Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Dūklavs: Noteikumos par koku ciršanu mežā un meža atjaunošanu plānots panākt kompromisu

Zemkopības ministrija (ZM) darīs visu iespējamo, lai grozījumos Ministru kabineta (MK) noteikumos "Par koku ciršanu mežā" un "Meža atjaunošanas, meža ieaudzēšanas un plantāciju meža noteikumos" panāktu kompromisu visu pušu interesēs, šodien meža nozares konferencē sacīja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

"Darīsim visu iespējamo, lai panāktu kaut kādu saprotamu kompromisu abu pušu interesēs," sacīja zemkopības ministrs, norādot, grozījums noteikumos nav plānots veikt vienas puses, piemēram, meža īpašnieku interesēs, bet iecerēts ņemt vērā arī dabas aizstāvju intereses. Vienlaikus zemkopības ministrs piebilda, ka arī mežu īpašnieki ir ieinteresēti maksimāli pareizā un ekonomiski izdevīgākā laikā gūt ienākumus, nenodarot būtisku kaitējumu dabai vai ekosistēmai.

Dūklavs norādīja, ka jautājums par grozījumiem abos MK noteikumos joprojām ir dienaskārtībā un diskusijas par to turpināsies. Dūklavs atzina, ka diezgan daudz tiek diskutēts par galvenās cirtes caurmēra izmaiņām, par kurām joprojām nav panākts kompromiss.

Zemkopības ministrs piebilda, ka aktīvas diskusijas nozarē turpinās arī par valstī notiekošo biotopu kartēšanas procesu, kas ir aktuāli gan privātajos, gan valsts mežos. "Pienāk ziņas, ka cilvēki, uzzinot, ka sekos kartēšana, ātri cenšas izmantot iespēju nocirst kādas platības, lai gan tas varbūt nebija plānots, vajadzīgs un varbūt tirgus situācija nav tā pati labākā," sacīja zemkopības ministrs.

Viņš pauda personisku viedokli, ka viens no risinājumiem, kā biotopu kartēšanas procesā rīkoties attiecībā pret meža zemju īpašniekiem, ir izmaksāt kompensāciju par kādas teritorijas noteikšanu kā aizsargājamo platību, ja saimnieciskā darbība tajā būs liegta. "Protams, ka gribam gūt ienākumus no tā, kas mums pieder, kas ir mūsu īpašums. Ja ir aizliegums un man ir gatavi par to adekvāti samaksāt, jo negūstu iespējamo peļņu, es uzturu šo biotopu un saudzēju to. Es domāju, ka tas ir risinājums," teica Dūklavs.

Zemkopības ministrs atzina, ka šis gads ir bijis sarežģīts gan lauksaimniekiem, gan mežsaimniekiem. Tomēr, neraugoties uz mežizstrādei nelabvēlīgajiem laika apstākļiem, Latvijas meža nozares eksporta kopējā vērtība arī šogad varētu sasniegt divus miljardus eiro. "Divus miljardus visādā ziņā eksportā būsim sasnieguši un [meža nozares īpatsvars iekšzemes] kopproduktā būs vairāk nekā 5,2%. Eksportā meža nozare veido vismaz 20%, kas ir ievērojami rādītāji Latvijas ekonomikai kopsummā," uzsvēra zemkopības ministrs.

Viņš teica, ka atzinīgi vērtējams arī tas, ka nozare aktīvi apgūst Eiropas Savienības (ES) līdzekļus. Piemēram, līdz šim ir izmantoti jau vairāk nekā 90% no ES fondu līdzekļiem pieejamā atbalsta jaunaudžu retināšanai un kopšanai.

Vienlaikus zemkopības ministrs aicināja Latvijas meža īpašniekus aktīvāk iesaistīties dažādās izglītošanas programmās, lai gūtu iemaņas labāk izmantot un apsaimniekot Latvijas mežus. "Mums vēl ir attiecīgas iespējas šīs zināšanas apgūt, pamācīties no Latvijas Lauksaimniecības universitātes Meža fakultātes, kā arī dažādām citām institūcijām un apvienībām, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC), kas var sniegt zināšanās, ko noteikti arī privātajiem mežu īpašniekiem būtu vērtīgi izmantot, lai labāk varētu apsaimniekot mežus," uzsvēra Dūklavs.

Jau ziņots, ka trešdien Salaspilī norisinās meža nozares konference, kurā plānots runāt par grozījumiem Ministru kabineta (MK) noteikumos "Par koku ciršanu mežā" un "Meža atjaunošanas, meža ieaudzēšanas un plantāciju meža noteikumos", kā arī par negodprātīgiem piedāvājumiem mežu īpašniekiem biotopu kartēšanas laikā un informēt par Eiropas Savienības (ES) atbalstu meža īpašniekiem.

Konferenci organizē ZM sadarbībā ar LLKC.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas