Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Elektrobaušļi, kas jāzina ikvienam

Droša darbošanās un uzvedība dažādās mājokļa telpās, piemājas teritorijās un uz ielas.

Virtuvē un vannasistabā

Virtuve līdz ar vannasistabu ir mājokļa elektrosistēmas sirds, jo te atrodas visas jaudīgās elektroierīces – veļasmašīna, trauku mašīna, boilers, cepeškrāsns u. c.

• Nekad neatstāj bez uzraudzības elektrotīklam pieslēgtas elektroierīces.

• Elektrotīklam vienlaicīgi nepieslēdz vairākas lielas jaudas ierīces. Tīkls var tikt pārslogots, kā rezultātā nostrādās elektrības drošības slēdzis, atslēdzot mājoklī elektrību un pakļaujot bojājumu riskam jutīgās iekārtas.

• Šajās telpās labāk nelieto pagarinātājus – gan tāpēc, lai nesapītos vados, gan tāpēc, ka, saspraužot tajos vairākas jaudīgas elektroierīces, riskē ar tīkla pārslodzi un ugunsgrēku. Katram daudzu kontaktligzdu pagarinātājam aizmugurē rakstīti ampēri vai vati, līdz cik tos var izmantot. Var sanākt, ka neko vairāk par vienu elektrisko tējkannu milzīgajā pagarinātājā iespraust nedrīkst. Virtuvē un vannasistabā pagarinātāji var tikt izmantoti tikai elektroierīcēm ar mazu jaudu.

• Turi elektroierīces pa gabalu no ūdens. Ūdens un elektrība ir nāvējoša kombinācija, jo ūdens strāvu vada izcili. Neturi elektroierīces blakus izlietnēm, ūdens krāniem, arī rozetēm jābūt no ūdens atstatus. Neliec uz ledusskapja, mikroviļņu krāsns vai blakus elektroierīcēm vāzītes ar ziediem, puķupodus vai traukus ar šķidrumu, kas var apgāzties un izlīt. Vannasistabā ūdens tuvuma dēļ esi piesardzīgs, lietojot fēnu un matu taisnotāju.

• Kārtīgi noslauki rokas. Ķeršanās pie elektroierīču slēdžiem ar mitrām rokām var beigties traģiski – īpaši, ja elektroiekārta vai vada izolācija ir bojāta.

• Elektroierīces novieto atstatus no uguns vai karstuma avotiem – plīts, cepeškrāsns, radiatoriem. To tuvums var bojāt ierīču izolāciju un tuvināt ugunsnelaimi vai elektrotraumu. 

• Ledusskapim un mikroviļņu krāsnij ļauj «uzelpot». To aizmuguri nedrīkst piebīdīt pārāk cieši virtuves sienai, jo tas var bloķēt ierīces ventilāciju vai iespiest vadu, bojājot izolāciju. Mikroviļņu krāsnī nelieto metāla traukus, jo tas draud ar aizdegšanos un eksploziju.
 

Dzīvojamā istabā un guļamistabā

Dzīvojamās telpas, kurās parasti atrodas datori, televizori, rūteri, putekļusūcēji u. c., no elektrotīkla potenciālās pārslodzes viedokļa ir daudz drošākas nekā virtuve vai vannasistaba. Te ir daudz mazāk lielas jaudas elektroierīču, tāpēc droši var lietot arī pagarinātājus.

• Neveido «zirnekļa tīklus» jeb vadu mudžekļus. Tie šajās telpās var radīt lielāko elektrobīstamību – ja kāds no tiem ir bojāts, cilvēks pieskaroties var gūt elektrotraumu.

• Rozetēm sienās jābūt kārtībā. Nepieļauj, ka tās ir ar atsegtiem vadiem, «izlēkušas» no sienas vai tml.

• Ja mājās ir bērni, nosedz kontaktligzdas ar drošības ieliktņiem. Dzīvojamās telpās visvairāk laika pavada visi ģimenes locekļi, un arī bērniem vislielākā interese kaut ko iebāzt rozetē var rasties tieši šeit. Tiesa, kontaktligzdas jānosedz visā mājoklī.

• Lādētājus pēc viedierīču uzlādēšanas izrauj no rozetes, nevis atstāj pievienotus elektrotīklam. Tas ir svarīgi no bērnu drošības viedokļa un novērsīs arī potenciālus ugunsgrēka riskus.

 

Pagalmā, dārzā

• Novērtē, ko drīkst un ko nedrīkst izmantot āra apstākļos. Elektroierīces iedala trīs grupās: tikai iekštelpās izmantojamās, ārtelpās izmantojamās un tās, ko var izmantot kombinēti – gan iekšā, gan ārā. Pērkot un lietojot elektroierīci, tas jāņem vērā – un tas attiecas ne tikai uz lampiņu virtenēm. Piemēram, hokeja čempionāta skatīšanās pa pagalmā iznestu televizoru var beigties bēdīgi, ja tam trāpīs pēkšņi sācies neliels lietutiņš…

• Nesapļauj zāles pļāvēja vai citas ierīces vadu. Arī tas var beigties smagi un letāli. Ja zāli dārzā pļauj ar elektrisko zāles pļāvēju, noteikti parūpējies, lai mājsaimniecībā būtu strāvas noplūdes automātslēdzis, kas vada sapļaušanas situācijā atslēgs elektrību un pasargās dzīvību.
 

Jebkuru ierīci lieto pēc instrukcijas un ievērojot drošības noteikumus, nelieto bojātas elektroierīces.
 

Uz ielas, mežā

• Nelien elektroapgādes infrastruktūras objektos – transformatoru būdās, elektrosadales skapjos, pie elektrolīnijām un citās bīstamās zonās. AS Sadales tīkls šos objektus aprīkojis ar zīmi Bīstami – elektrība! (dzeltens trīsstūris ar melnu zibeni iekšā). Ja tādu redzi, turies pa gabalu!

• Ja redzi sarautus elektrības vadus, netuvojies! Zvani Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam 112 vai Sadales tīklam 8404 un ziņo par situāciju. Ja vadi ir pārrauti, tas nenozīmē, ka pa tiem neplūst strāva. Tiesa, AS Sadales tīkls ik gadu no kokiem, krūmiem un cita dabīgā apauguma attīra ap 4000 km elektrolīniju trašu, tāpēc pēdējos gados par 8,4% ir sarukusi elektrolīniju bojājumu statistika. Tas iedod savu artavu, lai krītoši koki nesarautu vadus, tomēr 100% nodrošināties pret dabas stihijām vai saimniecisku darbu veicēju izraisītiem elektrotīkla bojājumiem nav iespējams. Tāpēc uzmanīgiem jābūt arī pašiem.
 

Mazi bērni, drošība un viedierīču  lādētāji

Divas trešdaļas Latvijas iedzīvotāju, kuriem ir bērni vecumā līdz 12 gadiem, apgalvo, ka viņu mājoklī ir novērsti visi apstākļi, lai viņu atvasēm nebūtu iespēju saņemt strāvas triecienu, rāda AS Sadales tīkls aptauja Elektrodrošības indekss 2020. No šiem respondentiem 83% nelieto bojātas elektroierīces un 61% ir sakārtojuši elektrības vadus, lai nemaisās pa kājām un netraucē pārvietoties telpā. Tajā pašā laikā tikai 44% atzīst, ka bērnam pieejamās rozetes ir bērniem drošas. Tāpat vien 26% respondentu atzīst, ka bērniem nav pieejamas spriegumam pieslēgtas elektroierīces. Lielākā daļa aptaujāto (79%) saviem bērniem, kuri ir vecumā no 5 līdz 12 gadiem, pēdējā gada laikā gan ir stāstījuši par elektrodrošības noteikumu ievērošanu.

Mazi bērni, izzinot pasauli, visu grib pataustīt un pagaršot. Viņi arī mēdz atdarināt no pieaugušajiem noskatītas darbības. Tieši tāpēc īpašas uzmanības vērts ir jautājums par viedierīču – mobilo telefonu, planšetu u. c. – lādētājiem. Nereti tos, palaikam izmantojot, turam pastāvīgi iespraustus kontaktligzdā, bet mazs bērns spēlējoties var iebāzt lādētāja galu mutē. Gan pērn, gan aizpērn Latvijā bija pa gadījumam, kad mazulis šādi guva letālu elektrotraumu… Ja lādētājs ir sveiks un vesels, nekam tādam nevajadzētu notikt, taču tajā esošā elektronika mēdz iziet no ierindas, kondensators vai kāds cits elements var tikt caursists, bojāts, un tas no ārpuses nav pamanāms. Šādā gadījumā bērns mutē iebāž vadu, kurā jau ir tāds pats spriegums, kāds ir rozetē. Šī iemesla dēļ arī nevajag ļaut bērnam spēlēties ar lādētāju, kas nedarbojas.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas