Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

FM prognozē šogad budžeta deficītu 324,4 miljonu eiro apmērā

Šogad valsts konsolidētajā kopbudžetā varētu veidoties deficīts 324,4 miljonu eiro apmērā, aģentūrai LETA prognozēja Finanšu ministrijā (FM).

2019.gada desmit mēnešos konsolidētajā kopbudžetā izveidojies 444 miljonu eiro pārpalikums, kas ir par 70,7 miljoniem eiro mazāk nekā pērn desmit mēnešu periodā.

"Turpinoties iepriekšējos mēnešos kopbudžetā vērojamajām tendencēm, pārpalikuma apmērs kopbudžetā turpina sarukt, oktobrī samazinoties par 77,6 miljoniem eiro. Lai arī desmit mēnešos joprojām visos budžeta līmeņos veidojies pārpalikums, ņemot vērā vēsturisko budžeta izpildi, novembrī un decembrī, sagaidāms būtisks izdevumu palielinājums valsts pamatbudžetā un pašvaldību budžetā, tādējādi 2019.gadā kopumā kopbudžetā veidosies deficīts 324,4 miljonu eiro apmērā," prognozēja FM.

Valsts pamatbudžeta ieņēmumiem desmit mēnešos palielinoties tikai par 0,6%, bet izdevumiem pieaugot par 6%, pārpalikuma apmērs valsts pamatbudžetā bija par 268,8 miljoniem eiro mazāks nekā pērn desmit mēnešos.

Savukārt valsts speciālā budžeta pārpalikums desmit mēnešos palielinājies par 97,8 miljoniem eiro, tādējādi ieņēmumi palielinājušies gandrīz divas reizes straujāk nekā izdevumi, un pašvaldību budžeta pārpalikums audzis par 95,2 miljoniem eiro.

"Pašvaldību un valsts speciālā budžetā pārpalikuma pieaugumu nodrošināja nozīmīgais darbaspēka nodokļu ieņēmumu palielinājums un plāna pārpilde. Pašvaldību budžetā nozīmīgi pieauguši arī transfertu maksājumi no valsts pamatbudžeta, tostarp vairākkārtīgi palielinoties speciālai dotācijai, kas pašvaldībām tika piešķirta, lai kompensētu negūtos iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) ieņēmumus nodokļu reformas rezultātā," skaidroja ministrijā.

Tomēr, lai arī pašvaldību budžeta pārpalikums desmit mēnešos sasniedzis 107,5 miljonus eiro, gada nogalē straujāk palielinoties izdevumiem, 2019.gadā kopumā pašvaldību budžetā sagaidāms deficīts. Pašvaldību spēju veikt papildus izdevumus apliecina arī līdz oktobra beigām uzkrātais pašvaldību naudas līdzekļu atlikums 516 miljonu eiro apmērā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas