Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Eiropas jaunie uzņēmēji prezentēs pašu radītus, inovatīvus produktus

Vairāk nekā 40 skolēnu mācību uzņēmumi no Latvijas, Austrijas, Igaunijas, Zviedrijas un Maltas piedalīsies Starptautiskajā skolēnu mācību uzņēmuma (SMU) festivāla tirdziņā Cits Bazārs, kas norisināsies šī gada 28. februārī Rīgā, tirdzniecības centrā Domina Shopping. Pasākuma laikā no plkst. 11.00 līdz 16.00 ikviens apmeklētājs varēs apskatīt, iepazīt un iegādāties jauniešu radītus, inovatīvus produktus.

Vairāk nekā 40 skolēnu mācību uzņēmumi no Latvijas, Austrijas, Igaunijas, Zviedrijas un Maltas piedalīsies Starptautiskajā skolēnu mācību uzņēmuma (SMU) festivāla tirdziņā “Cits Bazārs”, kas norisināsies šī gada 28. februārī Rīgā, tirdzniecības centrā Domina Shopping. Pasākuma laikā no plkst. 11.00 līdz 16.00 ikviens apmeklētājs varēs apskatīt, iepazīt un iegādāties jauniešu radītus, inovatīvus produktus.

Automātiskā augu laistīšanas sistēma, spēles dažādu sociālo problēmu risināšanai un veselīgu uztura paradumu veicināšanai, viedierīces, rotaļlietas, uz tehnoloģijām balstīti sadzīves priekšmeti, virtuves instrumenti, rotas un apģērbi no otrreiz pārstrādātām izejvielām, inovatīvs brokastu risinājums, ilgtspējīga piezīmju grāmata ar akrila lappusēm un pat mākslīgā āda, kas izveidota no bioloģiskas izcelsmes produktiem, svečturi ar smaržu,  – tās ir tikai dažas no inovatīvām un ilgtspējīgām biznesa idejām, ko festivāla ietvaros prezentēs gan mūsu pašu jaunieši no 24 skolēnu mācību uzņēmumiem Latvijā, gan jaunieši no citām valstīm. Ar visām SMU idejām iespējams iepazīties ŠEIT.

“Dalība festivālā ir iespēja jaunajiem uzņēmējiem iegūt papildu motivāciju savas biznesa idejas tālākai attīstīšanai, pārbaudīt spēkus starptautiskā vidē un asināt konkurētspēju. Vienlaikus šī ir vieta, kur ar kontaktiem var apmainīties līdzīgi domājoši Eiropas jaunieši, kurus vieno interese par uzņēmējdarbību” -  saka Junior Achievement Latvia vadītājs Jānis Krievāns.

“Jaunieši ir mūsu nākotne – viņi ir radoši, talantīgi, drosmīgi. Viņi ir tie, kas nebaidās īstenot drosmīgas idejas, kas rada un turpinās radīt aizvien jaunas, inovatīvas un ilgtspējīgas lietas, tādējādi padarot mūsu visu ikdienu daudz ērtāku, bet vidi – pieejamāku un zaļāku. Jauniešu vēlme sevi realizēt uzņēmējdarbībā un attieksme, ar kādu viņi tam pieiet, nenoliedzami ir ļoti labs signāls arī vietējam biznesam un tā turpmākai attīstībai. Turklāt izmēģināt spēkus uzņēmējdarbībā jau skolas laikā no pašiem pamatiem – no idejas līdz produktu radīšanai un tirdzniecībai – ir lieliska pieredze, un man ir patiess prieks, ka tieši Domina Shopping ir tā vieta, kur tiekas jaunie uzņēmēji un, iespējams, viņu pirmie klienti,” gandarījumu par pasākuma norisi pauž tirdzniecības centra Domina Shopping direktore Dina Bunce.

Skolēnu veikumu izvērtēs īpaši izveidota biznesa profesionāļu un akadēmisko spēku žūrija, kas izvēlēsies labākos sešās kategorijās – labākais stends, inovatīvākais produkts, sociāli atbildīgs uzņēmums, labākā pārdošanas komanda, labākā video reklāma, labākais uzņēmums. Starptautiskajā SMU festivāla galvenās balvas ieguvēju, kas tiks atzīts par 2024. gada labāko skolēnu mācību uzņēmumu, noteiks pēc visās iepriekš minētajās kategorijās saņemtā lielākā punktu skaita. Vērtētāju vidū būs Swedbank, AgencyJR, Ads That Scale, LIAA, Rīgas Tehniskā universitāte, FactSet, Riga Business School, Biznesa augstskola Turība, Domina Shopping, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, Balcia Insurance, Show and Tell, Labs of Latvia un citu uzņēmumu pārstāvji.

Starptautiskais SMU festivāls (International Student Company Festival) Rīgā norisināsies divas dienas - 27. un 28. februārī un tiks atklāts ar konferenci Bellevue Park Hotel Riga viesnīcā, kurā piedalīsies iesaistītie skolēni un pedagogi, lai veidotu savstarpējos kontaktus un dalītos uzņēmējdarbības veicināšanas pieredzē. Savukārt 28. februārī no plkst. 11.00 līdz 16.00 tirdzniecības centrā “Domina Shopping” ikvienam interesentam būs iespēja apmeklēt SMU tirdziņu “Cits Bazārs”, kas ir daļa no šī festivāla un kur varēs apskatīt un iegādāties produktus, kurus radījuši jaunieši no piecām Eiropas valstīm. Vienlaikus festivāla ietvaros tiks īstenotas dažādas aktivitātes skolēniem, lekcijas skolotājiem, SMU prezentācijas un biznesa PITCH, starptautiskā tīklošanās u.tml., kā arī apbalvošanas ceremonija un noslēguma ballīte.

Festivālu Rīgā jau 14. gadu organizē lielākā Latvijas izglītības organizācija Junior Achievement Latvia (JA Latvia). Pasākumu atbalsta tirdzniecības centrs Domina Shopping, FactSet, Magnetic Latvia un Informatīvie atbalstītāji Delfi.lv, Clear Channel un Dienas Mediji.

Vairāk informācijas par Starptautisko skolēnu mācību uzņēmumu festivālu: https://jalatvia.lv/iscf

JA Latvia Skolēnu mācību uzņēmumu programma

Skolēnu mācību uzņēmumu (SMU) programma ir īpaši 4.–12. klašu skolēniem veidota mācību metode. Skolēniem tā ir iespēja, praktiski darbojoties, apgūt sava uzņēmuma izveides un vadīšanas prasmes, radīt produktus un piedāvāt tos saviem potenciālajiem klientiem. Vidēji 22% programmas absolventu jau ir iesaistījušies uzņēmējdarbībā.

Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrija ir atzinusi šo mācību metodi un rekomendē to izglītības iestādēm kā uzņēmējspēju attīstošu un pilnveidojošu mācību metodi. SMU nav juridiska statusa – tos Latvijā pārstāv tikai JA Latvia, kas ir Junior Achievement Worldwide programmu licences īpašniece. Šī licence ietver arī Skolēnu mācību uzņēmumu programmu.

2022./2023. mācību gadā JA Latvia bija reģistrēti vairāk nekā 1500 skolēnu mācību uzņēmumu.

Par Junior Achievement Latvia

Junior Achievement Latvia (JA Latvia) ir lielākā izglītības organizācija Latvijā, kas nodrošina jauniešiem uzņēmējdarbības un karjeras izglītību. JA Latvia ir praktiskās biznesa izglītības eksperts Latvijas skolās un ir viens no 42 Junior Achievement Europe un 112 Junior Achievement Worldwide® tīkla biedriem kopš 1991. gada. Junior Achievement Worldwide par ieguldījumu izglītībā 2022., 2023. un 2024. gadā nominēta Nobela Miera prēmijai un atzīta par piekto ietekmīgāko nevalstisko organizāciju pasaulē.

JA Latvia katru gadu nodrošina Eiropā aprobētu un Latvijas vajadzībām pielāgotu praktiskās biznesa izglītības programmu pieejamību aptuveni 120 000 skolēnu visā Latvijā, visos izglītības līmeņos:

  • finanšu pratības ABC — sociālo zinību priekšmeta mācību un metodiskie materiāli 1.–9. klasei;
  • uzņēmējdarbības iedvesmas konference Uzdrīksties uzvarēt;
  • karjeras izglītības programma Ēnu diena 1.–12. klasei;
  • skolēnu mācību uzņēmumu programma 4.–12. klasei;
  • inovāciju izglītības programma skolēnu mācību uzņēmumiem #TechTrack;
  • Līderu programma 10.–12. klasei;
  • kursu programmas, veidotas saskaņā ar valsts pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības standartiem un tur noteiktajiem sasniedzamajiem rezultātiem;
  • kvalifikācijas paaugstināšanas un tālākizglītības programmas skolotājiem.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta Rail Baltica izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA Eiropas dzelzceļa līnijas (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas