Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Joprojām ir virkne šķēršļu, lai Gaiziņkalna virsotni atdāvinātu valstij

Gaiziņkalna virsotne noslīkusi birokrātijā

Vairāk nekā pirms pusgada vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (NA) paziņoja, ka ir panākta vienošanās un Latvijas augstākā virsotne un tās apkārtne pāries valsts īpašumā. Tomēr tas joprojām nav noticis. Virsotnes īpašniece Inese Apele cer, ka līdz valsts simtgadei tomēr to izdosies panākt un kalna galā plīvos Latvijas valsts karogs, bet birokrātija izrādījusies tik liela, ka process būtiski uz priekšu tā arī nav pavirzījies, ceturtdien vēsta laikraksts Diena.

Par ASV dzīvojošo Gaiziņkalna virsotnes mantinieku vēlmi kalna galu atdāvināt valstij runā jau labu laiku. Iepriekš zemes īpašnieces Ineses Apeles vēlmei pretī stājās normatīvie akti – vietējā būvvalde neļāva nodalīt virsotni no pārējā ģimenes zemesgabala, kas ir 44 hektāru platībā un atrodas Gaiziņkalna dabas parka teritorijā. Dāvinājums valstij būtu ar nosacījumu, ka to nedrīkst pārdot, ieķīlāt vai nodot apakšnomā. Rudenī ministrs sacīja, ka apstākļi ir atbilstoši, lai būtu pamats izvērtēt juridiskās iespējas dāvinājuma vajadzībām nodalīt mazāku platību par Ministru kabineta noteikumos noteikto.

Apzvanot iesaistītās iestādes un cilvēkus, nākas secināt, ka informācijas par procesu trūkst daudziem. Piemēram, Madonas novada būvvaldes vadītājs Andris Rieba lūdz Dienu arī viņu informēt, ja izdodas kaut ko noskaidrot. Par to, kas notiek šobrīd, nezina arī novada domes priekšsēdētājs Andrejs Ceļapīters (Vienotība), kurš vienlaikus tomēr cer, ka jautājums drīz atrisināsies, lai Gaiziņkalna virsotnē varētu izveidot tūrisma cienīgu skatu torni. Savukārt Gaiziņkalnā saimniekojošā atpūtas kompleksa Dāmu paradīze pārstāvis Ingars Garbovskis zina stāstīt, ka "papīru darīšana" nav tik vienkārša, tāpēc viss vēl ir tikai procesā. Drīzumā Latvijā būs pati virsotnes īpašniece, un tad, iespējams, lietas virzīsies uz priekšu ātrāk.

Brīdī, kad process būs noslēdzies, virsotnē saimniekos Dabas aizsardzības pārvalde (DAP), Dienai apliecina DAP Vidzemes reģionālās administrācijas direktors Rolands Auziņš. Šobrīd gan vēl ir pāragri runāt, ko tas nozīmēs praktiski. "Domāju, ka paies diezgan ilgs laiks. Es būšu ļoti priecīgs, ja uz Latvijas simtgadi visi papīri tiks sakārtoti. Visas nianses ir pietiekami sarežģītas, lai tas tik ātri nenotiktu," saka direktors.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena ceturtdienas, 30.marta, numurā!

Top komentāri

bet
b
Es silti iesaku tantei no ASV neko nedāvināt valstij. Ātri vai vēlu atradīsies kāds valdības loceklis,kas atradīs kādu caurumu tai līgumā. Tad kalns tiks pārdots kādam krievu naudasmaisam,un arī valdība sloceklis varēs savā kabatā iebāzt 20% no darījuma.
Laumina
L
Vai Latvija ir kaut kas, ko varetu cilvecigi, logiski sakartot??? Sis pedejso 26. gadu banditiskais rezims ar vadosajiem zagliem Latviajs prezidentiem, ministreim, Saeimas deputatiem, ieredniem ir izlaupijusi Latvijas valsti un apzagusi un postam paklavusi latviesu tautu, izveidojusi kroplu, nesaprotamu, korumpetu valsts parvaldi, likumi ir veidoti atsevisku cilveku, grupejumu - partiju intereses. Latviajs valsts ir neizdevusie svalsts, jo Latvija valda alkatigi, egoistiski, zagligi cilveki un pats ragiskakais ka lidz sodienai neviens no viniem nav ne tiesats, ne sodits, sakot ar godman, skeli, lembergu, lesinski, gaili, kinnu, birkavu, rieksdtinu, pabriku, stokenbergu, repsi, kristopanu, freiberfgu,......
nepareizi?
n
"Gnaķ v šeju" (tulkojuma nav) tādus Vidzemes reģionālās administrācijas direktorus Rolandus Auziņus un līdzīgos. Ir saprotami, ka tuvējie jaunie kaimiņi grib arī Gaiziņkalnu "pribraķ k rukam" (tulkojums- ieraut nāsīs), bet tad nevajag runāt par kaut kādu Latvijas valsti un vēl jo vairāk kaut kādām valsts simtgadēm.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas