Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

FKTK: ABLV Bank likvidācija ir tikai viens no iespējamiem risinājumiem

Lēmums par bankas ABLV Bank likvidāciju patlaban nav dienaskārtībā, un tas ir tikai viens no ceļiem, jo aizvien ir iespējami vairāki turpmākās rīcības varianti, aģentūrai LETA uzsvēra Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) Komunikācijas daļas vadītāja Ieva Upleja.

Upleja paskaidroja, ka lēmums banku likvidēt vēl nav pieņemts. "Vakar preses konferencē FKTK vadītājs Pēters Putniņš skaidri un gaiši pateica, ka lēmums par likvidāciju šobrīd nav dienaskārtībā," teica FKTK Komunikācijas daļas vadītāja.

Viņa paskaidroja, ka likvidācija ir tikai viens no ceļiem, kā var risināties tālākā ABLV Bank situācija, un aizvien ir iespējami vairāki turpmākās rīcības varianti. "Šajā situācijā, kad ABLV Bank ir noguldījumu nepieejamība, ir iespējami vairāki risinājumi. Jā, viens no tiem teorētiski ir likvidācija. Taču nav pamata to izcelt starp citiem risinājumiem," teica Upleja.

Viņa solīja pirmdien sniegt FKTK juridisko skaidrojumu par citiem risinājumiem, kādi ir iespējami ABLV Bank gadījumā. "Juridiski ir jābūt ļoti uzmanīgiem ar skaidrojumu, jo šobrīd visi runā tikai par vienu risinājuma veidu. Eiropas Centrālā banka (ECB) savā paziņojumā skaidroja tikai teorētiskos ceļus, un izcelt vienu no tiem nav korekti," sacīja FKTK Komunikācijas daļas vadītāja.

Upleja piebilda, ka nevar komentēt, kurš risinājums ir FKTK dienaskārtībā. "Par uzraudzības darbībām attiecībā uz individuālu tirgus dalībnieku, kurš strādā tādā režīmā, kāds tas šobrīd ir, un kuram joprojām ir spēkā licence, neko nedrīkstam sacīt," teica FKTK pārstāve.

Vienlaikus viņa piebilda, ka sabiedrībai ir jāzina, kas notiks ar ABLV Bank, tiklīdz būs lēmums un FKTK varēs kaut ko vairāk komentēt, uzraugošā iestāde sabiedrību ar mediju starpniecību informēs.

Kā ziņots, FKTK naktī uz sestdienu nolēma, ka ABLV Bank ir iestājusies noguldījumu nepieejamība. FKTK norāda, ka šajā garantēto atlīdzību izmaksas gadījumā Latvijas Noguldījumu garantiju fonda (NGF) līdzekļi atlīdzību izmaksai netiks izmantoti, jo ABLV Bank ir pietiekami likvīdie aktīvi. Garantēto atlīdzību izmaksai Latvijas ABLV Bank klientiem pēc pašreizējiem aprēķiniem, ir nepieciešami apmēram 470 miljoni eiro, kurus ABLV Bank varot nodrošināt.

ECB paziņojumā teikts, ka ABLV Bank un tās meitasbanka Luksemburgā ABLV Bank Luxembourg sabrūk vai ir gaidāms to sabrukums atbilstoši Eiropas vienotā noregulējuma mehānisma regulai. Par savu lēmumu ECB informējusi Eiropas Vienotā noregulējuma valdi, kas savukārt konstatējusi, ka rīcība, lai panāktu noregulējumu šajās bankās, nav nepieciešama, jo tas neatbilstu sabiedrības interesēm attiecībā uz šīm bankām. "Tāpēc notiks šo banku likvidācija atbilstoši attiecīgi Latvijas un Luksemburgas likumiem," teikts ECB paziņojumā.

Savukārt ABLV Bank uzskata, ka tā izpildīja visas regulatora prasības, lai atjaunotu darbību. Četru darba dienu laikā banka likviditātes stiprināšanai akumulējusi vairāk nekā 1,36 miljardus eiro, nodrošinot 86% no visiem pieprasījuma depozītiem. Bankas pārstāvji uzskata, ka tas bijis pilnīgi pietiekami, lai banka atsāktu maksājumu veikšanu un izpildītu klientu pieprasījumus. FKTK lēmumu ABLV Bank saista ar politiskiem apsvērumiem.

Top komentāri

Onslow
O
amerikāņi pieķēra ABLV darījumos ar ZKoreju,ECB tūdaļ reaģēja un apturēja tās darbu,tagad tikai fuktukam atliek visu nodarīt līdz galam - ātrāk jau Latvijā NEVIENS neko par to ""nezināja""...
Brālis Ilmārs
B
Otrs risinājums acīmredzot ir vispirms aizdot, jeb patiesībā iedot, prasīto miljardu, un likvidēt pēc tam, kad tas būs pazudis nezināmā ofšoru virzienā. Un pēc tam izmaksāt kompensācijas noguldītājiem, kuriem šo miljardu nebūs pieticis. ECB acīmredzot nesaprot, ka Latvijā valdošās "elites" un sabiedrības intereses nav gluži viens un tas pats.
NATO rezervists
N
Būtu jauki, ja atliekas nopirktu jeņķi, par vienu stabilu valsts garantu vairāk. AmericanBank.LV skan labi !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas