Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Eiropas piensaimniecības nozare soda naudās varētu zaudēt 600-700 miljonus eiro

Eiropas Savienības (ES) piensaimniecība patlaban piedzīvo smagu situāciju, jo nozare piena kvotu pārsniegšanas dēļ varētu soda naudās zaudēt pat 600-700 miljonus eiro, lauksaimnieku nevalstiskās organizācijas Copa/Cogeca Rīgas sanāksmē atzina Copa prezidents Alberts Jans Māts.

"Tomēr šai naudai jau tuvākajā laikā būtu jāatgriežas -tās var būt investīcijas, atbalsts mazāk labvēlīgajiem apvidiem un kvalitātes shēmas. Lai attīstītu dinamisku piena nozari, nepieciešams radīt instrumentus, kuri ir vienlaikus elastīgi un efektīvi. Neapšaubāmi eksports būs galvenais ES piena sektora virzītājspēks, un šajā situācijā esam labā pozīcijā, arī brīvās tirdzniecības līguma kontekstā. Lai iespējas tiktu pilnībā izmantotas, eksportam ir jāiet roku rokā ar veicināšanas kampaņām," sacīja Māts.

Savukārt Cogeca prezidents Kristians Pēzs norādīja, ka situāciju var uzlabot zemnieku iesaistīšanās piensaimniecības kooperatīvos.

"Pēckvotu laikmetā svarīgāk nekā jebkad apvienoties kooperatīvos, lai uzlabotu savas pozīcijas tirgū, ļautu saņemt labāku cenu par pienu. Arī piena piegādes ķēdei nepieciešams funkcionēt godīgi. Piena kooperatīviem būs svarīga loma, palīdzot zemniekiem tikt galā ar riskiem," atzina eksperts.

Tikmēr Copa/Cogeca viceprezidente Maira Dzelzkalēja akcentēja nevalstisko organizāciju sadarbības lomu piensaimniecības sektora stiprināšanā.

“Tā kā Baltijā un Skandināvijā situācija piena nozarē joprojām dramatiska, jāmeklē aizvien jauni risinājumi. Nepieciešams atbalsts no ES, kamēr nostabilizējas piena cena pasaulē un mūsu pārstrādātāji atrod jaunus noieta tirgus. Zemniekiem ir vienlīdz svarīga gan savstarpējā solidaritāte, gan izpratne un atbalsts no pārstrādes un tirdzniecības sektora puses. Pretējā gadījumā pārstrādātāji un tirgotāji riskē pazaudēt tik svarīgo vietējo piegādātāju," atzina Dzelzkalēja.

Kā ziņots, no 1.līdz 3.jūnijam Rīgā notiek Copa/Cogeca prezidija sēde, uz kuru ieradušies vairāk nekā 100 lauksaimnieki no ES, lai debatētu par nozares aktualitātēm.

Sēdē tiek skatīti tādi būtiski temati kā kopējās lauksaimniecības politikas vienkāršošana, siltumnīcas efektu izraisošo gāzu emisijas lauksaimniecībā, situācija piensaimniecības nozarē. Sanāksmē plānots arī vienoties par Copa/Cogeca statūtu grozījumiem, kuru izstrādes darba grupu vadīja biedrības Zemnieku saeima valdes priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kavējas vilcieni Saulkrastu virziena līnijā

Piektdienas pēcpusdienā signalizācijas sistēmas traucējumu dēļ kavējas vilcieni Saulkrastu virziena dzelzceļa līnijā, liecina VAS Latvijas dzelzceļš (LDz) publiskotā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas