Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Gerhards: Latvijai ir potenciāls paplašināt sadarbību ar ASV mežsaimniecībā

Latvijai ir potenciāls ar ASV paplašināt savstarpējo tirdzniecību ar pārtiku un lauksaimniecības precēm, taču īpašs potenciāls saskatāms nākotnes sadarbībai mežsaimniecībā, pauda zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (NA).

Zemkopības ministrijā aģentūrai LETA pavēstīja, ka piektdien ministrs tikās ar ASV vēstnieku Latvijā Džonu Lesliju Kārvailu, un puses apsprieda abu valstu līdzšinējo sadarbību lauksaimniecībā, savstarpējo tirdzniecību ar lauksaimniecības, pārtikas, zivsaimniecības produkciju un koksnes izstrādājumiem. Tāpat tika apspriestas Latvijas intereses Kopējās lauksaimniecības politikas sarunās, zinātnē bāzētas biotehnoloģiju attīstību un bioekonomikas attīstības iespējas.

Ministrs atgādināja, ka ASV vienmēr ir bijusi ļoti nozīmīga sadarbības partnere Latvijai, un valsts vienmēr ir ieinteresēta stiprināt un paplašināt divpusējo sadarbību gan tirdzniecībā, gan sektorālā kooperācijā. "Latvijas kopējais preču un pakalpojumu tirdzniecības apgrozījums ar ASV 2018.gadā sasniedza 1,1 miljardu eiro, ierindojot ASV desmitajā vietā starp Latvijas ārvalstu tirdzniecības partneriem. Mēs redzam potenciālu savstarpējās tirdzniecības paplašināšanai ar pārtiku un lauksaimniecības precēm, un īpašu potenciālu es saskatu nākotnes sadarbībai mežsaimniecībā," pauda Gerhards.

Zemkopības ministrijā atzīmēja, ka pagājušajā gadā no kopējā eksporta uz ASV pārtikas rūpniecības produkcija veidoja 4%, tikpat veidoja arī koksnes un tās izstrādājumu eksports. Savukārt no ASV uz Latviju pārtikas rūpniecības produkcijas importa veidoja 2% no kopējā importa.

Kopējais preču un pakalpojumu eksports no Latvijas uz ASV 2018.gadā bija 700 miljoni eiro, kas veidoja 3,9% no Latvijas kopējā eksporta, savukārt preču un pakalpojumu imports bija 360,5 miljoni eiro, veidojot 1,9% no Latvijas importa. Pērn eksports no Latvijas uz ASV pieauga par 50% salīdzinājumā ar 2017.gadu, bet imports no ASV - par 44%. ASV 2018.gadā bija Latvijas septītā nozīmīgākā eksporta un 15. nozīmīgākā importa partnere. Tirdzniecības bilance ar ASV pērn bija pozitīva (339,5 miljoni eiro).

Tāpat ministrijā norādīja, ka Latvijas lauksaimniecības, pārtikas un zivsaimniecības produktu tirdzniecības bilance ar ASV kopš 2016.gada konstanti ir bijusi pozitīva. Produktu eksportā uz ASV dominē stiprie alkoholiskie dzērieni - degvīns, viskijs, konjaks un citi dzērienu. Otrajā vietā eksportā uz ASV ierindojās gaļas izstrādājumi un zivju konservi - no brētliņām, sardīnēm, siļķēm, makrelēm u.c. Vēl uz ASV tiek eksporta kakao konditorejas produkcija, kā arī piena un miltu izstrādājumi. Nozīmīgākā produktu grupa importā no ASV ir bezalkoholiskie un alkoholiskie dzērieni, otrajā vietā importa vērtības ziņā ir saldētas zivis, seko augļi un rieksti.

Pozitīva ir arī Latvijas un ASV tirdzniecības bilance ar koksnes produkciju. Latvija uz ASV eksportējusi mēbeles, saplāksni, malku un zāģētus kokmateriālus, savukārt no ASV importējusi papīru, kartonu, dažādus kokmateriālus - no ozola, parketu - un mēbeļu detaļas.

 

 

 

 

Top komentāri

Elmārs Silvestrs
E
Vai ministram nešķiet, ka tas ir oda piedāvājums zilonim? Vai viņš vispār apjauš ASV mežu platību? Laikam sagribējies paceļot pa ASV un skatīt tur dabas brīnumainos veidojumus. Bet kāda ir sadarbību ar tuvējām kaimiņvalstīm, kur meža augšanas apstākļi un mežkope ir līdzīga?
ļuļa
ļ
nez nez, kā šitais viss iet kopā ar to, ka latvija apņemas cīnīties ar klimata izmaiņām? ko par šito visu saka grieta? ko par to saka prezidents, kas sludināja, ka latvija esot vienā no pirmajām vietām eiropā cīņā ar klimata izmaiņām? ko par to saka ano? cīnoties pret co2 izmešiem vispār vajadzētu aizliegt strpkontinentālo tirzniecību, turklāt minēto preču sarakstā neredzu nevienu, kura nebūtu uzražojama katrā valstī atsevišķi uz vietas. uz asv ved kokus, atpakaļ ved kartonu, un pēc tam nav kauna sludināt cīņu ar klimata izmaiņām. sviests kaut kāds.
Blefu atmaskotåjs
B
Lūdzu nevajag blefot!!!! Latvijas NEVAR "paplašināt savstarpējo tirdzniecību ar pārtiku un lauksaimniecības precēm", jo lauksaimniecības tirdzniecību kontrolē ES un EK lēmumi. ASV ir Viskonsīnas un ASV vidienes štatu pārtikas industrijas monopols, un tiem Latvijas pārtika neinteresē? Kas attiecas uz Latvijas mežiem, Gerhards var savas pasakas stāstīt savai kucei un citiem dzīvniekiem fermā....tikpat labi varēja viņš paplašināt Latvijas sadarbību Marsa akmeņu izpetē.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas