Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

FDP: 2022.gadā sagaidāma budžeta konsolidācija 175,8 miljonu eiro apmērā

Ņemot vērā valsts īstenotos atbalsta pasākumus Covid-19 krīzes mazināšanai, 2022.gadā sagaidāma budžeta konsolidācija 175,8 miljonu eiro apmērā, teikts Fiskālās disciplīnas padomes (FDP) viedoklī par Finašu ministrijas (FM) izstrādāto Latvijas Stabilitātes programmu.

FM sagatavotajā Latvijas Stabilitātes programmā ar makroekonomikas prognozēm, kas tiks iesniegta Eiropas Komisijai, prognozēts, ka šajā gadā Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) samazināsies par 7%, iepriekš prognozēto aptuveni 2% kāpuma vietā, valdības parāds varētu pieaugt līdz 51,7% no IKP, iepriekš prognozēto aptuveni 40% vietā, savukārt Covid-19 krīzes dēļ neiekasēto nodokļu apmērs prognozēts 1,5 miljardu eiro apmērā. 

Atzinumā FDP norāda, ka, salīdzinot ar vidēja termiņa budžeta ietvara likumu 2020., 2021., 2022.gadā ir vērojams izdevumu pieaugums 53,5 miljonu eiro apmērā, bet jau 2022.gadā sagaidāma budžeta konsolidācija 175,8 miljonu eiro apmērā, kas liecina par valdības apņemšanos stimulēt ekonomikas attīstību Covid-19 krīzes laikā un strauji samazināt izdevumus krīzes posmam noslēdzoties.

Padomes ieskatā, FM fiskālās prognozes ir optimistiskākas par makroekonomikas dinamiku.

"Ministrija paredz 2021.gadā IKP pieaugumu tikai par 1%, bet budžeta deficīts sasniedz ievērojami zemāko līmeni, salīdzinot ar iepriekšējo gadu - ap 5% no IKP. Tas varētu daļēji būt izskaidrots ar to, ka pašlaik atbalsta pasākumi 2021.gadā netiek plānoti, un daļēji ar iespējamiem budžeta konsolidācijas pasākumiem, ja tādi tiks izmantoti kā daļa no krīzes izejas stratēģijas," secina FDP.

Vienlaikus fiskālās disciplīnas uzraugi atzina, ka, paredzot konsolidēšanas pasākumus kā daļu no krīzes izejas stratēģijas, būs svarīgi īstenot nodokļu sistēmas pilnveidošanas pasākumus un administratīvi teritoriālo reformu, kuras vienam no mērķiem ir jābūt administratīvo izdevumu samazinājumam.  

Padome arī norādīja, ka nebūtu sagaidāma strauja ekonomikas atveseļošanās pēc Covid-19 krīzes.

"Atkarībā no krīzes dziļuma un ilguma var nopietni mainīties Latvijas tautsaimniecības struktūra. Jau tagad var prognozēt, ka nostiprināsies IT uzņēmumi, zāļu ražotāji, inovatīvo tehnoloģiju līderi. Notiks sabiedrības uzvedības maiņa, tajā skaitā e-pakalpojumu plašāka izmantošana, attālināta darba iespēju izmantošana u.c.," prognozēja padome.

FDP piebilda, ka tās nozares, kuras arī krīzes laikā pierādīs savu dzīvotspēju, būs nākotnes attīstības virzītājas. 

"Vienlaikus ar valdības ekonomisko atbalstu ir jānotur arī tās nozares, kuras krīze ir apturējusi pilnībā, piemēram, aviopārvadājumi, tūrisms un ar to saistītie uzņēmumi, kam ir būtiska nozīme izaugsmē," norādīja FDP.

Latvijas Stabilitātes programma ir vidēja termiņa politikas dokuments, kas raksturo Latvijas fiskālo politiku. Stabilitātes programma ir vērsta uz stingras un ilgtspējīgas fiskālās politikas īstenošanu un makroekonomiskās stabilitātes nodrošināšanu.

Top komentāri

tagad stulbi un nesaprātīgi tērē
t
pēc tam nebūs naudas no kā maksāt algas skolotājiem un mediķiem, kā arī pensijas
Izdevumu samazināšanai
I
Jāsāk ar ministrijām,un bezgala daudzajām padomēm,kuras savairojušās kā sēnes pēc lietus! Obligāti jāuztur par sešām ministrijām vairāk,nekā bagātajā Šveicē?! Jāapdzen pat Brisele? Kapēc?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas