Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

FM ātro kredītu nozari uzdos kontrolēt banku uzraugiem - FKTK

Ātro kredītu nozari kā finanšu pakalpojumu nozari būtu jāuztic Finanšu un kapitāla tirgus uzraudzības komisijai (FKTK), līdzīgi kā tas ir Lietuvā. Finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība) apņēmies virzīt šāda veida grozījumus likumdošanā, par to svētdienas vakarā ziņo Latvijas Televīzijas raidījums De Facto.

Šobrīd ātro kredītu nozari uzrauga Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC), taču tas nav pietiekami. Tā funkcijās neietilpst, piemēram, pārbaudīt naudas izcelsmi, ko ātro kredītu uzņēmumi aizdod klientiem. Minējumi par iespējo naudas atmazgāšanu nozarē, grauj uzticību finanšu sektoram kopumā. Tā dēļ raidījumā De Facto finanšu ministrs nāk klajā ar paziņojumu, ka jau tuvākajā laikā nozares pārraugu mainīs.

"Jābūt Finanšu un kapitāla tirgus uzraudzības komisijai. Tas [nozare] ir finanšu tirgus. Es esmu to rosinājis. Es esmu runājis ar FKTK vadību," apliecina finanšu ministrs Vilks.

Plānots Skandināvijas un Baltijas valstīs izveidot vienotu pieeju, kā šo nozari sakārtot. Uzņēmumu darbību apturēt nevar. Taču iecerēts, ka turpmāk ātrie kredīti būs nišas joma ar savu specifisko pakalpojumu. "Nevar būt biznesa modelis balstīs uz to, ka uzņēmums pelnīs uz tā, ka viņš (klients) nesamaksās un tad būs visādas soda sankcijas, piedziņas utt.," savu nostāju raidījumam De Facto pauž ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts (RP).

Jau šobrīd skaidrs, ka uzņēmēju un valsts puses starpā pie kopsaucēja nonākt būs grūti. To pierāda šīs nedēļas notikumi. Ekonomikas ministrs īpašā pasākumā stāstīja par risinājumiem, kā situāciju uzlabot. Taču ar ātro kredītu kompānijām darba grupas laikā tie apspriesti netika. De Facto rīcībā nonākušajā elektroniskajā sarakstē atklājas, ka asociācijas pārstāvjiem ierašanās uz preses konferenci bija liegta.

Tajā pašā laikā arī paši uzņēmumi informāciju par sevi sniedz nelabprāt. PTAC vēlējās apkopot datus par nebanku kreditēšanas tirgu. No 18 ātro kredītu firmām datus iesniedza tikai puse. Tā, piemēram, lielākais AS 4finance, kas pazīstams pēc zīmoliem smscredit un vivus, skaitļu vietā iesūtīja datus procentos. Līdz ar to apkopojums ir nepilnīgs. Tas liecina, ka respekts pret nozares uzraugu uzņēmumu vidū nav. PTAC direktore Baiba Vītoliņa to skaidro, ka "kādiem komersantiem ir neizdevīgi, lai šie dati būtu pieejami un mēs redzētu reālo situāciju". Tikmēr D. Pavļuts uzskata, ka "šī industrija šobrīd šo regulējumu neuztver nopietni, nerespektē un tas ir jāmaina".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas