Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

FOTO: Iepazīstina ar jauno 50 eiro banknoti

Otrdien, 5.jūlijā, Eirosistēma prezentēja jauno Eiropas sērijas 50 eiro banknotes dizainu, portālu Diena.lv informēja Latvijas Banka.Jaunā 50 eiro banknote būs jau ceturtā Eiropas sērijas banknote. Banknote papildinās mums Latvijā un eirozonā jau ierastās 5, 10 un 20 eiro nominālu banknotes ar atjaunotu dizainu un uzlabotām drošības pazīmēm.

Tā kā jaunā dizaina banknote apgrozībā tiks laista 2017.gada 4.aprīlī, uzņēmējiem ir dots pietiekami ilgs laiks, lai tam sagatavotos - sazinātos ar naudas apstrādes iekārtu apkalpotājiem par nepieciešamajiem programmatūras atjauninājumiem un tos ieviestu. Uzņēmējiem būs arī iespējams pieteikties Latvijas Bankā, lai saņemtu testa banknotes iekārtu darbības pārbaudei. To iespējams izdarīt, zvanot pa tālruņiem 67022391, 67022326, 67022638. Latvijas Banka aicina neatlikt naudas apstrādes iekārtu pielāgošanu uz pēdējo brīdi, lai nerastos problēmas ar naudas apstrādes iekārtām un klientu apkalpošanu.Pašlaik notiek priekšdarbi arī lielo nominālu  - 100 un 200 eiro - Eiropas sērijas eiro banknošu ieviešana. Tās ir dažādās izstrādes pakāpēs, un tiek veikti testēšanas darbi.Pirmā Eiropas sērijas banknote ar piecu eiro nominālu pie vairāk nekā 332 miljoniem eirozonas dalībvalstu iedzīvotāju nonāca 2013. gada maijā, otrās sērijas 10 eiro banknote – 2014. gada septembrī, bet jaunā 20 eiro banknote – 2015. gada novembrī.50 eiro banknote ir visbiežāk izmantotā eiro banknote – tā veido 45% no visām apgrozībā esošajām banknotēm. Apgrozībā esošo 50 eiro banknošu skaits pārsniedz visu 5 eiro, 10 eiro un 20 eiro banknošu kopskaitu. Apgrozībā esošo 50 eiro banknošu skaits arī ir gandrīz vienāds ar visu 2002. gada beigās (šajā gadā tika ieviestas eiro banknotes un monētas) apgrozībā esošo nominālvērtību banknošu skaitu.Uz jaunās 50 eiro banknotes redzams logs ar portretu – jauns un inovatīvs pretviltošanas elements, kuru pirmoreiz izmantoja Eiropas sērijas 20 eiro banknotē. Aplūkojot banknoti pret gaismu, tās augšējā malā hologrammā ietvertais logs kļūst caurskatāms un tajā banknotes abās pusēs redzams grieķu mitoloģijas tēla Eiropas portrets. Šis portrets redzams arī ūdenszīmē. Banknotes aversā redzams smaragdzaļš skaitlis – spīdošs skaitlis, kas, banknoti pagrozot, maina krāsu no smaragdzaļas uz tumši zilu un uz kura saskatāms kustīgas gaismas efekts. Šo pretviltošanas elementu dēļ ir viegli noteikt jaunās 50 eiro banknotes autentiskumu, banknoti aptaustot, apskatot un pagrozot.Lai palīdzētu nodrošināt banknošu apstrādes iekārtu un autentiskuma noteikšanas iekārtu savlaicīgu sagatavošanu jaunās 50 eiro banknotes laišanai apgrozībā, Eirosistēma uzsākusi Partnerības programmu. Tā ietver vairāk nekā 500 industriālo partneru visā Eiropā un piedāvā plašu izglītojošu rīku un citu materiālu klāstu saistībā ar jauno banknoti. Vairāk nekā 50 industriālo partneru arī parakstījuši saprašanās memorandu par banknošu iekārtu pielāgošanu jaunajai 50 eiro banknotei, lai uzsvērtu savu apņemšanos nodrošināt raitu jaunās banknotes ieviešanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas