Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

FOTO: Ap 80 cilvēku pauž atbalstu bēgļu uzņemšanai Latvijā

Lai atbalstītu bēgļu uzņemšanu Latvijā un solidarizētos ar bēgļiem, kuri cenšas nokļūt Eiropā, Esplanādē pie Raiņa pieminekļa notiekošais pikets pagaidām ir pulcējis aptuveni 80 cilvēkus, novēroja aģentūra LETA.

Piketētāji tur rokās plakātus "Neviens cilvēks nav nelegāls", "Rainis bija bēglis", "Vaira Vīķe-Freiberga bija bēgle", "Tikumību darbos", "Bēgt nav izvēle. Palīdzēt vai nepalīdzēt - ir" un citus. Starp plakātiem ir arī kāds, uz kura attēlots sarkans tanks un rakstīts "Es arī bēgtu".

Kāda pensijas vecuma kundze tur rokās plakātu, uz kura rakstīts: "Kur bija Eiropa 1949.gadā, kad 42 000 cilvēku nāvei sūtīja?!" Tāpat uz Esplanādi atnākuši daži cilvēki, kuri citiem atklāti stāsta, ka ir rasisti un lepojas ar to, mēģinot pārliecināt klātesošos, ka Eiropai un Latvijai nevajadzētu uzņemt Āfrikas bēgļus.

Starp piketētāju oponentiem ir daži Antiglobālisti. Kāds no atnākušajiem, uzvilcis melnu T-kreklu ar uzrakstu "Nē imigrācijai", pūļa priekšā sāka skaļi paust viedokli, ka bēgļus Latvijai nevajadzētu uzņemt. Klātesošie piketētāji viņu izsvilpa, taču nekādi fiziski konflikti neizcēlās.

Kā novēroja LETA, starp piketa apmeklētājiem ir arī ļaudis, kuri bieži mēdz apmeklēt sabiedriskus pasākumus par ļoti plašu tēmu loku.

Policijas darbinieki gan pasākuma norises vietā pagaidām nav manāmi. Piketētāju un viņu atbalstītāju skaits ir mainīgs - ik pa laikam kāds dodas prom un vietā atnāk citi.

Pasākuma dalībnieku mērķis ir demonstrēt Eiropas solidaritāti dienā, kad daudzās Eiropas pilsētās notiek līdzīgi pasākumi, kā arī izrādīt atbalstu cilvēkiem, kuri bēg no kara, vardarbības un pārkāpumiem pret viņu cilvēktiesībām.

Pasākuma organizatoru pārstāvis Andris Šuvajevs iepriekš arī skaidroja, ka piketa mērķis ir parādīt, ka Latvijā dzīvo toleranti un atvērti cilvēki, kuri ir gatavi uzņemties risku un grūtības, kas saistītas ar bēgļu uzņemšanu, kā arī radīt spiedienu uz politiskajām partijām, lai tās aktīvi risina bēgļu jautājumu un pieņem pozitīvu, humānu nostāju.

LETA jau vēstīja, ka pašlaik Latvija esot vienīgā valsts, kas nav piekritusi Eiropas Komisijas (EK) prezidenta Žana Kloda Junkera piedāvātajiem bēgļu uzņemšanas skaitļiem. ES valstis nav pieradušas atstāt vienas valsts kategoriskus iebildumus, nepanākot kompromisu, iepriekš sacīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (Vienotība). Svētdien Straujumai arī paredzēta telefonsaruna ar Junkeru pirms vēstnieku vakara tikšanās. "Meklēsim pieņemamus risinājumus," sacīja Straujuma.

EK šonedēļ ierosināja dalībvalstīm obligātā kārtā uzņemt 160 000 imigrantu no Itālijas, Grieķijas un Ungārijas. Latvijai papildus būtu jāuzņem 526 bēgļi. Latvija iepriekš bija paudusi piekrišanu 250 bēgļu uzņemšanai, tātad kopumā valstī būtu jāuzņem 776 bēgļi.

Jau iepriekš, lemjot par 250 bēgļu uzņemšanu Latvijā, koalīcijā bija domstarpības par šo jautājumu, ņemot vērā Nacionālās apvienības (NA) noraidošo pozīciju.

Tikmēr Valsts prezidents Raimonds Vējonis iepriekš paziņoja, ka bēgļu jautājums Eiropas kontekstā ir svarīgs pagrieziena punkts, kas noteiks visas savienības nākotni, un Latvija piedalās tās veidošanā, tādēļ nākamnedēļ, 14.septembrī un 15.septembrī, viņš aicina uz sarunām Saeimā pārstāvētās politiskās partijas.

Papildināts ar FOTO!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas