Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Ģimenes ārsti vēlas atbrīvoties no slimības lapu izrakstīšanas

Ģimenes ārsti saņem daudz kritikas saistībā ar nepietiekami izvērtētu darba nespējas lapu izrakstīšanu, tādēļ labprāt no šā pienākuma atbrīvotos, uzticot to konkrētu slimību ārstiem.

Tā trešdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē, diskutējot par problemātiku primārajā veselības aprūpē, sacīja Lauku ģimenes ārstu asociācijas prezidente Līga Kozlovska.

Viņa norādīja, ka tā saucamo slimības lapu problemātika saistās ar sociālo stāvokli valstī kopumā. Darba devēji pārmet, ka slimības lapas ir tik viegli pieejamas, taču akmens darba devēju dārzā ir metams, jo strādājošie, bieži vien uzņemdamies slodzi pa 14 vai 16 stundām diennaktī, ārstus neapmeklē un sagandē veselību, un gadiem ilgi nemaz netiecas iegūt slimības lapas.

"Kad ierodas pacienti, kuri visu dzīvi slimības lapu nav ņēmuši, ārstam nav morālu tiesību šādiem pacientiem darba nespējas lapu nedot," teica Kozlovska.

Ņemot vērā bieži pausto kritiku saistībā ar darba nespējas lapām, ģimenes ārsti priecātos, ja to izrakstīšanu uzticētu konkrētiem speciālistiem, kas varētu labāk izvērtēt, kuriem pacientiem darba nespējas lapas dodamas un kuriem ne.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas loceklis Arvils Ašeradens (Vienotība) arī piebilda, ka kopā ar ārstiem būtu jāanalizē dati, cik ilgs laiks nepieciešams dažādu slimību izārstēšanai. Ir labi zināms, ka arī dažādas amatpersonas visai bieži mēdz uz laiku nozust no savu pienākumu pildīšanas un paņem slimības lapu.

Savukārt Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības pārstāve Irina Homko norādīja, ka strādājošajiem pacientiem, kuri vēlas tikt pie ģimenes ārsta, bieži jāsaskaras ar problēmu, ka pie ģimenes ārsta nevar tikt uzreiz un reizēm jāgaida pat nedēļām ilgi. Tāpēc Veselības ministrijai būtu jāmeklē risinājumi, kā nodrošināt savlaicīgu nepieciešamo izmeklēšanu. Pretējā gadījumā daļa strādājošo, piespiedu kārtā ilgstoši atliekot vizīti pie ģimenes ārsta, kļūst par hroniskiem slimniekiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas