Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Dzeramais ūdens Rīgā neatbilst Eiropas prasībām, tā uzlabošanai tērēs miljonus

Dzeramajā ūdenī Rīgā ir paaugstināts mangāna un dzelzs saturs, un pašlaik tas neatbilst Eiropas direktīvās noteiktajām prasībām. Kaut gan saskaņā ar speciālistu atzinumu cilvēku veselību tas neapdraud, ūdens kvalitāti tas pazemina - rada duļķainību un nogulsnes ūdensvados. Lai nodrošinātu prasībām atbilstošu dzelzs un mangāna saturu, Rīgā iecerēts līdz 2015. gada vidum uzbūvēt dzeramā ūdens sagatavošanas staciju Baltezerā, kas varētu izmaksāt 4,8-5,8 miljonus latu.

Saskaņā ar prasībām dzelzs saturam dzeramajā ūdenī nevajadzētu pārsniegt 0,2 mg/l, bet Rīgā tas vidēji ir 0,3 mg/l, Dienai pastāstīja Rīgas ūdens (RŪ) Apvienotās ūdens kvalitātes kontroles laboratorijas vadītāja Silvija Renita Pastare. Savukārt mangānam atļautā vērtība ir 0,05 mg/l, bet no pazemes ūdensgūtves Baltezers-Zaķumuiža ņemtajā ūdenī tā saturs ir 0,2 mg/l, kas četras reizes pārsniedz esošās normas. Šī problēma līdz šim nav risināta tāpēc, ka tam nepieciešami lieli finanšu resursi, pamatoja Pastare. Tāpat pagaidām uzņēmums ir saņēmis atļauju šādu ūdeni klientiem piegādāt vienīgi ar nosacījumu, ka līdz 2015. gada vidum RŪ jānodrošina prasībām atbilstoša dzeramā ūdens kvalitāte.

Arī citviet Latvijā ir problēmas ar paaugstinātu dzelzs, mangāna, amonija, sulfātu un hlorīdu saturu, un, lai gan Venselības inspekcija uzsver, ka "būtisku tiešu kaitējumu veselībai tas nerada", tas tomēr ietekmē ūdens krāsu, garšu, smaržu, var radīt duļķainību.

Rīdzinieki ar prasībām pilnībā atbilstošu ūdeni tiks nodrošināti pēc atdzelžošanas stacijas izbūves. Uzņēmuma šogad izsludinātajā konkursā pieteikušies pieci pretendenti, un saskaņā ar to izteikto piedāvājumu tā varētu maksāt 4,8-5,8 miljonus latu, Dienai pastāstīja RŪ projektu direktors Aivars Zants. Šos darbus finansēs Rīgas dome un RŪ.

Pilnu rakstu "Ūdens uzlabošanai tērēs miljonus" lasiet pirmdienas, 30.septembra, laikrakstā Diena.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas