Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

VID apturējis portālu Ss.lv līdz ar neziņošanu par nereģistrētiem auto tirgotājiem

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) lēmums pagaidām apturēt sludinājumu portāla www.ss.lv saimniecisko darbību saistīts ar to, ka tā sludinājumu slejās darbojušies nereģistrēti auto tirgotāji, turklāt organizētās shēmās auto tirgoti, nemaksājot nodokļus, ceturtdien pastāstīja VID Nodokļu kontroles pārvaldes direktore Sandra Kārkliņa-Ādmine.

Portāla darbinieki atteikušies par šiem tirgotājiem ziņot. VID saskaņā ar likumu regulāri aicina sludinājumu portālus informēt  par šādiem autotransporta tirgotājiem, un visbiežāk saņem ziņas no portāliem, taču ss.lv, tāpēc nolemts apturēt portāla darbību, sacīja Kārkliņa-Ādmine.

VID identificējis vairākas shēmas, kurās, izmantojot portālu ss.lv, notikusi auto tirdzniecība, nemaksājot nodokļus un arī izkrāpjot pievienotās vērtības nodokļa atmaksu no valsts. Piemēram, vienā no lielākajām shēmām identificētas aptuveni 700 automašīnu pārdošanas, kas nodokļu jomā radījušas aptuveni 500 000 eiro zaudējumus, pastāstīja VID pārstāve.

Kārkliņa-Ādmine arī uzsvēra, ka šajā gadījumā nav runa par privātpersonām, kas vēlas pirkt vai pārdot kādas mantas, tostarp automašīnas, bet gan par neatļautām uzņēmējdarbības izpausmēm tīmeklī.

VID apturējis SIA Internet saimniecisko darbību, jo šis uzņēmums esot ss.lv domēna lietotājs un savu saimniecisko darbību veicot šajā vietnē.

SIA Internet vairs nav tiesības piedāvāt savus pakalpojumus jebkurā vietnē vai domēnā. Patlaban VID turpina pārrunas ar SIA Internet pārstāvjiem, izskaidrojot iemeslus, kādēļ apturēta saimnieciskā darbība un aicinājis tos novērst. Tiklīdz komersants to izdarīs, saimnieciskā darbība tikšot atjaunota.

Patlaban ss.lv vēl darbojas, jo pēc lēmuma par uzņēmuma saimnieciskās darbības apturēšanu Augstākā līmeņa domēna ".lv" reģistra un elektroniskās numurēšanas sistēmas turētāja - Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta Tīkla risinājumu daļa - pašu domēnu slēdz piecu darbadienu laikā.

Konkrētais VID lēmums neesot saistīts ar daudzajām patērētāju sūdzībām, ko par portāla rīcību kopš 2016.gada lielā apjomā saņēma Patērētāju tiesību aizsardzības centrs, par ko jau iepriekš vēstīja laikraksts Diena. PTAC turpinot izskatīt šīs sūdzības un saistībā ar tām portāla vadībai var nākties maksāt naudas sodu.

Saskaņā ar VID datiem portālu pārvaldošajam uzņēmumam SIA Internet nav nodokļu parādu, bet Lursoft dati liecina, ka šī uzņēmuma saimnieciskā darbība kopš 1.augusta ir apturēta saskaņā ar VID lēmumu.

LNT ziņas pārliecinājās, ka sludinājumu portāls ss.lv ceturtdien vēl darbojās. Viens no uzņēmuma īpašniekiem LNT ziņām teica, ka kategoriski nepiekrīt VID lēmumam un pēc konsultēšanās ar advokātiem lems par tālāko rīcību.

Internet dibināts 1998.gadā, un tas pieder Jurim Līnim, Andrejam un Sergejam Kivackiem.

Firmas.lv informācija liecina, ka SIA Internet 1.augustā ir izslēgts no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) maksātāju reģistra un uzņēmuma saimnieciskā darbība kopš 1.augusta ir apturēta saskaņā ar VID lēmumu. VID skaidro, ka viens no galvenajiem iemesliem šādam solim ir daudzās patērētāju sūdzības, ko par portāla rīcību kopš 2016.gada lielā apjomā saņēma Patērētāju tiesību aizsardzības centrs, kā arī Internet īpašnieku nevēlēšanās sadarboties konstatēto pārkāpumu novēršanā.

Kā liecina informācija portālā ss.lv, autortiesības uz portālu pieder SIA SS.

Augstākā līmeņa domēna ".lv" reģistra un elektroniskās numurēšanas sistēmas turētāja, Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta Tīkla risinājumu daļas (NIC) dati liecina, ka domēna vārda ss.lv lietotājs ir SIA "SS". Savukārt domēna vārda reģistrētājs jeb persona, kas noslēgusi līgumu ar reģistra turētāju un kas sniedz domēna vārdu reģistrācijas starpniekpakalpojumus, reģistrējot domēna vārdus kā pilnvarotā persona savu klientu vārdā, ir SIA Internet.

Firmas.lv datu bāzē nekādi ierobežojumi SIA SS darbībai nav reģistrēti.

Kā liecina firmas.lv dati, SIA "SS" pieder Jurim Līnim un Andrejam Kivackim vienādās daļās, savukārt SIA Internet īpašnieki ir Līnis (50%), Andrejs Kivackis (25%) un Sergejs Kivackis (25%).

SIA SS apgrozījums pērn bija 5,5 miljoni eiro, bet peļņa 4,1 miljons eiro. SIA Internet apgrozījums pērn bija 1,2 miljoni eiro, bet peļņa 227 917 eiro.

 

Top komentāri

E
E
Dod ierēdnim varu un obligāti viņš to ļaunprātīgi izmantos.
Buba
B
Nu kāpēc jādzen rokā firmele, teletonu tirgotāju ar 78 mil nodokļu parādu, ja var aizklapēt populāru portālu bez parādiem? Sūdzības? Uzcepsim, cik vajag!
?
?
Un ja nu es uz VID ēkas sienas līmēšu auto pārdošanas sludinājumus, tad VID ēku nojauks? Portāls taču mašīnas pats nepārdod, tikai organizē sludinājumu ievietošanu un publicēšanu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas