Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +24 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 28. maijs
Vilhelms, Vilis

FOTO un VIDEO: Pabeigti Gaismas pils būvdarbi

Piektdien, 20. decembrī, projekta būvuzraugs Hill International no pilnsabiedrības Nacionālā būvkompāniju apvienība (NBA) pieņēma jaunās Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēku jeb _Gaismas pili _un dokumentāciju, atbilstoši 2008.gadā noslēgtajam līgumam sākot nepieciešamo procedūru, lai janvārī ēku varētu nodot ekspluatācijā.

Vairāk nekā piecu būvniecības gadu laikā, kas ietvēra arī divus nopietnus ekonomiskās krīzes gadus, ir pabeigts darbs pie lielākā valsts īstenotā būvniecības projekta kopš Latvijas neatkarības atgūšanas, portālu Diena.lv informēja Kultūras ministrijā.

Atsevišķi darbi gan saskaņā ar līgumu turpināsies arī pēc 20.decembra, piemēram, labiekārtošana un atsevišķu infrastruktūras objektu izbūve, kas jāpaveic līdz maijam. Turpināsies arī darbs pie restorāna un galvenās auditorijas interjera izbūves, kuru projekti tika mainīti saistībā ar akustikas un Eiropas Savienības prezidentūras specifiskām prasībām. Minētie darbi notiks paralēli LNB pārvākšanās procesam strikti nodalītā būvdarbu zonā līdz 2014.gada maijam.

LNB ēkas būvdarbu pabeigšana un ēkas nodošana ekspluatācijā tās gala lietotājam - Latvijas Nacionālajai bibliotēkai - ir juridiski nošķirami procesi. Pēc būvdarbu pabeigšanas ēka tiek gatavota nodošanai ekspluatācijā - testētas atsevišķas sistēmas un iegūti valsts un pašvaldību institūciju, tai skaitā, Rīgas būvvaldes atzinumi. No koordinētas un saskaņotas dienestu darbības būs atkarīgs datums, kad ēka tiks nodota ekspluatācijā un uz to sāks pārvest LNB krājumus, norāda Kultūras ministrija.

2014.gada 18.janvārī ar LNB jaunās ēkas saimnieka direktora Andra Vilka, arhitekta Gunāra Birkerta, valsts amatpersonu un ārvalstu viesu piedalīšanos īpašā ceremonijā tiks svinēta pirmās grāmatas ienākšana bibliotēkā. To palīdzēs īstenot nodibinājuma Rīga 2014 un LNB organizētā akcija Gaismas ceļš - grāmatu draugu ķēde, atklājot Eiropas kultūras galvaspilsētas gadu Rīgā. Aprīlī lasītājiem durvis vērs pirmās lasītavas, kas tiks atvērtas pakāpeniski - stāvu pa stāvam, procesu noslēdzot augusta pēdējā nedēļā. Savukārt 29.augustā - savā 95.dzimšanas dienā - LNB plāno jaunās ēkas oficiālo atklāšanu. 

Līdz atklāšanai uz jauno ēku būs pārvietotas vairāk nekā 4 000 000 speciāli apstrādātu un sagatavotu krājuma vienību. Visu nākamo gadu bibliotēkā jau ieplānoti daudzi Kultūras galvaspilsētas pasākumi, izstādes, konferences, diskusijas, koncerti un citas publiskas norises.

"Vasarā mēs visi kopā Vispārējos latviešu Dziesmu un deju svētkos uzcēlām simbolisku Gaismas pili. Gadu noslēdzot un piepildot daudzu cilvēku ilgi lolotu sapni, pabeigta materiāli taustāmās Gaismas pils būvniecība - ir tapusi viena no lielākajām kultūras būvēm Latvijas vēsturē, valsts intelektuālā mantojuma simbols, zinātnes, izglītības un kultūras attīstības centrs," saka kultūras ministre Dace Melbārde.

Interesanti dati par ēkas būvniecību:

būvlaukuma platība: 17 431 m2, no kuriem apbūves laukums 12 210 m2;

ēkas kopējā platība: 40 455 m2;

ēkas garums, platums, augstums: 170 m, 44 m, 68,3 m;

ēkas būvniecības sākotnējās izmaksas (bez PVN): 114,6 miljoni latu;

ēku balsta 8,9 km pāļu, zemē iedzīts 501 pālis;

kopumā izmantoti 44 500 m3 betona, 5 560 tonnas stiegrojuma, 300 tonnas tērauda;

uz jumta ieklātas 600 tonnas nerūsējošā tērauda;

kopējais kabeļu garums: 540 km;

kopējais cauruļu garums: 150 km;

fasādes platība: 15 300 m2;

ēkas celtniecībā nepieciešami aptuveni 4,2 miljoni cilvēkstundu;

mūra sienu tilpums: 2190 m3;

ģipškartona sienu un griestu platība: 12 655 m2;

stikla platība: 13 910 m2;

pacelto grīdu platība: 3707 m2;

maksimālais būvniecības laikā vienlaicīgi nodarbināto strādnieku skaits: 450.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas