Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Dūklavs jautājumu par tikšanos ar Krievijas vicepremjeru dēvē par izsmeltu

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) jautājumu par Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) ministru tikšanos ar Krievijas vicepremjeru Arkādiju Dvorkoviču uzskata par izsmeltu, savukārt koalīcijas partneri cer uz šādu gadījumu neatkārtošanos.

Pēc šodienas koalīcijas padomes sēdes Dūklavs plaši skaidroja notikušo, piebilstot, ka ZZS šo jautājumu uzskata par izsmeltu un politiķis vairāk to nekomentēs. Viņš vienlaikus atzīmēja, ka tālāk iespējams vienīgi runāt par iespējamām norādēm no Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) vai ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (Vienotība) puses par komunikācijas jautājumiem.

Dūklavs akcentēja, ka mediji bija informēti par šo tikšanos. Vaicāts, vai ārlietu ministrs bija informēts par to, ka sarunā piedalīsies arī finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS), ministrs atbildēja, ka neuzskatīja par svarīgu informēt par katru uz sarunu uzaicināto personu. Viņš pauda, ka visi ministri ar savu darbu ir labi parādījuši attieksmi un lojalitāti un nevarētu būt nekādas aizdomu ēnas, ka "mēs nemākam aprunāties ar vienu augsta līmeņa darbinieku no kādas citas valsts".

Dūklavs norādīja, ka šādas neformālas tikšanās reizes notiek un ka tām ir jāturpina notikt, lai pārrunātu aktuālos jautājumus. Vaicāts, vai šī ir bijusi vienīgā reizē, kad Ārlietu ministrija bijusi informēta par tikšanos, bet ĀM netika informēta par citiem uzaicinātajiem ministriem, Dūklavs atzina, ka tā nav vienīgā reize un ne vienmēr tie ir bijuši ZZS ministri, kas ir uzaicināti arī piedalīties. Viņš atminējās kādu tikšanos ar Ķīnas pārstāvjiem.

ZZS politiķis norādīja, ka satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) šodien detalizēti koalīcijas partneriem izklāstīja, par ko notika sarunas ar Krievijas vicepremjeru, tostarp par akmeņogļu transportēšanu.

Zemkopības ministram bijusi tikšanās ar Krievijas vicepremjeru, kuras laikā tika apskatīti divi uzņēmumi. Tikšanās laikā sākotnēji tika "izdzerta tase kafijas", pēc tam "norāvām jeb pagaršojām pa reņģītei", tāpat tika runāts ne tikai par darbu, bet arī par sportu - futbolu, basketbolu un šahu. Pie degustācijas Dvorkovičs atzina, ka uzņēmumos ir augsts līmenis un ka "viss ir ļoti labi". Dūklavs tad norādīja, ka Krievijas eksperti tomēr neatzīst šo uzņēmumu par atbilstošu kvalitātes prasībām, un kaimiņvalsts politiķis apsolīja painteresēties par šo situāciju. Zemkopības ministrs norādīja, ka nezina, kas slēpjas aiz šiem Krievijas vicepremjera vārdiem, bet to drīz varēs redzēt.

Zemkopības ministrs uzsvēra, ka šī nav vienīgā tikšanās ar citu valstu pārstāvjiem un piecu gadu laikā to bijis "neskaitāmi" daudz, taču šādas intereses par sarunām līdz šim nav bijis. Viņu izbrīna, ka interese radusies pēc desmit dienām par it kā "slepenām" pusdienām. Politiķis pauda, ka saskaņā ar viņa privātajām domām izveidojusies situācija ir vērtējama kā pasūtījuma gājiens.

Vienotības priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns pauda, ka saņēmis detalizētu izklāstu no diviem no trim ministriem, kas piedalījās šajās sarunās. Partijas valdē pārrunāts, ka būtu bijis labi, ja šāda saruna būtu protokolēta. Politiķis norādīja, ka finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) pārrunājusi dabasgāzes jautājumu, kas ir ekonomikas ministra Arvila Ašeradena (Vienotība) pārziņā. Viņš akcentēja, ka no Ārlietu ministrijas (ĀM) ir aicinājums ievērot noteikumus, kas attiecas uz komunikāciju ar Krievijas amatpersonām. Smiltēns piebilda, ka jautājums ir izrunāts, un pauda cerību, ka nākotnē tiks "rūpīgāk piedomāts pie līdzīgiem gadījumiem".

Smiltēns norādīja, ka vislielākos jautājumus raisīja nevis Dūklava tikšanās, bet Reiznieces-Ozolas saruna par ekonomikas ministra pārziņā esošiem jautājumiem. Dūklavs to komentēja, norādot, ka finanšu ministre uzdevusi tikai vienu jautājumu par gāzes transportēšanu jeb pumpēšanu.

Komentējot kādu no Smiltēna izteikumiem, Dūklavs ar īsu izteicienu krievu valodā norādīja, ka kolēģis nav tieši atbildējis uz uzdoto jautājumu, jokojot, ka, ņemot vērā minēto tikšanos, "varbūt krieviski kaut kas jāparunā".

Šodien visi koalīcijas partneri apliecināja, ka attiecībā uz sankcijām pret Krieviju un Latvijas pozīciju pret Krieviju "nekas nekādā veidā nemainās", kamēr nav izpildīta Minskas vienošanās, uzsvēra "Vienotības" priekšsēdētāja vietnieks.

Nacionālās apvienības politiķis Jānis Dombrava norādīja, ka ministriem nevajadzēja tikties neoficiāli, bet oficiāli, kas nebūtu radījis sašķeltību un "noslēpumu plīvuru". Viņš pauda, ka ZZS šis gadījums būs kā mācība nākotnei. Dombrava piebilda, ka būtu iespējams kritizēt ĀM pasīvo rīcību šajā jautājumā. Viņš izteica cerību, ka turpmāk tiks realizēta vienota valsts ārpolitika.

Savukārt Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) norādīja, ka Dūklavs koalīcijas sēdē pārliecinājis par minētās tikšanās lietderību un to, ka tā nav ietekmējusi valsts ārpolitikas oficiālo pozīciju, bet drīzāk vērtējama kā palīdzība Latvijas ražotājiem.

Kā iepriekš vēstīja interneta portāls "skaties.lv", Krievijas premjerministra Medvedeva vietnieks Dvorkovičs pagājušajā nedēļā, apmeklējot Rīgu, ticies ar trīs ZZS ministriem.

Neformālā tikšanās notikusi zivju pārstrādes rūpnīcā SIA "Karavela", un tajā piedalījusies finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola, satiksmes ministrs Uldis Augulis un zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

To, ka notikusi šāda tikšanās, portālam apstiprinājusi Reizniece-Ozola. Viņa skaidrojusi, ka tikšanās laikā runāts par sankciju atcelšanu zivju pārstrādātājiem, kā arī par Inčukalna gāzes krātuvi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ceturtdien Latvijā vietām snigs

Turpinoties aukstam laikam, ceturtdien Latvijā iespējams snigs, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognoze.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas