Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Draugiem.lv drīzumā varētu veikt "reidu" pa nepilngadīgo profilu bildēm

Ja 11 gadu vecā meita dejotu kā Šakira aizdomīga onkuļa priekšā, vecāki, to uzzinājuši, visticamāk, ļoti nopietni parunātu ar bērnu. Taču, kad desmitgadniece meita «seksīgi» pozē kā Riana vai Šakira milzum daudz anonīmiem skatītājiem bildēs sociāla portāla galerijās, daļa vecāku neiedomājas, ka tā bērns sevi apdraud. Kā novēroja Diena, arī portālā draugiem.lv vietumis atrodamas 10, 11 gadu vecu bērnu «seksīgas» bildes profilos. Eksperti norāda - kad bērns šādi sevi «izstāda» internetā, viņš var pievērst pedofilu uzmanību.

Internets tā pati iela vien ir, un bērniem jāievēro drošības noteikumi - tas skaļi izskanēja 2006. gadā pēc DienasMarijas eksperimenta. Pēc tā Valsts policija (VP) apjauta, ka par uzmākšanos interneta vidē var sodīt. Arī nesen, 24. martā, policija aizturēja kādu 27 gadus vecu vīrieti aizdomās par to, ka pēc iepazīšanās interneta portālos viņš seksuāli izmantojis nepilngadīgas meitenes. Aicinājis viņas uzņemt un sūtīt savus kailfoto un iepazīstinājis ar savējiem. Kā Dienai stāsta VP dzimumnoziegumu pret bērniem izmeklēšanas nodaļas vadītājs Armands Lubarts: «Vīrietis kā zvejnieks bija izmetis tīklu - aizrakstīja daudzām meitenēm, un tīklā iekrita samērā neliela daļa meiteņu, bet tomēr.» Upuri bija vecumā no 11 līdz 16, 17 gadiem.

Kā pie stieņa

Anete (vārds mainīts) ir sīciņa tumšmate, 11 gadu veca, dzīvo nelielā Latvijas pilsētā. Draugiem.lv viņa lieto jau vairākus gadus, vēsta profila informācija, un pēdējos divus gadus viņa galerijās ievieto ne mazumu bilžu. Daudzās viņa atdarina seksīgas sievietes. Lauku interjerā tolaik desmitgadīgais bērns pozē it kā dejotu pie stieņa, citā bildē piekļāvies sienai, atšāvis dibenu un ar miglainu skatienu veras fotokamerā. Ne bieži, bet 11, 12 gadu vecas meitenes arī mēdz sevi profilu bildēs rādīt diezgan atkailinātā izskatā - bikini. Kāda arī profilā raksta, ka vēlētos kļūt par striptīzdejotāju, ievēroja Diena.

Portāla draugiem.lv klientu apkalpošanas vadītāja Santa Līce-Krūze saka - esam novērojuši, ka bērni mēdz ievietot šādas bildes, tiesa tas ir reti. «Taču, ja salīdzina ar to, kā bija, piemēram, pirms trim gadiem, tad var teikt - biežāk,» piebilst draugiem.lv pārstāve. Mēdzot būt gadījumi, ka jāraksta bērniem, ka ievietota vecumam vai portāla lietošanas noteikumiem neatbilstošas bildes un tās jānomaina. Taču daudzo lietotāju profilus izkontrolēt būtu neiespējami, tāpēc liela loma ir pārējiem lietotājiem. Viņi var ērti ziņot par šaubīgiem attēliem vai vēstulēm portāla administratoriem. Draugiem.lv arī drīzumā varētu veikt «reidu» pa nepilngadīgo profiliem. Draugiem.lv radošais direktors Guntars Meluškāns atzīst, ka diemžēl visus gadījumus nav iespējams «izķert». Viņš uzsver - galvenā atbildība ir vecākiem. Viņiem jāatkārto un jāatkārto par riskiem internetā.

Pedofilam - signāls

Centra pret vardarbību Dardedze pārstāve Laila Balode saka - skaidrs, ka šādām bildēm nevajadzētu atrasties portālos. Tādas top, jo bērni vēlas izskatīties pieauguši, atdarina savus elkus, taču daudzi vecāki nezina, kā rīkoties, - jūtas nezinoši un neveikli. «Nereti vecāki lielos riskus, kas saistīti ar internetu, neuzskata par būtiskiem. Neapzinās, ka viņiem ir jānovelk robeža,» saka Dardedzes pārstāve. Tāpēc viņas ieteikums - vecākiem jāsamazina laiks, ko bērns pavada internetā. «Nav pareizi kontaktēties tikai ar virtuālās vides starpniecību ar virtuāliem cilvēkiem. Vajadzētu pagriezt laiku atpakaļ, jāļauj bērniem draudzēties ar bērniem īstajā dzīvē, doties ciemos vienam pie otra,» skaidro L. Balode. Diemžēl internetu daudzi vecāki tomēr atzinuši par sev «izdevīgu lietu», jo, kad bērns pārnāk no skolas, paēd, izmācās un tā arī «paliek internetā», vecākiem nav jādomā, kā viņu nodarbināt.

Pēc L. Balodes domām, jāpalielina arī kontrole. Vecākiem būtu jāzina, ko bērns dara internetā, un, ja bērns ievietojis erotisku fotoattēlu, arī bildi peldkostīmā, vecākiem jāpaskaidro, kāpēc šī bilde jāņem laukā. «Pedofilam tāda bilde dod signālu: «Redz, kāda es esmu, bez kompleksiem.» Pedofils ir tas, kurš rada plānu, rīkojas,» stāsta L. Balode.

Šaubās, vai jāsoda

Tiesa, ja nepilngadīgs bērns vēlu vakarā atrodas viens uz ielas, vecākiem par to jāuzņemas atbildība - viņus var administratīvi sodīt. Par to, vai vecākiem jāuzņemas atbildība, ja bērni sevi apdraud internetā, ievietojot «seksīgas» bildes, L. Balode saka: «Pēc likuma vecāku uzdevums ir nodrošināt bērnu drošību, un, ja bērns, piemēram, izstāda sevi apskatei internetā un tādā veidā apdraud savu drošību, tad vecākiem ir jāuzņemas atbildība.» Taču, viņasprāt, visticamāk, vecākiem nevajadzētu piemērot sodu, bet drīzāk vajadzētu ar viņiem runāt un viņus izglītot.

Arī VP pārstāvis A. Lubarts teic - ja 10, 11 gadu veca meitene ieliek foto internetā, kur redzama, piemēram, peldkostīmā, viņa jau nedomā par seksu, bet pedofils to uztvers pēc savas izpratnes. Pret atbildības uzlikšanu vecākiem gan viņš ir skeptisks: «Kas tā būtu par atbildību, un kas to varēs kontrolēt? Represīvas metodes te diez vai palīdzēs - var panākt arī pretēju efektu. Labāk izglītot, runāt ar bērniem, uzturēt labu kontaktu.» Viņaprāt, galvenais ir izglītojošais darbs un ir jābūt labam kontaktam starp vecākiem un bērniem. Arī draugiem.lv pārstāvis G. Meluškāns neuzskata vecāku sodīšanu par labu risinājumu, viņaprāt, galvenais ir izglītojošais, skaidrojošais darbs, jo vecāki nevarēs izstāvēt līdzi visam, ko bērns internetā dara.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas