Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Dziesmu un deju svētki ir nozīmīgi 39% Latvijas sabiedrības

Vispārējie latviešu Dziesmu un deju svētki ir nozīmīgi vairāk nekā trešdaļai jeb 39% Latvijas sabiedrības, tikmēr 52% iedzīvotāju tie ir vai nu noteikti vai drīzāk nenozīmīgi, liecina pētījumu kompānijas Kantar TNS veiktā aptauja.

Aptaujas dati apstiprina, ka latviešiem (gan pēc tautības, gan valodas ģimenē) Dziesmu un deju svētki ir būtiski biežāk nozīmīgi nekā cittautiešiem - attiecīgi svētki ir nozīmīgi 54% latviešu tautības cilvēku pretstatā 16% cittautiešu.

Tautības aspekts ir saistīts arī ar dzīvesvietu - laukos dzīvojošajiem Dziesmu un deju svētki ir svarīgāki nekā pilsētniekiem. Kompānijas pārstāvji to skaidro ar apgalvojumu, ka Latvijas laukos absolūtais vairākums iedzīvotāju ir latvieši, kamēr cittautieši biežāk dzīvo pilsētās, jo īpaši Rīgā un Daugavpilī.

Sakarā ar to, ka vairāk nekā pusei iedzīvotāju šie svētki nav nozīmīgi, ir likumsakarīgi, ka vairāk nekā puse aptaujāto tajos nav iesaistīti - vai nu vispār nedomā par šiem svētkiem (11%), vai arī jau ir skaidri nolēmuši, ka nepiedalīsies un nesekos tiem līdzi (47%). Arī attiecībā uz neiesaistīšanos Dziesmu un deju svētkos biežāk šādu pārliecību pauduši cittautieši.

Tajā pašā laikā 4% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju paši ir svētku dalībnieki. 7% iedzīvotāju svētku pasākumus vēros klātienē, un vēl 24% tiem sekos līdzi televīzijā vai radio. Klātienē Dziesmu un deju pasākumus biežāk vēros rīdzinieki, savukārt svētku norisei televīzijā vai radio biežāk sekos līdzi vidzemnieki, kā arī pārējos reģionos dzīvojošie latvieši.

"Dziesmu un deju svētku kultūrvēsturiskā nozīme Latvijas iedzīvotājiem visvairāk saistās ar ģimenes kopības sajūtu, piederību konkrētai grupai vai kopienai, kā arī tradīciju cienīšanu. Tas apstiprina Dziesmu un deju svētku nozīmi tieši latviešu kopienā - īpaši ģimenēs, kolektīvos, kuri ir iesaistīti, piedalās un paši rada šos svētkus," iedzīvotāju aptaujas rezultātus komentēja Kantar TNS pētījumu vadītāja Agnese Krecele.

Aptauja veikta laikā no 2018.gada 19.jūnija līdz 21.jūnijam, ar interneta starpniecību visā Latvijā aptaujājot 814 iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 60 gadiem. Kompānijas pārstāvji norādīja, ka pētījums interneta vidē ir reprezentatīvs Latvijas iedzīvotāju kopumam minētajā vecuma grupā.

Kā ziņots, Kā ziņots, līdz 8.jūlijam Rīgā norisinās XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un XVI Deju svētki, kas šoreiz notiek Latvijas valsts simtgades zīmē.

Top komentāri

bet
b
Latvijas vara tak solīja KPFSR imigrantus te integrēt, kas nozīmē, ka tiem būs tuvas latviešu un Latvijas vērtības.....Kā tā sanāca, ka atkal viss greizi iznācis? Šie nav integrēti, un liela daļa nemaz negatavojas integrēties Latvijā.
reptilis
r
Kāds pārsteigums! Latviešu dziesmu svētki nav svarīgi sveštautiešiem. Es to būtu pateicis bez jebkādiem pētījumiem ...un par velti....,nu bet pieliksim nodokli vēl degvielai ...cigaretēm...alkaholam un veiksim vēl pētījumu-kā nodokļu paaugstināšanu uztver iedzīvotāji:))))
statistika
s
Pārējie sēž mājās, kasa olas un lamā valdību, ka tā nestrādā viņu vietā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas