Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Eksperti par Ss.lv un VID strīdu: Valsts šāviens sev kājā

Pirmdien preses konferencē par tirdzniecības un sludinājumu vietnes Ss.lv strīdu ar Valsts ieņēmumu dienestu nozares pārstāvji, kas nav tieši saistīti ar portālu, pauda neizpratni par valsts iestādes rīcību un sauca to par bīstamu signālu IT industrijas uzņēmumiem valstī. Jāatgādina, ka pagājušajā nedēļā VID apturēja portāla Ss.lv darbību, jo tas neesot ziņojis par nereģistrētiem auto tirgotājiem.

IT nozares pārstāvji pirmdien pulcējās, lai paustu satraukumu un neizpratni par Valsts ieņēmumu dienesta rīcību. "Sapratām, ka šajā situācija nevaram klusēt," norādīja uzņēmuma Inbokss īpašnieks Andris Griķis. Viņš skaidroja, ka Latvijas IT pakalpojumu eksports ir apsteidzis daudz tradicionāli nozīmīgas eksporta nozares, IT eksports esot pietuvojies finanšu pakalpojumu eksportam, tādēļ, viņaprāt, tas ir saucams par "valsts šāvienu sev kājā" un "pliķi IT industrijai".

Griķis pauda neizpratni par lēmumu apturēt uzņēmuma administratīvo darbību šādā strīdā, jo uzņēmumam netika prasīta informācija par konkrētu gadījumu vai tas pat nebija par paša uzņēmuma nodokļu nomaksu, bet gan par lielu, nekonkrētu datu bāzes gabalu.

"IT industrija ir ārkārtīgi sensitīva," sacīja Griķis, norādot, ka lielās pasaules kompānijas Google un Apple ļoti rūpējas par IT nozares pārstāvjiem. "Tas ir visbriesmīgākais signāls, kādu valsts var sūtīt saviem IT uzņēmumiem," norādīja Griķis.

Inbokss valdes loceklis Jevgenijs Kuzņecovs, skaidroja, ka IT uzņēmumiem nav būtiski, kurā pasaules vietā atrasties, un no Latvijas daži jau ir aizgājuši, jo iestādes izturas negodīgi pret uzņēmējiem. Viņš arī pauda neizpratni, kāpēc Gan Bei gadījumā uzņēmums varēja turpināt darbu, bet šajā gadījumā pret Ss.lv tiek vērstas skarbas sankcijas, sevišķi ņemot vērā, ka strīds bija par trešo personu datiem. Kuzņecovam, skatoties uz gadījumu, rodas divas versijas - VID izmanto, lai iznīcinātu konkurentu vai arī ieņēmumu dienests nesaprot, ko tie paši dara.

Tvnet Latvia un LETA valdes loceklis Juris Mendziņš norādīja, ka, piesakoties sludinājumam, klienti nesniedz būtiski vairāk informācijas kā to, kas ir redzama sludinājuma apskatītājiem. Mendziņš to salīdzināja ar "roku izgriešanas" taktiku no 90.gadiem. Viņš, ņemot vērā, ka arī viņam ir datu bāze, sacīja, ka nevēlas dzīvot valstī, kur ieņēmumu dienests piekopj šādu taktiku.

"Es domāju, no juridiskās puses te var daudz ko diskutēt," sacīja zvērināts advokāts Jānis Zelmenis norādot, ka administratīvajās lietās ļoti svarīgs ir samērības princips, proti, nevajag šaut ar lielgabaliem par zvirbuļiem. Viņaprāt, lai noķertu desmit vai divdesmit auto tirgotājus, nevajag iznīcināt biznesu. Tāpat, viņaprāt, VID, pieprasot nekonkrētu informāciju, "informācijas blāķi", rīkojās nepareizi, neuzdodot jautājumu par konkrētu gadījumu vai konkrētām personām. Viņš arī norādīja, ka VID vadītājas Ilzes Cīrules atbilde, kas bijusi ieturēta "aizver muti un dod informāciju" stilā, nebija korekta.

"Ļoti dīvaini, ka tiesas procesa gaitā civilizētā valstī [..] vienā dienā saņemat ziņu, ka jums bloķēti konti [..], izrakstīts nāves spriedums uzņēmējam," sacīja Zelmenis. Tāpat viņš atgādināja, ka vēl aizvien ir spēkā komercnoslēpums, kas šādām uzņēmuma ir ļoti būtiska. "Ir nopietns uztraukums par savu galveno aktīvu," norādīja advokāts.

Tāpat viņš arī pievērsa uzmanību, ka arī vārds un telefona numurs ir aizsargāta informācija un ka uzņēmums nevar bezatbildīgi ar to dalīties "pa labi un pa kreisi". Advokāts no VID puses redz izbrīnu, ka kāds uzdrošinās runāt pretī, kā arī nevēlēšanās pamatot, kādu informāciju konkrēti dienestam vajadzēja.

Jānis Viklis no uzņēmuma Failiem.lv arī ieradies uz konferenci un norādīja, ka Ss.lv nevēlas ieriebt VID vai spītēties, bet gan aizstāv savu biznesu. Viņaprāt, tur ir liels skaits "normālu lietotāju", kas ir samaksājuši par pakalpojumu un kuri cieš no valsts lēmuma.

Māris Ruķeris, kurš pastāv SIA Internet - portāla Ss.lv īpašnieku - norādīja, ka uzņēmums ir sniedzis visu informāciju gan VID, gan Valsts policija gadījumos, kad pieprasījumi bija individuāli un samērīgi.

 

 

Top komentāri

kapēc nepārtrauc
k
to uzņēmumu darbību, kuri kopā ņemot nodokļos miljardu ir parādā? kapēc gan beju neklapēja ciet? viens likums, viena taisnība visiem? nopietni?
Evelīna
E
Stulbums no VID puses. Tā vien liekas, ka drīz visi uznemumi pāries uz EST, LT un citam valstim stradat un VID darbinieki panāks, ak viniem vnk nebūs pašiem algas ko izmaksāt. Jo viņi ir VALSTS dienests, tātad mūsu kalpi! Un ja mūsu kalpi strādā nekorekti un iznīcina uzņēmumus aiz stulbuma un nekomptences, tad varbūt viņus vajaga vnk atlaist..
reptilis
r
Stulbums vai negodprātība.....es sliecos domāt,ka stulbums:)))
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas