu Volvo XC60 un vērsies SIA Mūsa Motors Rīga. Deputāts zinājis, ka viņam būs izdevīgāk, ja automašīnu pirks nevis viņš pats, bet viņam piederošā SIA Datoru centrs.

Zaķis aizdevis savai firmai 34 571 latu. Šī nauda aizskaitīta uz firmas kontu, lai tā iegādātos Zaķa kāroto transportlīdzekli, atbrīvojot viņu no nepieciešamības personīgi nomaksāt PVN. Taču, ja Datoru centrs iegādātos automašīnu tieši no Mūsa Motors Rīga, tai vienalga nāktos valstij samaksāt PVN, un to atgūt varētu, visticamāk, tikai pēc gada. Tāpēc Mūsa Motors Rīga minēto automašīnu par 40 100 eiro pārdevusi kādai Lietuvas firmai, bet tā tālāk - Zaķa firmai.

Lietuvas uzņēmumam par šo pakalpojumu samaksāti 1000 eiro, toties Zaķa firma tādā veidā atbrīvojusies no nepieciešamības vispār maksāt PVN. Rezultātā Latvijas valstij gar degunu aizgājuši aptuveni 8800 eiro kā nenomaksātais PVN, skaidroja Lapsa. Pēc tam deputāts pats ar savu firmu noslēdzis vienošanos, ka tā iegādāto automašīnu nodos viņa lietošanā uz Saeimas deputāta pilnvaru laiku. Savukārt šā gada 13.aprīlī Zaķa firma jauno automašīnu viņam pašam ieķīlājusi par 27 971 latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas