Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

ECB: ABLV Bank glābšana nav sabiedrības interesēs

ABLV Bank tiks likvidēta atbilstoši Latvijas likumiem, jo tās glābšana nav sabiedrības interesēs, sestdien paziņojusi Eiropas Centrālā banka (ECB), kas ir ABLV Bank tiešais uzraugs.

Tās paziņojumā teikts, ka ECB piektdien konstatējusi, ka ABLV Bank un tās meitasbanka Luksemburgā ABLV Bank Luxembourg sabrūk vai ir gaidāms to sabrukums atbilstoši Eiropas vienotā noregulējuma mehānisma regulai. Par savu lēmumu ECB informējusi Eiropas Vienotā noregulējuma valdi, kas savukārt konstatējusi, ka rīcība, lai panāktu noregulējumu šajās bankās, nav nepieciešama, jo tas neatbilstu sabiedrības interesēm attiecībā uz šīm bankām.

"Tāpēc notiks šo banku likvidācija atbilstoši attiecīgi Latvijas un Luksemburgas likumiem," teikts ECB paziņojumā.

Arī Finanšu kapitāla un tirgus komisijas (FKTK) vadītājs Pēters Putniņš sestdien preses konferencē norādīja, ka ABLV Bank liktenis ir atkarīgs tieši no ECB turpmākiem lēmumiem par to, vai ABLV Bank ir dzīvotspējīga, ņemot vērā arī to, ka tā uzrauga ABLV Bank darbību.

Putniņš atzina, ka FKTK vēl neesot saņemts ECB jau publiski izziņotais lēmums, ka ABLV Bank likvidēs atbilstoši Latvijas likumiem, tāpēc pašlaik to nekomentēja.

Pamatojot lēmumu, kurā konstatēts, ka ABLV Bank "sabrūk vai ir gaidāms tās sabrukums", ECB norāda: "Likviditātes būtiskas pasliktināšanās dēļ ir gaidāms, ka banka nespēs samaksāt savus parādas un pildīt citas saistības noteiktajā termiņā. Bankai nebija pietiekamu līdzekļu, kas būtu nekavējoties pieejami, lai tiktu galā ar pastiprinātu noguldījumu aizplūšanu, pirms sākas Latvijas noguldījumu garantiju fonda izmaksu procedūra."

ABLV Bank atrodas ECB tiešā uzraudzībā.

Kā ziņots, FKTK naktī uz sestdienu nolēma, ka ABLV Bank ir iestājusies noguldījumu nepieejamība.

FKTK padome, ņemot vērā, ka ECB nav devusi instrukciju atcelt noteiktos maksājumu ierobežojumus, ir pieņēmusi lēmumu par noguldījumu nepieejamību, lai varētu nodrošinātu garantēto atlīdzību izmaksu sākšanu bankas klientiem. Noguldījumu nepieejamība bankā iestājas, ja FKTK ir konstatējusi, ka noguldījumu piesaistītājs, proti, banka nespēj izmaksāt saviem klientiem viņu bankas kontā esošos naudas līdzekļus jeb noguldījumus, un FKTK padome pieņem lēmumu par noguldījumu nepieejamības iestāšanos.

FKTK atgādina, ka šajā garantēto atlīdzību izmaksas gadījumā Latvijas Noguldījumu garantiju fonda (NGF) līdzekļi atlīdzību izmaksai netiks izmantoti, jo ABLV Bank ir pietiekami likvīdie aktīvi. Garantēto atlīdzību izmaksai Latvijas ABLV Bank klientiem pēc pašreizējiem aprēķiniem, ir nepieciešami apmēram 470 miljoni eiro, kurus ABLV Bank varot nodrošināt.

FKTK padomes lēmums par AS ABLV Bank noguldījumu nepieejamības iestāšanos pēc būtības nozīmē, ka tuvākajā laikā var tikt uzsākts bankas likvidācijas process, paziņojumā atzīst ABLV Bank.

ABLV Bank uzskata, ka tā izpildīja visas regulatora prasības, lai atjaunotu darbību. Četru darba dienu laikā banka likviditātes stiprināšanai banka akumulējusi vairāk nekā 1,36 miljardus eiro, nodrošinot 86% no visiem pieprasījuma depozītiem. Bankas pārstāvji uzskata, ka tas bijis pilnīgi pietiekami, lai banka atsāktu maksājumu veikšanu un izpildītu klientu pieprasījumus.

FKTK lēmumu ABLV Bank saista ar politiskiem apsvērumiem.

Top komentāri

ww
w
Kāda joda pēc šā paziņojuma priekšvakarā šai bankai bija jāaizdod stipri liela nauda?
Tante no Bauskas
T
Aizmirsa tikai pateikt kuras sabiedrības interesēs?
bravo!
b
Nu vismaz ECB ierobežos mūsu godmaņu un slākteru vēlmi glābt putinoīdu naudu par Latvijas valsts līdzekļiem. Būtu ECB tā rīkojusies 2008.gadā, nebūtu mums nekādu tēriņu sakarā ar Parex bankas laimīgu bankrotu. Ne tikai nebūtu jātērē miljardi svešas naudas glābšanai, bet nebūtu arī jāmaksā miljoni procentos dažādiem karginiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas