Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Ģimenes ar bērniem varēs saņemt hipotekāros kredītus ar atvieglotiem nosacījumiem pirmajai iemaksai

Aptuveni 200 ģimeņu ar bērniem atbalstam pirmā mājokļa iegādei šogad atvēlēti 332 678 eiro, trešdien žurnālistus informēja ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Šodien banka Citadele un Latvijas attīstības finanšu institūcija Altum parakstīja līgumu par sadarbību valsts atbalsta programmas pirmā mājokļa iegādei īstenošanā, lai ģimenēm ar bērniem sava mājokļa iegāde būtu pieejamāka.

Reizniece-Ozola atzina, ka pirmskrīzes laikā Latvijā bija pieejama līdzīga atbalsta programma, kurā atbalsts tika sniegts aptuveni 260 ģimenēm ar bērniem. Šajā programmā tagad plānots atbalstīt ap 200 ģimeņu.

Šogad šai programmai atvēlēti 332 678 eiro, un šī summa ļauj uzņemties galvojumu saistības 1,33 miljonu eiro apmērā. Altum valdes priekšsēdētājs Rolands Paņko piebilda, ka šai programmai papildus iezīmēti 600 000 eiro, kuru atvēlēšana būs atkarīga no tā, kā veiksies ar termiņuzturēšanas atļauju programmas ieņēmumiem.

Programma, kurai ģimenes ar bērniem varēs pieteikties bankā Citadele no rītdienas, 15.janvāra, paredz sniegt valsts galvojumu ģimenēm ar bērniem mājokļa iegādei vai būvniecībai. Galvojuma maksimālā summa būs atkarīga no bērnu skaita ģimenē.

Ja ģimenē ir viens nepilngadīgs bērns, galvojums būs 10%, bet ne vairāk kā 10 000 eiro. Ja ģimenē aug divi nepilngadīgi bērni, maksimālais galvojuma apmērs būs līdz 15 000 eiro. Ja ģimenē ir trīs un vairāk bērnu, galvojums būs 20%, bet ne vairāk kā 20 000 eiro.

Līdz šim Citadele bija vienīgā banka Baltijā, kas jau piedāvāja hipotekārā kredīta veidu ar "nolikto atslēgu" principu. Līdz ar to banka ļoti īsā laikā spējusi pilnveidot savu piedāvājumu atbilstoši jaunajām izmaiņām Maksātnespējas likumā un ir gatava to piedāvāt Latvijas iedzīvotājiem.

Līdz ar "nolikto atslēgtu" principa ieviešanu visiem hipotekārajiem aizdevumiem bankā Citadele hipotekārā aizdevuma summa tiks piešķirta līdz 75% no nekustamā īpašuma vērtējumā noteiktās tirgus vērtības. Nepietiekošas līdzdalības gadījumā iespējams piedāvāt papildu nodrošinājumu - klientam vai trešajai personai jau piederošu nekustamo īpašumu. Kopumā bankas eksperti prognozē, ka ar šādiem nosacījumiem arī turpmāk hipotekārie kredīti būs pieejami.

Bankas eksperti ir par to, lai iedzīvotājiem būtu brīva iespēja izvēlēties - vai izmantot parastu hipotekāro kredītu vai ar iestrādātu "nolikto atslēgu" principu. Tad kredītlīdzekļi nekustamā īpašuma iegādei Latvijas iedzīvotājiem arī turpmāk būtu pieejamāki nekā situācijā ar obligātu "nolikto atslēgu" principu, jo diemžēl Latvijā cilvēkiem maksātspēja vēl nav tik augsta, lai varētu atļauties ievērojamu pirmo iemaksu hipotekārajam kredītam.

2014.gada vasarā Ekonomikas ministrija izstrādāja valsts atbalsta programmu mājokļa iegādei ģimenēm ar bērniem. Tomēr programmas īstenošana nesākās, jo Saeima pieņēma grozījumus Maksātnespējas likumā, kas paredz no 2015.gada sākuma visiem no jauna izsniegtajiem hipotekārajiem aizdevumiem piemērot "nolikto atslēgu" principu, tātad kredīta ņēmējs varēs atdot ieķīlāto īpašumu un atteikties no savām saistībām. Šo grozījumu dēļ komercbankas vairs nevēlējās iesaistīties atbalsta programmā mājokļa iegādei ģimenēm ar bērniem. Tomēr tagad banka Citadele paudusi gatavību iesaistīties programmā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas