Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

FOTO: Bērnu slimnīcas 124. dzimšanas dienā nosvinēti spāru svētki

Šodien, 2. oktobrī, atzīmējot Bērnu slimnīcas 124. dzimšanas dienu, notika ēkas, kurā atradīsies Neatliekamās medicīniskās palīdzības centrs un Ambulatorais veselības centrs, spāru svētki. Ar kopējo telpu platību 7962,2 m2, šī nozīmīgā ēka ir arī lielākā, kas tiek būvēta Bērnu slimnīcas teritorijā.

“Lai bērniem un viņu ģimenēm radītu patīkamu, draudzīgu un mūsdienīgu vidi, kas palīdz atveseļoties un uzlabo pacientu pieredzi, Bērnu slimnīcā vairākos objektos turpinās būvniecības un rekonstrukcijas darbi. Jau 2024. gada pirmajā pusē durvis šī ēka, kurā konceptuāli pārdomāta ir ne tikai mūsu pacientu, bet arī darbinieku labbūtības veicināšana. Bērnu slimnīcas dzimšanas diena padara šos spāru svētkus vēl īpašākus, jo mēs redzam, kā Bērnu slimnīca aug stiprāka, gudrāka un draudzīgāka,” atzīst Valts Ābols, Bērnu slimnīcas valdes priekšsēdētājs.

“To, cik spējīgi un stipri būs Latvijas bērni un kāda nākotne viņus gaida, lielā mērā ir atkarīgs no ģimenes, bet tikpat nozīmīgi jaunā cilvēka veidošanā ir ārsts, skolotājs un valsts, kurā bērns aug. Mums, Latvijas veselības aprūpes pārstāvjiem, ir jāpaveic sava atbildīgā darba daļa. Latvijas veselības aprūpei kopumā, ne tikai bērniem, jābūt pieejamai, kvalitatīvai un efektīvai. Svarīga ir laicīgi saņemta augstas kvalitātes medicīniska palīdzība, taču ne mazāk svarīga ir vide. Ar milzīgu gandarījumu redzu, ka jaunā ēka nodrošinās modernu, drošu un atveseļošanos veicinošu vidi gan mazajiem pacientiem un viņu vecākiem, gan arī darbiniekiem. Augstu novērtēju, ka Bērnu slimnīca aug un uzskatāmiem soļiem tuvojas izvirzītajām ambīcijām”, sveicot Bērnu slimnīcu 124. dzimšanas dienā un jaunās multifunkcionalās ēkas Spāru svētkos teica Hosams Abu Meri, Latvijas Republikas veselības ministrs.

Bērnu un jauniešu skaits, kuriem vajadzīga neatliekamā medicīniskā palīdzība vai palīdzība akūtās veselības situācijās, ir liels – Bērnu slimnīcā tie ir 150 līdz 200 pacientu dienā. Neatliekamās medicīniskās palīdzības centram jaunajā ēkā būs plašās, epidemioloģiski drošās un pārdomāti projektētās telpas 2 652,6 m2 platībā, atsevišķa ieeja un reģistratūra, tiks izbūvēts jauns piebraucamais ceļš Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta automašīnām.

“Bērnu slimnīcā jau šajā gadā, bet pamanāmāk – nākamajā gadā līdz ar pārcelšanos uz jauno ēku –, pilnveidosim kārtību, kā sniedzam neatliekamo medicīnisko palīdzību Latvijas bērniem. Neatliekamas medicīnas centra speciālisti spēj nodrošināt viskomplicētāko un sarežgītāko veselības aprūpi neatliekamās un akūtās situācijās, bet jaunās ēkas koncepcija nozīmīgi palīdzēs uzlabot pacientu pieredzi, jo nodrošinās arī mūsdienīgu darba vidi mūsu ārstiem, māsām, ārstu palīgiem un citiem darbiniekiem,” atzīst Marks Ronis, Bērnu slimnīcas Neatliekamās medicīniskās palīdzības centra direktors.

Jaunās ēkas lielākā daļa – 5310 m2 – iedalīta Ambulatorajam veselības centram, kas paplašinās iespējas integrēt ārstniecības procesu, mazinot nepieciešamību bērniem ārstēties stacionārā. Pacientiem plānveida ambulatoro pakalpojumu sniegšana lielākoties notiks vienuviet jaunajā ēkā, kur atradīsies vienota reģistratūra, būs pieejamas 84 telpas vizītēm, procedūrām un izmeklējumiem, kā arī rotaļu un atpūtas zonas. Izmeklējumi un procedūras, kuras nepieciešamas arī stacionāra pacientiem, notiks jaunās ēkas pirmajā stāvā, kas pa gaiteņiem būs savienots ar citiem Bērnu slimnīcas korpusiem.

“Pagājušajā gadā Bērnu slimnīcā ambulatoro vizīšu un izmeklējumu skaits kopumā bija gandrīz 400 000, pieprasījums arvien pieaug. Tas ir likumsakarīgi, jo visās attīstītajās valstīs veselības aprūpe virzās uz ambulatoro pakalpojumu klāsta paplašināšanu un pilnveidošanu, kuru nodrošina augsti kvalificēti slimnīcu speciālisti. Bērnu slimnīcā nākamajā gadā plānojam paplašināt pakalpojumu klāstu, ko ļaus nodrošināt jaunās ēkas koncepcija un platība,” skaidro Irina Ošeniece, Bērnu slimnīcas Ambulatorā veselības centra vadītāja.

Būvniekiem spāru svētki allaž ir īpašs notikums. Tie simboliski iezīmē brīdi, kad apjomīgākie būvdarbi ir paveikti un būvniecība pāriet nākamā fāzē. Ierasti šis ir svinīgs un priecīgs notikums visām pusēm – gan jaunajiem ēkas saimniekiem, gan būvniekiem, gan projektētājiem un būvuzraugiem. “Mēs, būvnieki, ar lielu pietāti un atbildību izturamies pret “Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas” Ambulatorā veselības centra un Neatliekamās medicīniskās palīdzības centra būvniecību, jo bērni ir valsts nākotne un mūsu rokās ir darīt visu iespējamo, reizēm arī neiespējamo, lai teicami tiktu galā ar uzticēto uzdevumu – radīt atbilstošu, drošu, modernu, mājīgu infrastruktūru, kas atvieglotu uzturēšanās procesu slimnīcas telpās mazajiem pacientiem un viņu vecākiem, kā arī uzlabotu darba vidi ārstiem un slimnīcas personālam,” stāsta Kārlis Balgalvis, SIA “Arčers” valdes priekšsēdētājs.

“Bērnu slimnīcas teritorija Rīgā mūsu galvaspilsētā ir mantojums no leģendārās Armitstedu dzimtas – šī bija pirmā bērnu klīniskā slimnīca Latvijas teritorijā 19. gadsimtā, tā tika uzcelta un sākotnēji uzturēta par vairākiem simtiem zelta rubļu, ko savā testamentā sabiedriskā labuma mērķim pilsētai bija novēlējis ievērojamā Rīgas mēra Džordža Armitsteda dēls Džeimss. Ir gandarījums redzēt, kā Bērnu slimnīca aug un attīstās 21. gadsimta Latvijā, sniedzot mazajiem pacientiem tādu vidi, kas ļauj ātrāk atveseļoties un saņemt profesionālu aprūpi modernā vidē. Lai visiem laba veselība!” atzīst Vilnis Ķirsis, Rīgas domes priekšsēdētājs.

Plānots, ka jaunajā ēkā pacientus sāks uzņemt 2024. gada pirmajā pusē. Būvprojekta autors Mārtiņš Ošāns SIA “MARK arhitekti”, būvuzraugs SIA “P.M.G”, galvenais būvuzņēmējs SIA “Arčers”.

Kopējais projekta finansējums ir 25 271 143 EUR (ieskaitot PVN). Kopš pagājušā gada beigām ēka tiek būvēta, pateicoties Eiropas Reģionālas attīstības fonda (10 200 000 EUR, ieskaitot PVN) un Eiropas Savienības Atveseļošanas fonda (14 977 343 EUR, ieskaitot PVN) finansiālam atbalstam. Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas finansējuma daļa – 93 800 EUR.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas